Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Laco Kerata: Ešte som tu a zostanem (KK Bagala, 2014)
„A teraz si mám vybrať, kde je pravda. Nič si nevyberám. Kráčam životom ďalej zo zelenej záhrady na púšť a zase z púšte do zelenej záhrady.“ Hrdinom, hlavnou postavou a rozprávačom najnovšieho románu divadelníka a spisovateľa Laca Keratu je starý pán, ktorého spojenia s tým, čo zvykneme nazývať „skutočný život“ sa postupne pretŕhajú. Spomienky naberajú kontúry prítomnej reality, predstavy a sny takisto, najbližší ľudia sa pletú s neznámymi, život sa uzatvára. Laco Kerata o tom všetkom píše s láskou a láskavosťou. Nie úzkosti a existenciálne zneistenie spôsobené tušenou blízkosťou konca, ale dobro a spokojnosť. Kniha Ešte som tu a zostanem je pokojne plynúcim rozprávaním. Laco Kerata je aj v tejto svojej próze kultivovaný bez toho, aby bol čo i len v jednom jedinom odstavci nudný. A okrem toho je rozprávanie starého pána aj vtipné, hlboké a pravdivé.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Ján Mathé: Kresby
(Result a OZ Ján Mathé – sochy, 2014)
Keď v roku 2010 vyšla o Jánovi Mathém (1922 – 2012) reprezentatívna monografia Hľadač dobra, mohlo sa zdať, že je v nej všetko, čo treba ukázať a povedať o tomto významnom slovenskom sochárovi. Editorka Gabriela Marhevská spolu s umelcovou manželkou Evou touto novou publikáciou dokázali, že v Mathého archíve stále zostali nepoznané skvosty. Na takmer 200 stranách figurujú stovky kresieb, ktoré dokumentujú, že Ján Mathé – tento skromný človek, priekopnícky a uznávaný sochár – tvoril kresby nielen ako „prípravu“ a varianty svojich budúcich skulptúr. V knihe nájdeme aj úryvky z výpovedí umelca, ktoré sa zachovali v rôznych formách a editorka im ponechala štýl typický pre Jána Mathého. Nejde len o vzácne spomienky na život a tvorbu, ale aj múdre reflexie o umení a jeho funkcii: „Poslanie umenia je vyjadrovať, a nie zobrazovať.“ Alebo: „Základom umenia, ale aj vedy, je láska a opäť túžba po poznaní a rozdávaní.“ Je čo čítať a najmä pozerať.
.gabriela Rakúsová

OPLATÍ SA VIDIEŤ Dead Snow 2: Červený vs. mŕtvy
(Réžia: Tommy Wirkola, Nórsko, Island, 2014)
Film nórskeho režiséra Tommyho Wirkolu Dead Snow 2 sa u nás premieta s krásnym sloganom: Stará nenávisť nehrdzavie. Veru nie, v toľkej krvi, čo uvidíte na plátne, by sa bál skorodovať aj kus drôtu. Potoky kečupu, črevá vytrhnuté z brucha, odpílené ruky, roztrieštené hlavy, ani deti a starenky na invalidných vozíkoch nie sú ušetrené. A reakcie publika? Ak je schopné prijať, že horor môže byť zároveň komédiou, tak potom: smiech – hlasný, bláznivý, oslobodzujúci. Hlavný hrdina Martin ako jediný prežil útok nacistických zombie z Dead Snow 1 (2009). Smrteľná naháňačka sa tým však neskončila, lebo šéf nemŕtvych náckov Herzog sa nevzdal niekdajších plánov, jednoducho chce svoj zlatý poklad celý a svoju svetovládu úplnú. Herzog je oproti protivníkovi vo veľkej výhode. Vie totiž rozhojňovať rady vlastných bojovníkov, krvilačných zombíkov. Martinovi komplici sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Ak má zachrániť ľudstvo, musí urýchlene niečo vymyslieť...
.zuzana Mojžišová

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Bob Dylan: Shadows In The Night
(Sony Music)
Legendárny americký pesničkár nahral už zopár albumov, zložených z prevzatých piesní. Tie najlepšie Good As I Been To You a World Gone Wrong vyšli začiatkom deväťdesiatych rokov, ten najhorší – súbor vianočných tradicionálov Christmas In The Heart len nedávno. Preto sa na najnovší coveralbum Shadows In The Night, zložený z piesní, ktoré kedysi naspieval Frank Sinatra, čakalo s istou nedôverou, či to Dylan so svojou láskou k Frankovi trochu neprehnal. Shadows In The Night ale ukazuje, že jeho hudobné inštinkty boli správne. Sinatrovským šlágrom pomohlo, že Dylana nesprevádza veľký orchester, ale len jeho päťčlenná koncertná kapela (tu treba vyzdvihnúť hru steelgitaristu Donnieho Henrona), ktorej intímne a rezervované hranie dalo týmto štandardom nový nepoznaný rozmer. Samozrejme, Dylan sa pri speve nechce vyrovnať nesmrteľnému Frankovi, no treba podotknúť, že tento album obsahuje jeho najlepšie spievanie za posledné roky.     
.pb

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Belle and Sebastian: Girls in Peacetime Want to Dance
(Matador / Wegart)
Škótski Belle and Sebastian prichádzajú s deviatym štúdiovým albumom. A je to udalosť! Toľko spevnosti a optimizmu v hudbe sa len tak nevidí (a nepočuje). Platňu nahrávali v Atlante, prvýkrát v spolupráci s producentom Benom H. Allenom, pôvodne z Animal Collective. Dvanásť krehkých skladieb s nezameniteľným vokálom lídra Stuarta Murdocha, z ktorých uchváti už hneď prvý albumový song Nobody's Empire. Sú tu aj úlety v podobe tanečnejších vecí (The Party Line, Enter Sylvia Plath), ktoré však v celkovom dojme pôsobia ako milý pokus o ozvláštnenie platne. Skladba The Cat with the Cream sa vďaka svojmu vzniku vracia do čias spred debutu Tigermilk z roku 1996 a počuť v nej zasnívaný spev v kombinácii s jemnými husľami. V pesničke The Power of Three necháva líder priestor gitaristke a klávesistke Sarah Martin a v songu Perfect Couples zasa gitaristovi Steviemu Jacksonovi. Vydarený album, ktorý neunudí.
.matej Lauko

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite