Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako vyrobiť Oscara

.filip Olšovský .časopis .fototéma

Meria tridsaťštyri centimetrov a neváži viac než priemerný novorodenec. Napriek tomu stavia do pozoru tie najväčšie svetové celebrity a koncentruje okolo seba tú najkomplexnejšiu odnož zábavného priemyslu. Cena americkej filmovej akadémie alebo zjednodušene Oscar.

keď losangeleský pouličný umelec s prezývkou Plastic Jesus krátko pred udeľovaním tohtoročných cien americkej filmovej akádemie premýšľal, čím šokuje filmovú smotánku tentoraz, jednou vecou si bol určite istý. Ani tentoraz sa pri svojej snahe o metaforické zobrazenie Hollywoodu nezaobíde bez legendárnej postavičky, ktorú pozná po mene a výzore celý svet. A tak sa aj tento február stala ústredným charakterom jeho negatívne vnímaneho a od drog závislého vesmíru filmových hviezd zlatá postavička pána Oscara. V žiadnom inom odraze totiž Hollywood nevyzerá tak autenticky a unikátne, ako práve v tom z pozlátenej plešiny dnes už takmer osemdesiatpäťročného pána.

.alchýmia
Traduje sa, že meno mu v tretí rok jeho života vymyslela Margaret Herricková, knihovníčka a neskoršia riaditeľka akadémie. Tej vraj na prvý pohľad soška svojím výzorom pripomenula jej strýka Oscara. Trvalo ďalších osem rokov, kým Oscara celý svet začal volať jeho dnes už legendárnym menom. Napriek tomu, že si už od svojho narodenia v štúdiu MGM v roku 1929 udržiaval (a stále udržiava) svoju mladícku podobu nahého rytiera stojaceho na kotúči filmového pásu.

Pod ním sa nachádza filmová cievka, ktorá sa symbolicky skladá z piatich koliesok, ktoré stelesňujú päť zakladajúcich odvetví filmárstva. Tými boli producenti, režiséri, herci, scenáristi a technici. Od roku 1982 sa sošky vyrábajú výhradne a jedine v dielňach chicagskej spoločnosti R. S. Owens & Company.

Výroba nových sošiek sa začína vždy v januári, keď na opačný koniec Spojených štátov dorazí objednávka americkej filmovej akadémie na určitý počet Oscarov. Ten sa rok od roku líši, vždy v závislosti od toho, koľko nerozdaných sošiek zostalo z minulého roka. Akadémia totiž až do otvorenia obálky a vyhlásenia výsledkov nevie, aký presný počet sošiek udelí – počet tvorcov, z ktorých každý má nárok na svoju vlastnú sošku, je pri každom filme či kategórii odlišný. Až potom sa v nenápadnej tehlovej budove v pokojnej časti Chicaga naplno rozbehne alchymistický proces, ktorého výsledné produkty sa stanú žiadanou dominantou obývačiek tých najlepších tvorcov Hollywoodu.

.obliekanie
Prvým krokom je roztavenie vhodných kovov a spätné odliatie do formy pripomínajúcej strýka Oscara. V strede spodnej časti sa nezabúda na skrutku, ktorou sa neskôr k soške pripojí podstavec. Predtým však ešte príde na rad leštenie, ktoré dodá cene výrazný a dokonale priliehavý nádych luxusu. Soška sa postupne oblieka do rôznych kovových vrstiev, pričom tou najspodnejšou je meď. Na ňu sa opakovaným namáčaním nanáša vrstva niklu a striebra. Pomedzi jednotlivé kovy sa povrch sošky opakovane leští, čím sa ešte zvyšuje jeho ťažko prehliadnuteľná žiarivosť.

Poslednou inštanciou je dvadsaťštyrikarátové zlato. Vonkajší oblek by už len ťažko mohol byť luxusnejší. Po vybratí z posledného kúpeľa je Oscar ešte dôkladne usušený prúdom vzduchu, ktorý ho zbaví aj prípadných drobných nečistôt alebo prachu. Aký veľký je to kontrast v porovnaní s obdobím druhej svetovej vojny, keď boli ceny vinou všadeprítomného nedostatku kovu odlievané zo sadry.

Kým vyrazí na svoju vyše tritisíc kilometrov dlhú cestu, dostane každý z légie novonarodených Oscarov svoje špeciálne sériové číslo. Tento zvyk siaha do roku 1949, keď bolo prvej soške pridelené číslo 501. Diamantom vyrazené na dosku pod nohami, dnes slúži najmä na bezpečnejšie cestovanie a pomáha pri prípadnej kontrole či hľadaní stratených kusov.

Posledným konštrukčným krokom je pripevnenie podstavca, ktorý sa jednoducho zospodu naskrutkuje na sošku a prikryje samonalepovacím pásikom látky. Ocenenia sú konečne pripravené na púť do Hollywoodu, kde sa už o pár dní stanú stredobodom pozornosti divákov po celom svete. Počas cesty im je dopriaty ten najväčší možný komfort – každý Oscar dostane svoj vlastný, z luxusnej látky ušitý spací vak a teplú polystyrénovu posteľ. Tá zabráni akémukoľvek poškodeniu, ktoré by pre sošku znamenalo nevyhnutnú a nekompromisnú eutanáziu. Do Los Angeles prilietajú sošky vlastným lietadlom spoločnosti United Airlines, ktoré na letisku víta početný zástup fanúšikov. Dostať sa do Hollywoodu je predsa snom každého vo filmovej brandži.

.úplne iná optika
Každý rok sa vyrobí približne päťdesiat kusov sošiek, pričom práca na každej z nich trvá dvanásťčlennému tímu približne päť hodín. Výrobná cena jednej sošky sa pohybuje v rádoch stoviek dolárov. Jej trhová hodnota je však logicky niekoľkonásobne vyššia. Tento fakt si uvedomuje aj americká filmová akadémia, ktorá s predajom svojich najslávnejších reprezentantov bojuje všetkými možnými prostriedkami. Laureáti od roku 1950 podpisujú súhlas s tým, že svoju cenu nikdy nikomu nepredajú a ak by sa predsa len pre takýto krok rozhodli, akadémia si vyhradzuje predkupné právo. Do dražieb sa tak dostávajú iba sošky z obdobia pred rokom 1950. Ich cena sa často vyšplhá do výšky niekoľkých desaťtisícov dolárov.

Dnes sa udeľuje spolu v dvadsiatich piatich kategóriách. Do minulého týždňa bolo v súčte udelených spolu 2 701 jeho kópií. Takmer pre každého filmového tvorcu je snom získať ho a zamávať ním publiku, ktoré bude od tohto momentu vnímať jeho laureáta úplne inou optikou. Tridsaťštyri zlatých a prenikavo sa blyštiacich centrimentov nad hlavou spraví z tvorcu legendu, ktorá „to" dosiahla. Stala sa majiteľom sošky, ktorej meno pozná celý svet.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite