Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Nemcov a islamisti? Ruské úrady zatkli piatich mužov podozrivých z vraždy lídra opozície Borisa Nemcova. Hlavným podozrivým je Zaur Dadajev, ktorý bol spolu s ďalším mužom aj oficiálne obvinený. Traja ďalší zadržaní obvinení hneď neboli. Dadajev sa k vražde priznal. Ako motív svojho činu uviedol to, že Boris Nemcov urazil proroka Mohameda, keď sa vyjadroval k útoku na redakciu francúzskeho časopisu Charlie Hebdo. Situácia vyvoláva veľa pochybností.

Dadajev bol v Čečensku zástupca veliteľa elitnej protiteroristickej jednotky – tieto jednotky sú nielen absolútne lojálne k Vladimírovi Putinovi, ale mnohí z ich členov bojovali a bojujú na strane Ruska a proruských rebelov na východnej Ukrajine. Navyše, podľa Nemcovových spolupracovníkov zavraždený politik nedostal žiadne vyhrážky v súvislosti s atentátom na redakciu Charlie Hebdo, ale zato bol terčom hrozieb, spojených s jeho aktivitami na ruskej politickej scéne. Zaur Dadajev svoje priznanie napokon odvolal a tvrdil, že ho k nemu donútili mučením.
.mg

Island stiahol žiadosť o vstup do Európskej únie, ktorú podal v roku 2009 v nádeji, že stabilizuje krízou otrasenú ekonomiku. Súčasná stredopravá vláda o členstvo nemá záujem. Island je členom Schengenu a Európskeho hospodárskeho priestoru.
Dohodu Maďarska s Ruskom o dostavbe jadrovej elektrárne zablokovala Európsk komisia, napísali Financial Times. Správu poprel maďarský štátny tajomník pre vládnu komunikáciu. Zrušenie spolupráce, ktorú malo z väčšiny financovať Rusko, by bolo pre Orbána, zakladajúceho si na strategických maďarsko-ruských vzťahoch, politickou porážkou.
Troch ruských špiónov odhalila česká kontrarozviedka. Úrady ich nevyhostili, len im nepredĺžili povolenie na pobyt a víza. Moskva za to vypovedala dvoch českých diplomatov.
Grécky minister obrany hrozí Európskej únii, že ak nezachráni Grécko pred krachom, Gréci sa pomstia: dajú doklady na vycestovanie ekonomickým migrantom, ktorí „zaplavia Európu“. Pripomenul, že medzi migrantmi budú aj džihádisti z Islamského štátu.

Osobnosť: Terry Pratchett/
Vo veku 66 rokov zomrel britský spisovateľ, ktorý sa preslávil originálnym poňatím fantasy, predovšetkým sériou Plochozem. Niekoľko rokov trpel Alzheimerovou chorobou. Zomrel vo svojom dome, obklopený rodinou. Viac o Terrym Pratchettovi na strane 56.

Antiosobnosť: Cesare Battisti/
Polícia v Brazílii zatkla talianskeho spisovateľa Battistiho, ktorý pred štyrmi rokmi dostal v tejto krajine azyl, ale súd tento mesiac nariadil jeho deportáciu do Talianska. V 70. rokoch bol členom komunistickej militantnej skupiny PAC a talianske úrady ho vinia z vraždy štyroch ľudí.

Citát/
Terry Pratchett: „Vraví sa, že krátko pred smrťou človeku preletí pred očami všetko, čo prežil. Je to pravda – práve to sa nazýva život.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite