Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Tony Blair, Mr. Europe
Keď odíde premiér, na trh práce to má povzbudzujúci účinok. Kým na premiérstvo nerezignoval dlhoročný britský líder Tony Blair, verejnosť azda ani netušila, koľko lukratívnych džobov je voľných. Tony Blair sa tak stal vyjednávačom pre Stredný Východ, prijal finančne zaujímavú pozíciu poradcu pre americkú investičnú firmu J P Morgan a získal lukratívnu zmluvu na napísanie knihy od vydavateľstva Random House. Zdá sa, že pracovné nasadenie a najmä energia expremiérovi nechýbajú.
S tým počíta aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, keď si dovolil navrhnúť ďalšie rozšírenie aktivít pre Tonyho Blaira – funkciu prezidenta Európskej únie. Tento post zatiaľ existuje len na papieri nedávno slávnostne podpísanej Lisabonskej zmluvy. O jeho existencii sa však hovorí už nejaký ten čas a o tom, že by ho mohol zastávať Tony Blair, prakticky rovnako dlho. Blair má totiž v EÚ istý kredit – aj vďaka tomu, že presadzoval vo svojej vlasti viaceré európske projekty. Únia mu nezabudne, že ho Briti v začiatkoch vládnutia vnímali ako zosobnenie ducha Európy a komentátori ho lichotivo i nelichotivo titulovali Mr. Europe. Tony Blair presvedčil Britov, aby zrušili veto, ktorým obmedzovali vojenské kapacity EÚ, takže sa eurovojská mohli ocitnúť na viacerých mierových misiách. V roku 1999 dostal európsku Cenu Karola Veľkého za podporu ducha zjednocovania.
Toto všetko sa počíta – ale nie dosť. Kým Sarkozy by nomináciu Blaira na europrezidenta podporil, sú takí, ktorým nevyhovuje. Patrí k nim Valéry Giscard d’Estaing, bývalý francúzsky prezident a hlavný tvorca neúspešnej, ale do Lisabonskej zmluvy prevtelenej euroústavy. Ten vyhlásil, že prezidentom EÚ by sa určite nemal stať politik z krajiny, ktorá si europovinnosti plní na pol plynu. Rýpol si tým nielen do Britov všeobecne, ale aj do Blaira – ten totiž po čase zmenil tón a Úniu podroboval kritike. Z nadšenia ho vyliečilo aj to, ako márne bojoval o reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky a o zmenu antiamerického postoja veľkej časti EÚ. Mr. Europe sa, skrátka, stretol s eurorealitou. Keby sa stal europrezidentom, bral by ju ešte po väčších dávkach...
.mg


Vojna nebude?
Srbský prezident Boris Tadić na pôde OSN vyhlásil, že hoci Srbsko v nijakom prípade neuzná nezávislé Kosovo, neuchýlia sa Srbi k násiliu a vojne, ak sa kosovskí Albánci osamostatnia. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin vyhlásil, že Kosovo sa v prípade vyhlásenia nezávislosti nestane členom OSN, čím naznačil, že takúto snahu by Rusi v Bezpečnostnej rade vetovali.
.mh


Kritik Gates
Americký minister obrany Robert Gates sa denníku The Los Angeles Times posťažoval na spojencov z NATO, ktorí operujú na juhu Afganistanu. „Obávam sa, že tam máme niektoré vojenské sily, ktoré netušia, ako viesť operácie proti povstalcom.“ Na juhu Afganistanu operujú Briti, Kanaďania a Holanďania. Predstaviteľ britských konzervatívcov Patrick Mercer označil Gatesove slová za „veľmi urážlivé“. 
.mh


Odchod nacionalistov
Izraelskému premiérovi Ehudovi Olmertovi odišla z koalície strana Náš domov Izrael. Populisticko-nacionalistickej strane sa nepáčilo rokovanie s Palestínčanmi o Jeruzaleme a hraniciach ich štátu. „Ak sa dnes stiahneme za hranice z roku 1967, čo budú žiadať zajtra? Skončí sa teror? Nič sa nezmení,“ vyhlásil líder Lieberman. Olmert však tvrdí, že mierové rokovania za to stoja.
.tb


A ideme ďalej
V Michigane boli primárky. Keďže demokratickí kandidáti tento štát vynechali, prišli sme o súboj Afroameričana Obamu a Ženoameričanky Clintonovej. U republikánov (Bielomužoameričanov) vyhral Romney (39 %) nad McCainom (30 %) a Huckabeem (16 %). Už sa tešíme na Nevadu a Južnú Karolínu a veríme, že si priaznivci demokratov medzi rasovou a rodovou citlivosťou správne vyberú.
.tg


Tri roky za Mohameda
Bieloruský súd odsúdil novinára Alexandra Sdvižkova na tri roky väzenia za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda, ktoré vyšli najskôr v Dánsku a vyvolali násilie moslimov. O zverejnenie pritom ani nešlo, lebo manažment dnes už zrušeného časopisu Zgoda sa postaral o stiahnutie čísla s Mohamedom. V Bielorusku moslimov ľúbia – či skôr nemajú radi novinárov.
.mg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite