Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

NETREBA HLADOVAŤ: Lyrik odporúča lačnenie
Škaredá streda je až o týždeň, ale na pôst sa môžete chystať už teraz. V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám raper Lyrik opísal svoju metódu, aj keď vystríha pred jej aplikovaním, ak človek nie je úplne zdravý. „My muži sme svine, schudneme hocikedy, keď si povieme, v podstate bezprácne, stačilo mi dva mesiace vynechať večere. Išiel som do chladničky a v polovici sa ruka zastavila, no nedám si tú klobásu. Svojho času som skúšal a asi zase začnem, ale nikomu to neodporúčam, 24-hodinové hladovky, každý týždeň.  Raz som nejedol tri dni, zaujímavo čisté vnímanie som mal. Nekomfort hladu, nepokoj, keď som nesvoj z nedostatku rýchleho cukru, je tiež dobré mentálne cvičenie. To vlastne nie je hladovka, len také lačnenie,“ vysvetlil nám Lyrik.

TREBA RÝCHLO JESŤ: Čokoláda v roku 2020 nebude
V novembri sa objavila poplašná správa, v ktorej dvaja najväčší svetoví výrobcovia čokolády varujú, že za rok zjeme oveľa viac čokolády, ako sa stihne dopestovať kakaa. Spôsobila to rastúca obľuba vysokopercentných čokolád, navyše rastúci dopyt v Číne a klesajúca produkcia na Pobreží Slonoviny a Ghane, kde sa dopestuje až 70 percent svetovej produkcie. Závisláci od čokolády musia optimisticky veriť, že trh a ľudský um sa aj s touto hrozbou nejako šikovne popasuje a odvráti ju. Dovtedy konzumujme, čo hrdlo ráči a keď už je ten Valentín, nezabudnime obdarovať aj milovaných. Napríklad čokoládou veľkosti A4 s nápisom Big chocolate for big love, od slovenského výrobcu z Nitry Lyra, ktorý sa minulý rok zaradil medzi celosvetovú špičku, keď získal v Londýne zlatú medailu Great Taste Awards 2014 pre čokoládu Lyra Mandala.

TREBA SA ZABÁVAŤ: Posledný fašiangový víkend
Tento rok trvala plesová sezóna naozaj krátko, preto treba posledný víkend využiť a naplno sa zabaviť, či už pôjdete na ples, valentínsku romantickú večeru, alebo na maškarný bál. V Malej Lehote sa cez víkend koná už 28. ročník Gajdošských fašiangov, na ktorom sa zídu gajdoši z Maďarska, Poľska, Holandska, Anglicka, Rakúska, Talianska,  Česka, a samozrejme, zo Slovenska. Fašiangový festival Carneval Slovakia sa bude konať v Žiline, folklórny festival Už sa fašiang kráti bude v Čiernom Balogu, v Terchovej budú popri fašiangoch pretekať gazdovské kone, na Králikoch psie záprahy. Sláviť sa bude aj v Novej Dubnici, na Zámku Vígľaš, vo Valašskej, Hriňovej, Nitre. V Trenčíne ponúkajú fašiangovú jazdu električkou. A v Pezinku otvárajú vínne pivnice aj bez fašiangovej nálepky.

TREBA VYUŽIŤ: Národný týždeň manželstva  
O manželstve, a čo je a nie je tradičné, už toho za posledné týždne bolo napísaného a povedaného naozaj dosť, takže celosvetové podujatie, ktoré sa po piaty raz koná aj na Slovensku, prebehne v tieni výsledkov referenda, nech už budú akékoľvek. V každom prípade, ak patríte do tej šťastnej kategórie – tradiční manželia, môžete to nielen oslavovať, ale aj využiť, pretože okrem seminárov, posedení a rôznych podujatí je tento týždeň spojený aj s rôznymi výhodami. Podnikatelia, divadlá či hotely poskytujú počas tohto týždňa zľavy a špeciálne akcie pre manželské páry. Poobzerajte sa okolo, hľadajte logo, prípadne sa pozrite na facebook alebo na stránku www.ntm.sk či na www.marriage-weekinternational.com.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Povinná jazda idealistických učiteľov  
Román Edwarda Ricarda Braithwaita Pánu učiteľovi z lásky sa bezprostredne po svojom prvom vydaní v roku 1959 stal svetovým bestsellerom. Azda preto, že tematizuje vzťah učiteľa a žiakov, teda čosi, s čím má skúsenosť každý a azda i preto, že ho tematizuje do veľkej miery idealisticky a z dnešného uhla pohľadu až naivne. To je na ňom však to krásne, ako aj na britskej filmovej dráme z roku 1967, ktorú podľa románu nakrútil režisér James Clavell. Hlavnú úlohu zanieteného učiteľa, ktorý premení bandu maturujúcich pubertálnych výrastkov na zodpovedných dospelých ľudí, v ňom stvárnil nádherne naivným spôsobom Sidney Poitier. Veriť sa tomu, samozrejme, nedá, ale o to príjemnejšie sa na to díva. Pánu učiteľovi z lásky, nedeľa, 15. februára, Jednotka, 15.10. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite