Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Eurohlásenia z Marxu
Keďže z prirovnaní predstaviteľov súčasnej vlády k mimozemšťanom hrozí od minulého týždňa súdna žaloba, obmedzíme sa len na konštatovanie, že vyjadrenia premiéra Roberta Fica na konferencii k vstupu Slovenska do eurozóny zneli dosť pozoruhodne. „O eure som v slovenských médiách dávno nepočul nič priaznivé, len samé zlé správy,“ povedal premiér na adresu slovenských médií, ktoré pritom zavedenie euromeny jednoznačne podporujú (s výnimkou tohto časopisu) a nikdy okolo možných nevýhod skorého prijatia eura nerozvíjali prílišnú diskusiu. Premiér tiež na konferencii povedal, že jedným z najväčších rizík prijatia eura je umelé zvyšovanie cien, ktorému bude treba čeliť v podobe preventívnych a represívnych mechanizmov. „Boj proti tejto hrozbe je rovnako dôležitý ako plnenie samotných maastrichtských kritérií. Vláda neponechá ľudí napospas špekulantom a podvodníkom.“ Odhliadnuc od tohto rizika, s ktorým si vláda hravo poradí, nás s eurom čakajú už iba krajšie zajtrajšky – štátny tajomník ministra financií František Palko na konferencii vyhlásil, že euro nám prinesie vyššiu životnú úroveň, rýchlejší hospodársky rast a inflácia vraj vzrastie iba o 0,3 percentuálneho bodu (z ktorej galaxie priletelo toto číslo?). Hoci sa môže zdať, že po funuse, ale predsa začína byť debata o eure zaujímavejšia. KDH pred dvoma týždňami prekvapilo svojím „nie“ k euru v roku 2009 a vďaka konečne rozvírenej debate sme sa mohli dozvedieť, že medzi ekonómami je v pohľade na prijatie eura v roku 2009 menej jednoznačná zhoda než sa mohlo javiť. Podľa prieskumu v Klube ekonomických analytikov, ktorý združuje 25 renomovaných ekonómov, sú dve tretiny z nich za prijatie eura v budúcom roku, kým podľa jednej tretiny také skoré prijatie nie je optimálne. Spochybňovanie eura nahnevalo splnomocnenca vlády pre zavedenie eura Igora Baráta. Ten si v Hospodárskych novinách v stĺpčeku Bocian s kosákom a kladivom? uľavil na adresu KDH a svoju úvahu, ktorú oprel o analýzy dokazujúce výhodnosť eura, zakončil vetou: „Žeby sa Jusko, Mikloš, Kohútiková, Dzurinda, Šramko, Počiatek a ich tímy natoľko a kolektívne mýlili?“ A žeby to bolo úplne vylúčené, pán splnomocnenec?
.mh


Potme
Opozícia sa opäť rozhodla predložiť návrh na odvolanie Roberta Fica. Dôvodom je škandál súvisiaci s pozemkami pod Tatrami a podozrenia z toho, že premiér nadobudol majetok netransparentným spôsobom. KDH, SMK a SDKÚ sa nepáčia ani Ficove výroky na adresu opozície a médií. Z rozhodnutia šéfa parlamentu Pavla Pašku sa schôdza s týmto bodom programu uskutoční, podobne ako pri poslednom odvolávaní, vo večerných hodinách.
.jm


Opäť pozemky
Vláda odvolala správnu aj dozornú radu Slovenského pozemkového fondu – je to vraj súčasť rekonštrukcie celej inštitúcie, ktorá opakovane vyvolávala škandály pre pochybné prevody pozemkov politicky nominovaným vedením fondu. Jediný z bývalého vedenia SPF, ktorý tam ešte zostal, je nominant Smeru, predseda fondu Miloslav Šebek, ktorý má sám od SPF prenajatú pôdu.
.rži


Gašparovič na Hrad!

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský navrhol Ivanovi Gašparovičovi, aby sa sídlom prezidentského paláca stal Bratislavský hrad, a nie Grassalkovičov palác. Prezident Gašparovič si však myslí, že doterajšie sídlo je vhodné a neplánuje sa sťahovať. Bratislavský hrad je pred rozsiahlou rekonštrukciou, takže by premiestnenie nebolo otázkou najbližších dní či mesiacov. „Prezident sa nepotrebuje na ľudí pozerať z Hradu ako na nejakých poddaných," vyhlásil k tejto téme prezidentov hovorca Trubač.
.eč


Bez názoru
Vláda nemá jednotný názor na zrušenie priestupkovej imunity poslancov. O návrhu by mal  na najbližšej schôdzi rokovať parlament. HZDS a SNS zrušenie priestupkovej imunity odmietajú. Robert Fico zatiaľ neoznámil, ako budú hlasovať poslanci Smeru. Zákon by mohli podporiť poslanci opozície. Na sprísnenie imunity však treba 90 hlasov. Iniciatíva na obmedzenie poslaneckých výsad tak môže skončiť ako úder do prázdna. Nebolo by to prvýkrát.
.jm


Letí, letí
„Vláda jednomyseľne rozhodla, že v prípade bratislavského letiska ideme vlastnými silami,“ týmito slovami premiér Fico fakticky oznámil, že sa na modernizáciu tohto podniku poskladajú všetci občania. Má ísť o 8,5 miliardy. Tretina by mala pochádzať zo štátnych aktív. Na otázku, či bude štát schopný zaručiť aj zvyšok, minister financií odpovedal, že sa máme opýtať po roku 2010. Šikovné!
.tg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite