Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na misii

.george Weigel .časopis .klub

Minulý piatok to boli dva roky, čo bol Jorge Mario Bergoglio zvolený za pápeža Františka. Podarilo sa mu nanovo oživiť pápežský úrad, ani nie tak magistériom, ako vlastným príkladom. Jeho dosah na ľudí, ktorí prepadli cez trhliny postmoderného života, sa dotkol tých, ktorým sa darí, aj skeptikov a zranených. Podarilo sa mu predstaviť sviežu tvár katolicizmu a otvoriť nové možnosti pre misiu cirkvi. František je po celom svete v médiách, a keď sa hovorí o pápežovi, hovorí sa aj o cirkvi a evanjeliu.

V exhortácii Evangelii Gaudium František načrtol odvážnu stratégiu pre cirkev v 21. storočí.  Prvý latinskoamerický pápež prišiel do svojho úradu s presvedčením, ktoré pripravoval s biskupmi Latinskej Ameriky v roku 2007 na konferencii v Aparecide, podľa ktorého nemá katolicizmus v podobe kultúrneho zvyku a establišmentu budúcnosť. Naopak, cirkev by mala znovu objaviť pravdu, s ktorou je každý jeden katolík krstený, čím je povolanie k misii, a to by sa malo stať centrom nášho života. Preto sa František vždy znovu a znovu vracia k obrazu cirkvi, ktorá je v neustálej misii.
Pripomenul tiež cirkvi, že uprostred zmätku postmodernej kultúry je to skôr svedectvo, a nie argument, ktoré pravdepodobne dokáže zaujať tých, ktorí nikdy nestretli Krista, ako aj zavolať naspäť odcudzených a odpadnutých. Týmto spôsobom zdôrazňuje zážitok s božským milosrdenstvom, uzdravujúci dotyk, ktorý – ako píše evanjelista Marek (1,40-45) k malomocnému nielen prehováral, ale sa ho aj dotýkal.
František bol zvolený, aby vyčistil to, čo Ronald Knox zvykol nazývať strojovňou bárky svätého Petra, rímsku kúriu. Jeho menovanie kardinála Georgea Pella na čelo nového mocného vatikánskeho sekretariátu pre hospodárstvo bolo významným progresom v reforme vatikánskych financií a majstrovským kúskom. Hoci sociálne médiá existovali už pred ním, je to až František, kto je prvým pápežom novej komunikačnej doby. A potom sú tu ešte jeho časté odkazy na Satana alebo diabla, či temné sily pôsobiace v tomto svete. Od čias Leva XIII. tejto nevenoval nikto toľko pozornosti, ako práve František.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite