Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Haló?

.yoani Sánchez .časopis .klub

Vytočila číslo a čakala. Nič. Ani zvonenie z druhej strany, ani obsadený signál. Skúsila to znovu a ozval sa ženský hlas, aby počkala a nezložila. Po pár minútach pochopila, že to bol podvod. Polovica predplatenej karty však už bola minutá. Nakoniec sa jej predsa len podarilo mame dovolať, ale jej hlas znel, akoby hovorila pod vodou, aspoň že sa dozvedela, že je v poriadku a že jej chýba. Spojenie sa prerušilo a jej telefonát na Kubu sa skončil.

Medzi mnohé drámy, ktoré priniesla emigrácia, treba zarátať aj komplikácie s komunikáciou. Spojiť sa s naším ostrovom nie je jednoduché. Máme najvyššie poplatky za spojenie so zahraničím na svete, porovnateľné iba s krajinami, kde je vojna. Kubánci v exile minuli za tie desaťročia miliardy, aby sa dozvedeli pár slov o svojich rodákoch, čo ostali doma.
Preto bolo vyhlásenie o priamom spojení, umožňujúcom telefonické hovory medzi Kubou a USA, nádejou. Telefonická absurdita sa môže čoskoro skončiť. Je to prvý krok, ktorého efekt ostáva málo povšimnutý a nepochybne dobrá správa pre rodiny rozdelené Floridskou úžinou. Pre Kubu to neznamená len to, že do USA nebudeme musieť volať cez tretiu krajinu, ale priamo, ale oči mnohých rozžiarila aj predstava, že im táto cesta uľahčí aj prístup na internet. Dátové spojenie, ktoré americké technológie umožnia, je momentálne tou najrozšírenejšou túžbou pre všetkých, ktorí nechcú čakať ďalší rok na vstup do kyberpriestoru.  Bohužiaľ, o tejto možnosti zatiaľ kubánska monopolná firma Etesca mlčí. Navyše, ak si uvedomíme, že táto spoločnosť nesleduje komerčné záujmy, ale záujmy ideologické, možno predpokladať, že bude preferovať predlžovanie cenzúry nad internetom, v neposlednom rade aj preto, že na tom zarába. Aspoň zatiaľ. Ale napriek tomu je to úľava. Kubánski emigranti, žijúci v USA, budú môcť zdvihnúť telefón, vytočiť číslo a počuť hlas svojho blízkeho bez predražených poplatkov. Bude to dobrodružstvo s nepredvídateľnými dôsledkami.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite