Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vysoká kultúra Laca Terena

.laco Teren .časopis .klub

Keď idete do New Yorku z letiska JFK taxíkom po Queens Bullevarde popri New Calvary Cemetery, známom z filmu Polnočný kovboj, cez Queensboro Bridge na Manhattane, spievajte si niečo z Bernsteinovej West Side Story.

Odporúčam ísť tam čo najskôr, jar prichádza a s ňou priletia na Manhattan divoké husi, v noci ich počuť gágať, keď prilietajú do Central Parku. Raz som ich videl, ako stáli naproti Gugenheim Musea na chodníku a prešľapovali na ľade, akoby sa nemohli dočkať, kým naskočí zelený panáčik a ony prejdú do galérie na výstavu Vasili Kandynského. Odvtedy viem, že newyorské husi obľubujú abstrakciu. Ja tiež. Poznáte Miltona Resnicka? Nie? Tak určite choďte na Lower East Side na 87 Eldridge Street. Medzi domami tam je zapasovaná šedozelená budova, bývalá synagóga, ateliér a byt maliara Miltona Resnicka. So svojou ženou maliarkou Pat Passlof boli hádam poslednými žijúcimi predstaviteľmi abstraktného expresionizmu, ona mala ateliér za rohom. Vo februárovom krištáľovom svetle, takom typickom pre New York, žiaria Resnickove pastózne tmavé obrazy mýtickým svetlom, pripomínajúc svojím zamatovým povrchom srsť bájnych tvorov.
Milton Resnick, celý život verný expresívnej abstrakcii, v poslednom období svojej tvorby začal vymaľúvať z tých srstí vynárajúce sa postavy, akoby vychádzajúce z rajskej záhrady, pre nás navždy stratenej. Zaujímavé. Ako hovorí ďalší z maliarov David Hockney: Nič nedokáže nahradiť maľbu! Nič!
Ak sa vydáte dole Eldridge Street, prídete na Canal Street, čo nie je zlé. Che, che, tam to naozaj nikde nie je zlé. Ale keď sa vyberiete hore, prídete na  East Houston Street a tam je Katz Delikatessen, určite najslávnejšie Deli v New Yorku. Tam si dajte od tiet za pultom naložiť medzi dva ražné chlebíky pastrami asi tak na dlaň vysoko, k tomu kvašáky lepšie ako z Miletičky a na pitie Dr.Browns vanilla soda a ak by vám oči jedli, určite jeden Latkes, čo je naša haruľa, teda zemiaková placka, ako ju robila moja stará mama. Ináč, v životopise sa tvrdí, že sa Milton Resnick narodil v meste Bratslav, čo by mohla byť skomolenina hocičoho. Ja si myslím, že je od nás. Príde mi taký povedomý.
Keď vyjdete na ulicu, bude sa už zrejme zvečerievať, odporúčam zaspievať si Lou Reedovu Take a Walk on the Wild Side.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite