Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Quo vadis, Slovan?

.štefan Hríb .časopis .šport

Bratislavský Slovan má za sebou neúspešnú a pred sebou neistú sezónu. V najbližších týždňoch musí vedenie klubu urobiť niekoľko vážnych rozhodnutí. Aké alternatívy teda prichádzajú do úvahy? Odpovedal nám generálny manažér klubu Maroš Krajči.

.pomaly sa končí sezóna, v ktorej bol Slovan po prvých kolách na čele celkovej tabuľky a pred poslednými kolami je v tabuľke na úplnom dne. Čo sa to stalo?
Prvé problémy spočívali v nepochopení medzi manažmentom a trénerom. Postavili sme ofenzívnejší tím a naším cieľom bolo tešiť divákov útočnejším hokejom. Pre nás sú fanúšikovia dôležití nielen po finančnej stránke. V predchádzajúcej sezóne som často dostával nespokojné SMS-ky, že hráme príliš defenzívne, že fanúšikov ten hokej nebaví, že majú chuť ísť za hokejom inde. A aj keď je veľmi dôležité, aby sme mali vypredané, nejde nám len o to. Pre Slovan je fanúšik oveľa dôležitejší. Nestačí, aby diváci zaplnili dom, ide o to, aby odchádzali spokojní a chceli sa vrátiť. Chceli sme baviť ľudí dobrým útočným hokejom a najmä domácimi víťazstvami.

.pričom doma sme toho veľa nevyhrali.
Začali sme veľmi úspešnou šnúrou vonku, hoci aj tam už boli nejaké náznaky problémov. Presilovky aj oslabovky sme hrali na desiatich hráčov. V čase, keď prišla akási reforma posudzovania faulov, a až 70 percent celkového času sa hralo v nerovnovážnom stave. Lenže ak sa tie dve päťky v oslabovkách vyčerpajú, už potom nemajú silu udrieť v presilovkách. Všade na svete sú presilovkoví hráči a oslabovkoví hráči, ale u nášho trénera (tréner Rostislav Čada – pozn. redakcie) to bolí vždy tí istí. Hráči ako Nagy, Nedorost, Vondrka, Netík boli v každom zápase tak vyťažovaní, že mužstvo síce prinieslo z toho prvého tripu veľa bodov, ale kľúčoví hráči prišli unavení. A my potrebujeme hrať a vyhrávať predovšetkým pred domácim publikom. Navyše, tohoročná KHL má 60 zápasov, išlo sa v jednom celku bez repre prestávok od úvodu až po decembrový repre break. Ale domáce zápasy vyzerali znova ako v predchádzajúcej sezóne. A znova tie isté SMS-ky, nič sa nezmenilo. Ale tím sme mali neporovnateľne silnejší ako v minulej sezóne.

.takže toto boli dôvody výmeny trénera?
Poopravím vás. Odstúpenia trénera. Predtým, ako požiadal o uvoľnenie, sme mu len pripomenuli vyššie uvedené fakty. S novým trénerom sa herný štýl trochu zmenil, ale už sme premeškali ten pravý čas. Jednak prvá päťka už bola unavená, už nehrali tak, ako v prvých zápasoch, a jednak pre trénera je vždy ťažké pracovať s kádrom, ktorý si sám nevyberal. Toto mužstvo nebolo skladané pre Matikainena, ktorý chce mať centra centrom, od pravého krídla chce, aby strieľalo góly a od ľavého, aby bolo brániace. Bolo skladané spolu s pôvodným trénerom, ktorý chcel šík hráčov použiteľných pochopiteľne pre jeho štýl hokeja a gro hráčov jazdiacich po koľajach jeho systému. Hráč, ktorý by bol trochu tvorivejší a vybočoval z tých zabehaných koľají, to bolo „všechno špatně“.

.slovan dodnes trpí na slabú ofenzívnu hru obrancov. To je tiež dôsledok dôrazu na defenzívnu hru pri výbere mužstva?
Nemá zmysel hľadať tvorivých a konštruktívnych obrancov, ak skladáte mužstvo s trénerom, ktorý takýto typ obrancov nazýva štvrtý útočník. Lebo, ak aj nejakého takého obrancu nájdete a zoberiete, tak o dva týždne vás taký hráč žiada o prestup.

.lenže tu nejde len o konštruktívnu schopnosť rozohrať akciu, ale aj o základnú ofenzívnu činnosť obrancu, akou je napríklad strela od modrej v presilovke.
Zo súčasných obrancov toto spĺňa Barker, hoci zas nie je až tak dôrazný v defenzíve. Skoro všetci kanadskí obrancovia, ktorých sme mali, vedeli strieľať od modrej. A nejde o to, že by naši beci nevedeli strieľať, ale až príliš často mimo bránu. To nemusí byť rana ako z dela, podstatné je, aby to išlo na bránu vo výške betónov. Buď to tam preletí, alebo to niekto v tej výške tečuje, alebo to brankár vyrazí a útočníci môžu dorážať. Ale toto sa oni učia trénovať odmalička a my to tie decká jednoducho takto neučíme.

.toho, čo ich neučíme a pritom by sme mali, je asi viac.
To je pravda. Naši žiaci hrajú tento rok aj so žiakmi z Viedne a niektoré veci sa učia od nich. Stalo sa im, že tri minúty do konca viedli o tri góly a prehrali zápas. Proste, hokej sa hrá 60 minút a nikde nie je napísané, že ak vyhrávaš pár minút do konca, tak máš víťazstvo vo vrecku. Normálne by to malo byť naopak, že Rakúšania by sa učili od nás, ale oni majú kanadských trénerov, ktorí do nich odmalička vštepujú užitočné zásady. Ďalší príklad, nezoberieš puk a nevojdeš s ním do vlastného pásma. To je predsa úloha útočiaceho mužstva, a nie je dôvod robiť za niekoho jeho domácu úlohu. Rusi to pokojne urobia, ale pre Kanaďanov je to nonsens.

.keď už hovoríme o tom, čo všetko Slovanu chýba, nechýba mu líder? Kapitán Bartovič nie je lídrom, akého Slovan potrebuje. To oveľa skôr spĺňa túto úlohu  Laco Nagy, ale zdá sa, že je v nej príliš osamotený.
To hlavné, čo nám chýba, je Šatan. Chýba na ľade a chýba najmä v kabíne. Laco Nagy toho urobí na ľade aj v kabíne veľa, ale nemôže na to byť sám. Na to musia byť aspoň dvaja. Hovorím, Laco urobil maximum, ale na všetko stačiť nemôže.

.a prečo sme nemali ešte jedného takého hráča?
Lebo takých hráčov veľa nie je. Hľadali sme, ale jednoducho sme nenašli. Mira Šatana asi nie je možné nahradiť. To nie je len v tom, aký to bol hokejista, ale aj v iných veciach. Miro bol úplný profesionál, ale mal aj vzťah k tomu mužstvu. To sa už dnes nájde málokedy, dnes je to na môj vkus až príliš žoldnierske. Dnešný mladý hráč mi povie, že on má o čo hrať, aj keď už nie je šanca na Play Off, lebo hrá o svoju budúcu zmluvu. A dovtedy? Je to také domácky „profesionálne“. Jednoducho, inak sa správajú v zahraničí a inak doma, hoci majú aj vyššiu zmluvu ako mali vonku.

.keď už sme pri žoldnierstve, a teda pri peniazoch, aký veľký podiel na výsledkoch Slovana majú problémy s peniazmi?
Majú na tom veľký podiel. Pôsobí to na psychiku hráčov. To neznamená, že by hru nejako sabotovali, ale nepridáva im to na pohode. Na začiatku sezóny sme nemali finančné problémy, peniaze chodili viac-menej načas. Zhoršilo sa to až na prelome novembra a decembra, keď výplaty začali meškať, a úplne sa to pokazilo v januári. Ja im dnes neviem povedať, že výplaty budú vtedy a vtedy. Doteraz som to vždy vedel povedať a dodržať, teraz to neviem. Klamať im nechcem a fakt neviem. Môže to byť o dva týždne, môže to byť o tri mesiace. A najmä pre mladých hráčov, ktorí majú svoje hypotéky a lízingy, to naozaj nie je ľahká situácia. Ich sa to naozaj reálne dotýka.

.aká je v tejto situácii najbližšia budúcnosť Slovana?
Dobrá otázka. Je niekoľko možností. Stále je možnosť, že budeme pokračovať v KHL, ale osobne to už nepovažujem za veľmi reálne. Problém nie je ani tak so samotnou KHL, ako s tým, že ak chceme uvažovať aj o nejakých iných možnostiach, tak to musíme urobiť už teraz, to sa nedá odkladať. My už teraz musíme povedať iným ligám, či do toho ideme, alebo nie. V KHL sa o ďalšej sezóne reálne rozhoduje až niekedy v lete, a to už je pre nás neskoro. Decision-makeri v Rusku – čím nemyslím vedenie KHL, ale ľudí s obrovským vplyvom na KHL – majú dnes úplne iné starosti, než je situácia budúcej sezóny KHL a osud bratislavského Slovana. To sú ľudia, ktorí dnes riešia situáciu na Ukrajine, posilnenie rubľa, reakcie na cenu ropy a plynu, protisankčné opatrenia. Takže my sme napísali nejaké listy, vysvetlili sme situáciu, čaká nás stretnutie s novým prezidentom KHL, ale neočakávam, že by sme dostali spätnú väzbu v nejakom rozumnom čase.

.nejde tam aj o nejaké politické tlaky?
Nejde o tlaky, ale KHL je športovo-geopolitický projekt, ktorý je dotovaný a subvencovaný. Gazprom je hlavný sponzor ligy a s tým je spojených veľa vecí. Reverzný tok plynu od nás na Ukrajinu z nás nerobí práve lieblingov hlavného partnera. Navyše, ak Maďarsko reverz nerobí, hoci je tiež členom EÚ. Ale mne neprináleží komentovať správanie EÚ ani našej vlády. Konštatujem len fakty.

.ak by teda Slovan v KHL nepokračoval, aké sú alternatívy?
Varianty sú tri, možno štyri. Okrem KHL pripadá do úvahy česká liga, EBEL liga, slovenská liga. Našou prioritou je v danej chvíli pokračovanie v KHL. Akýsi rebríček prípadných ďalších možností by sme zostavovali až po tom, ako by sme prijali definitívne rozhodnutie o nepokračovaní v KHL. Treba však otvorene povedať, že takýto rebríček by nebol len zrkadlom predstáv a želaní Slovana, ale aj podmienok a kritérií zo strany danej ligy, ktoré by Slovan musel splniť a pri svojom rozhodovaní zohľadniť.

.pričom z diváckeho hľadiska je česká liga neporovnateľne atraktívnejšia.
Momentálne je o Slovan eminentný záujem najmä z EBEL ligy. Ide v podstate o rakúsku ligu obohatenú o jedno české, jedno talianske, jedno slovinské a jedno maďarské mužstvo. Ak by tam pribudol Slovan a Medveščak Záhreb, tak by sa z toho stala naozaj taká malá európska kontinentálna liga. Športovo by sa to s KHL nedalo porovnávať, ale z KHL by sa vlastne s výnimkou Helsínk stala opäť len liga bývalých štátov SNŠ. EBEL liga by naproti tomu bola liga siedmich krajín, čo by bolo z marketingového hľadiska určite zaujímavé. Výborné televízne pokrytie, profesionálne riadenie nemeckým štýlom, jednoducho niečo, čo má hlavu a pätu. Vstupom Slovana a Medveščaku by kvalita tej ligy výrazne stúpla a my by sme boli opäť pri niečom novom a zaujímavom.

.ale zo športového hľadiska je česká liga oveľa zaujímavejšia.  
To nepopieram, ale má to svoje úskalia. Ak by pribrali Slovan, potrebovali by pribrať ešte jedno mužstvo, aby zachovali celkový počet párny. Zo športového hľadiska, ako aj z pohľadu historickej kontinuity, logistiky a marketingu by česká liga Slovanu zrejme vyhovovala najviac. A trúfam si povedať, že aj Slovan by mohol byť pre českú ligu tým správnym „okysličením“.

.budú si diváci zvyknutí na KHL kupovať permanentky a lístky na niektorú z týchto líg?
Urobíme všetko pre to, aby si ich kupovali. Ak nebudeme v KHL, odpadnú nám obrovské náklady na cestovanie a aj s platmi pôjdeme dolu, čo nám umožní ísť dolu aj s cenami pre divákov. Tie ceny musia byť primerane znížené. Ale z diváckeho hľadiska by to mohlo mať jednu výhodu, a to, že sa vráti atmosféra povinných domácich výhier, ten víťazný Slovan – náš dom, náš hrad. Toto sa v KHL dalo len ťažko a každý si uvedomoval, že je to často boj Dávida s Goliášom. Na Slovan sa v posledných troch sezónach chodilo pozrieť si dobrý hokej a šancu zvíťaziť, ale prehra bola akceptovateľná. Lenže mne ten hlad po víťazstvách chýba, ja som z tých prehier chorý a vidím to aj na ľuďoch.

.lenže to sme znova pri financiách. Pre českú ligu alebo pre EBEL ligu asi nepostavíme taký káder, ako pre KHL. Postavíme mužstvo, ktoré bude pravidelne hrávať o úplne vrchné priečky?
Čo sa týka prvej päťky, tam by som sa nebál nejakého poklesu úrovne. Prvú päťku postavíme podobnú ako teraz. Čo sa týka ďalších pätiek, tam sa nám objavia hráči z tých mužstiev KHL, ktoré už nebudú pokračovať v novej sezóne, alebo naši hráči, ktorí ale už nebudú mať zmluvy na úrovni KHL. A treba si uvedomiť, že kým v KHL sme patrili medzi mužstvá s najnižším rozpočtom, v inej, či už to bude česká, slovenská, alebo EBEL liga, budeme patriť k trom-štyrom najbohatším klubom. Podstatné je správne nastaviť ceny lístkov a presvedčiť fanúšikov, že staviame dobré mužstvo, ktoré im za tú cenu dá nielen dobrý hokej, ale aj víťazný pocit.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite