Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dva rozhovory

.štefan Hríb .časopis .editorial

Minulý týždeň som sa stretol s dvoma ľuďmi, ktorí chcú niečo zmeniť. V situácii, keď Slovensko vyzerá nadlho zamrznuté v šedi, to bolo ako zjavenie.

Prvý rozhovor bol s Rišom Lintnerom (jeho verejnú časť nájdete na stranách 14 až 19). Za svoju hokejovú generáciu mi povedal, že sa práve rozhodli zmeniť pomery v našom hokeji. Zaručil to svojou tvárou a menom, pripojil značky Miro Šatan a Peter Bondra, a prezradil mi ešte aj to, že do letného kongresu prídu ďalšie legendárne tváre a mená, takže to bude neprehliadnuteľná generačná ponuka.
Richard hovoril rozumne. Pomenoval náš problém a namiesto lacných riešení ponúkol poctivú zmenu systému tak, aby zaspatosť, amatérčinu a šero vystriedali pravidlá, transparentnosť a profesionalita. Trochu ma šokovalo, že chce pomerne rýchlo urobiť z našej ligy kvalitnejšiu súťaž, než majú Česi, ale presvedčil ma.
Keďže koncept Riša Lintnera a jeho tímu potrebuje Slovan v našej lige, dávam tomu svoj hlas, hoci ešte krátko pred rozhovorom som ako fanúšik Slovana preferoval českú ligu. Toto však vyzerá na prvý ucelený koncept reformy nášho hokeja za posledných dvadsať rokov, a ten si zasluhuje plnú podporu. Aj podporu Slovana.
Richard, Miro, Peter, Michal, Jozef, Zdeno, držím vám palce.
Môj druhý rozhovor z minulého týždňa bol o stave a budúcnosti tejto krajiny. Bol celý neverejný, takže ani meno, ani jeho konkrétny obsah neprezradím. Ale niečo prezradím – po dlhom čase mám istú nádej, že Slovensko sa môže stať spravodlivejšie, zdravšie a dynamickejšie.
Oba rozhovory ma trochu prekvapili a trochu aj vyrušili, ale hlavne ma povzbudili. Lebo, hoci oba výsledky nie sú isté, už len to, že sa tu o slovo vo verejnom priestore postupne hlásia kvalitní ľudia a premyslené nápady, je najlepšia správa, akú som za posledné roky dostal.

PS:
S potešením oznamujem, že .týždeň získal ďalšie významné medzinárodné ocenenie. V súťaži Best of News Design, ktorú každoročne organizuje Society for News Design, sme tento rok získali päť ocenení za špeciálne vydanie .týždňa k prvej svetovej vojne a za fototémy k vylodeniu v Normandii, k slovenským politickým väzňom a k ebole.
Z ostatných časopisov získal National Geographic 11 cien a New York Times Magazine 9 cien. Z médií nášho regiónu získal dve ceny len poľský denník Gazeta Polska.
Autorsky sa na úspechu .týždňa podieľali Robert Csere, Vladimíra Pčolová, Natália Ložeková a ako fotograf politických väzňov aj Timotej Križka.
Robiť na malom Slovensku svetové veci je krása. Gratulujem a ďakujem.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite