Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na polícii už stopli aj väčšie kauzy

.zsolt Király .časopis .kauza

Vlani na jeseň sa zamestnal vo firme, ktorá láka ľudí na lacnejší plyn a elektrinu. Keď zistil, aké metódy pri tom používa, obrátil sa na políciu. „Vyšetrovatelia neboli pri preverovaní tohto prípadu dôslední,“ tvrdí 20-ročný Martin Kristály.

.prečo ste sa zamestnali ako podomový predajca energií?
Inzerát, ktorý som našiel na stránke sme.sk, bol veľmi zaujímavý. Ponúkal dobré finančné ohodnotenie, v prípade niektorých pozícií dokonca až niekoľko tisíc eur. Okrem toho firemné auto aj rýchly kariérny rast, pričom nevyžadovali žiadnu prax. Na prvý pohľad ideálne zamestnanie: veľmi rýchlo som však zistil, ako manipulujú s potenciálnymi zákazníkmi. Na centrále firmy som zhromaždil všetky dôležité dokumenty a zašiel na políciu.

.ako prebiehal výsluch?
Na políciu som prišiel večer okolo deviatej. Akurát sa hral futbalový zápas Slovenska proti Španielsku, takže mi bolo jasné, že nebude veľká vôľa zaoberať sa mojim prípadom. Polícii som sa napriek tomu snažil vysvetliť, o čo ide, a že chcem podať trestné oznámenie. Hneď na začiatku mi však povedali, že to vraj nie je možné, pretože nie som poškodený, ale len svedok. Zápisnicu som napokon odmietol podpísať, pretože neobsahovala všetko, čo som považoval za podstatné. Poslali ma teda domov, aby som napísal výpoveď na počítači a potom im ju priniesol. Urobil som to ešte v ten večer, chcel som do spisu založiť aj ďalšie dôležité dokumenty. Najskôr súhlasili, no na druhý deň to už neplatilo.

.ako ste spokojný s prístupom polície?
Viem si predstaviť, ako sa asi pozerajú na mladého chalana, ktorý príde na políciu a začne im rozprávať o podozrení zo spáchania trestného činu, hoci jemu samotnému sa nič nestalo. To bola zrejme tá komplikácia: pochopiť, že tam nie som kvôli sebe.

.čo konkrétne namietate?
Hlavne to, že polícia odmietla dokumenty, ktoré som jej chcel odovzdať, a zároveň mi neumožnila podať trestné oznámenie. Spis bol odstúpený na okresné riaditeľstvo polície v Banskej Bystrici, kam sa dostal asi po piatich dňoch, čo je podľa mňa neprimerane dlho. Keď som tam prišiel, vyšetrovateľ mi povedal: „Vy ste tu dáko skoro.“ Tvrdil, že nemá reálne možnosti, ako ten prípad vyriešiť, a že už mali aj väčšie kauzy, ktoré sa stopli. Po nejakom čase ma znovu zavolal na výsluch, aby napokon doslovne prepísal celú moju výpoveď na hlavičkový papier. Následne odstúpil spis na obvodné oddelenie polície v Pohorelej. Tam ma predvolali na výsluch až po dvoch mesiacoch od podania prvého podnetu.

.polícia však tvrdí, že vaše informácie preverovala vo viacerých rodinných domoch. Je to naozaj tak?
Je pravda, že boli vo všetkých domoch, v ktorých som bol ako predajca a vedel ich jednoznačne identifikovať. Druhý predajca však oslovoval zákazníkov a podpisoval zmluvy na druhej strane ulice. Tam už kontrola vykonaná nebola. Keď som sa snažil zistiť dôvod, poverená policajtka sa ma spýtala, či má chodiť od domu k domu a hľadať tých ľudí. Takisto neboli vykonané previerky v ďalších dedinách, kde oslovovali predajcovia ľudí bez mojej prítomnosti. Údajne to nebolo potrebné ani podľa dozorujúceho prokurátora z Brezna.

.polícia ten prípad odmietla. Podľa nej totiž nebol nikto uvedený do omylu, respektíve nedošlo k žiadnej škode. Čo si tom myslíte?
Polícia vypočula len ľudí, ktorí svoje zmluvy do 14 dní vypovedali. Ale čo tí zvyšní, ktorých polícia nenašla, respektíve ich vôbec nehľadala? Tí neboli poškodení? Nesúhlasím so závermi polície, pretože som presvedčený, že v tejto kauze nepostupovala dôsledne. .zsolt Király

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite