Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Neberte úplatky. Keď už beriete úplatky, neveďte si o tom denníček. Keď už si o tom vediete denníček, nemajte ho v počítači, ktorý polícia zabavuje pri domovej prehliadke ako prvý. Keďže riaditeľ pražskej Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý na tieto pravidlá nedbal, jeho kauza plní noviny už pol roka.

Dbalého zatkla polícia vlani v júni; teraz ho navrhla obžalovať. Spolu s námestníkom a štyrmi ďalšími ľuďmi sú v podozrení, že pri dvoch zákazkách – na digitalizáciu chorobopisov a na nákup gama noža – vzali úplatky spolu za 62 miliónov korún (2,3 milióna eur). Detektívi našli jeho kufor plný peňazí (a to doslova: 21 miliónov korún v hotovosti, 182-tisíc eur, tri a pol kila zlata) a najmä jeho denník. Z neho už pol roka unikajú do médií datované zápisky z jeho riaditeľskej éry v rokoch 2006 až 2012.
Ako vzal prvého pol milióna už šesť dní po nástupe do funkcie. Ako si prvýkrát šnupol kokaín. Ako si kupoval vedeckú prácu pre titul MBA. Ako ho opitého chytili dopravní policajti a vyriešil to úplatok štyritisíc. Ako pod vplyvom kokaínu operoval (Dbalý je neurochirurg). Ako zariaďoval starostlivosť vplyvným ľuďom. Ako bral naozaj veľké úplatky. Ako kvôli kokaínu rušil program na celý deň. Ako po ňom začal ísť reportér verejnoprávneho rozhlasu. Ako sa potom zišiel so šéfom rozhlasu a zariadil mu operáciu manželky. Ako ho nakoniec odvolal minister, ktorý sa „zjavne správa úplne autonómne“.
Na kauze azda najviac fascinuje tento detail: v kufri plnom peňazí bol aj známy chlapčenský román Hoši od Bobří řeky s podpisom autora. Vtip je v tom, že ten výtlačok nie je zberateľsky nijako vzácny. Musel mať hodnotu pre majiteľa kufra. Pre lekára, ktorý strácal profesijnú aj občiansku česť a sám sa desil svojej rastúcej závislosti, bolo zjavne dôležité si starou foglarovkou potvrdzovať, že je to stále on. Stále ten dávny študent medicíny, ktorý pracuje pre všeobecné dobro.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite