Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lyžujúce deti svojich rodičov

.bohumil Stejskal .časopis .šport

Jedným z najlepších pocitov, ktorý človek môže počas svojho života zažiť, je vidieť zblízka úspech svojho dieťaťa. Je pritom úplne jedno, v čom. Šport pozná príliš mnoho rodičov, ktorí sa okrem toho, že sú na svoje potomstvo pyšní, stali počas kariéry detí súčasťou príbehu.

Vo svete sa asi najviac hovorí o rodičoch tenistov a tenistiek. Otec sestier Williamsových a Judy Murrayová, matka wimbledonského víťaza z Anglicka Andyho, patria v súčasnosti medzi najznámejších. Sprevádzajú svoje deti počas celej kariéry, z času na čas sa postarajú o kontroverziu.
V tenise sú prítomní od nepamäti, no nielen v ňom. Na Slovensku sú, zdá sa, koncentrovanejší v inom odvetví. V zjazdovom lyžovaní.

.zuzulovci a Žampovci
Na nedávnych majstrovstvách sveta v americkom Beaver Creeku sa takmer prihodil zázrak. Tridsaťročná Bratislavčanka Veronika Velez-Zuzulová sa po pretekoch v jej obľúbenom slalome takmer postavila na medailovú debničku, a to v sezóne, v ktorej sa na svahy vrátila po dlhej prestávke spôsobenej zranením. Len o sedemnásť stotín jednej sekundy ju v súčte časov dvoch kôl predbehla Češka Šárka Strachová, ktorá skončila tretia.
Zuzulová, od roku 2012 manželka francúzskeho kondičného trénera Romaina Veleza, je približne desať rokov najlepšou slovenskou lyžiarkou. Nebola by ňou bez celoživotnej starostlivosti svojho prvého trénera, ktorý ju trénuje dodnes. Volá sa Timotej Zuzula a je jej otcom. Na majstrovstvách sveta bol staviteľom trate pre druhé kolo, ohlasy po pretekoch boli podobne pochvalné ako ohlasy na výkon jeho dcéry.
Od roku 2007 sa v piatich sezónach Veronika umiestnila medzi najlepšími piatimi slalomárkami Svetového pohára. Konzistentná výkonnosť a trvalá, dlhoročná prítomnosť medzi najlepšími slalomárkami planéty sú výsledkom práce oboch.
Tím Zuzula je fungujúci kolektív, ktorý sa napriek pravidelným aj mediálnym ťahaniciam s lyžiarskym zväzom dokáže presadiť v konkurencii pretekárok, ktoré majú na prípravu, a vôbec, na celú kariéru neporovnateľne lepšie podmienky.
Tomáš Žampa bol československým reprezentantom v zjazde. Dnes je hlavným trénerom a manažerom Teamu Žampa, v ktorom pretekajú jeho dvaja synovia, Adam a Andreas. Adam má 24 rokov a je rešpektovaným slalomárom. Najlepší výsledok kariéry dosiahol na ZOH v Soči, piate miesto v kombinácii bolo jedným z príjemných prekvapení slovenskej výpravy. Na MS v americkom Vaile pred pár dňami v obľúbenom slalome skončil v druhej desiatke. Horšie, ako chcel, ale stále dosť dobre.
Ani jeho podmienky na prípravu sa nedajú porovnať s jazdcami, s ktorými stojí v rovnakej štartovacej bráne a má pred sebou totožnú trať. Žampovci napríklad aj v Amerike doplatili na chabú pomoc lyžiarskeho zväzu. Zálohy za ubytovanie a auto potrebné na presuny si museli zaplatiť zo svojho, bola z toho znova malá mediálna kauzička. Do Ameriky nevycestoval ani jeden zväzový funkcionár, všetko museli riešiť jednotlivé tímy na mieste samy.

.gartnerovci, peniaze a logika
Janka Gartnerová je bývalou predsedníčkou Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA), vo funkcii bola päť rokov od roku 2009 do vlaňajška. Bývalá skvelá pretekárka je rovnako matkou v súčasnosti aktívnej lyžiarky. Dcéra Jana získala počas univerziády v španielskej Granade pre Slovenskú výpravu jednu z medailí. Aj ju trénuje jej otec.
Rodina Gartnerovcov sa dostala do novín počas minuloročnej olympiády v Soči, keď sa písalo o fakte, že do Ruska vycestovali Gartnerovci v rámci olympijskej výpravy až štyria. Pani Janka bola šéfkou slovenskej delegácie, dcéra súťažila v zjazdovom lyžovaní, otec ju trénoval a ďalšia dcéra Petra pracujúca na Slovenskom olympijskom výbore bola asistentkou vedúcej výpravy.  
Žampovci, podobne ako Zuzulovci sa názormi na podporu, ktorá sa im dostáva od štátu, nikdy netajili. Takmer každá sezóna prinesie aspoň jednu väčšiu kauzu, spojenú s trojuholníkom štát – pretekári – peniaze. Podpora prostredníctvom SLA je dlhodobo disciplínou, ktorá núti rodičov obracať sa podobne, ako sa obracajú ich deti keď sa kĺžu dole svahom v slalome svetového pohára.
Vedenie SLA je často kontroverzné, v hre sú právnici, jej rokovania sú silne medializované a nezriedka plné adrenalínu a žlče. Situácia je preto neprehľadná, bizarná a prináša problémy, ktoré sa potom preháňajú médiami.
Adam Žampa napríklad pred dvoma rokmi lyžoval s otáznikmi namaľovanými na prilbe. Všetci ostatní pretekári majú pretekársky odev plný značiek sponzorov, ktorí prispejú na náklady. A tie nie sú v lyžovaní práve nízke. Chcel tak upozorniť na nedostatok peňazí a problematickú zmluvu so SLA, ktorá chcela kontrolovať a schvaľovať všetkých sponzorov, aj tých, ktorých si nájdu pretekári a ich tímy bez podpory zväzu.
Ak sa Žampovci a Zuzulovci za posledné obdobie niečomu priučili, je to spôsob, ako medializovať svoje problémy so štátom a lyžiarskou asociáciou. Pravidelne komunikujú problémy a spory, ktoré musia riešiť a upozorňujú na rozdiel v podpore štátu v krajinách ich konkurentov a na Slovensku.
Lyžovanie patrí skôr medzi finančne náročnejšie športové odvetvia. Výstroj, potreba celoročného tréningu, cestovanie. To všetko je nutné aspoň dvadsať rokov po sebe, aby sa z roztomilého trojročného lyžiarika stala hviezda svetového pohára.
Rodičia športovcov pre svoje deti tak musia obetovať naozaj veľa. Vlastne je logické, že ak im záleží na úspechu ich talentovaných potomkov a investujú doň vlastné peniaze a roky života, stanú sa sami súčasťou ich príbehov aj u nás. Pri súčasnom nastavení štátnej podpory a fungovaní SLA to v lyžovaní na Slovensku vlastne inak ani nejde.
.autor je šéfredaktor portálu takurcitee.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite