Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dominika opäť posunula latku

.martin Petro .časopis .šport

Príbeh, ktorý v roku 2014 napísal ženský turnaj na tenisovom Australian Open, bol pre jednu neveľkú krajinu výnimočný. Bol o rovnako neveľkej hráčke, ktorá postavila na hlavu všetky papierové predpoklady a v poslednom zápase bojovala o samotnú trofej.

Za ten príbeh sme ďakovali Dominike Cibulkovej, ktorá grandslamovým finále posunula historickú latku slovenského tenisu. Preliezť ju, alebo ju aspoň vyrovnať – to je za súčasnej konštelácie úloha hraničiaca s nereálnom. A ak to niekto jedného dňa dokáže, bude to pravdepodobne opäť ona.
Dosiahnuť úspešný výsledok je ťažké, no obhájiť ho ešte ťažšie. To je notoricky známa pravda. Presne na tomto princípe je postavený tenisový kolotoč – zbieranie bodov a ich následná obhajoba. Na Australian Open 2015 išla Dominika brániť dovedna 1 300 bodov, ktoré tvorili 43 percent jej celkového konta. Bez tejto porcie by nebola desiata, ale až dvadsiata ôsma.

.cesta na dno
Išla do tohto turnaja po najťažšom období svojej kariéry. Jej herná kríza sa ťahala od mája minulého roka – od reprezentačnej kauzy. Dominika sa po (veľmi úspešnej) jarnej sérii na amerických betónoch zriekla reprezentácie. Nie každý mal rovnakú dávku pochopenia a ona čelila mnohým salvám kritiky. Aj to muselo mať vplyv na jej výsledkový úpadok.
Od mája 2014 po január 2015 vypadla až 11-krát v prvom kole. Za takmer deväť mesiacov porazila iba osem hráčok (presne toľko ich zdolala za necelý mesiac na svojej úspešnej austrálskej šnúre). Tento zoznam obsahuje aktuálne rankingové postavenie všetkých jej turnajových skalpov počas spomínaného krízového obdobia: 78., 155., 117., 89., 209., 47., 38, 71.
Bezprostredná príprava pred AO boli turnaje v Brisbane, respektíve Sydney. Vyhrala jeden zápas. Porazili ju hráčky z druhého (Keys), respektíve tretieho sledu (Gajdošová). V druhom prípade dokonca stratila zápas z vedenia 6-1 a 3-1. Jej psychické rozpoloženie nevyzeralo dobre a čakal ju najdôležitejší turnaj v kariére. Pretože kým v roku 2014 iba mohla, teraz musela. Išla doňho okrem iného s tým, že jej posledné grandslamové vystúpenie bola prehra s pätnásťročnou hráčkou z druhej tisícky.
Ak si spočítame všetky tieto premenné, pochopíme, že na nej musel byť enormný tlak. Ten sa ešte znásobil, keď v prvom kole stratila hneď svoj prvý set. Navyše so súperkou, s ktorou trénuje a hrá štvorhru – s nebezpečnou Kirsten Flipkens, ktorá dokonale pozná jej silné a slabé stránky.
Iní hráči by sa možno za týchto okolností položili. Najmä na okruhu WTA, ktorý sa považuje za ten mentálne menej odolný. Ale Dominika to v povahe nemá. Ten úvodný stratený set ju stimuloval na perfektné výkony. Bolo to dno, od ktorého sa odrazila a ktoré katalyzovalo jej následnú snahu o naháňanie vysoko nastavenej latky. Zápas s Flipkensovou otočila bez väčších problémov.

.cesta späť
V druhom kole Dominiku žreb opäť nešetril. O dve hlavy vyššia Tsvetana Pironková sa tešila skvostnej forme. Na prípravnom turnaji v Sydney šesťkrát vyhrala a prvé kolo v Melbourne zavŕšila kanárom. Jej betónová bilancia s Dominikou bola však strašidelne pasívna: 0-7. Ich tohtoročný zápas dal tejto štatistike punc logiky. Dominika Bulharku zasypala víťaznými údermi zo všetkých pozícií. Dovolila jej udržať si jediné podanie. Výhra 6-2 6-0 nápadne pripomenula suverénnosť, s akou vyháňala svoje súperky z kurtov rok predtým.
V treťom kole sa jej do cesty postavila Alize Cornetová – francúzska univerzálka a wimbledonská premožiteľka Sereny, ktorá mala v roku 2014 životnú sezónu. Typologicky sú si hráčky podobné – pohyblivé, nízke ťažisko, rýchly prechod z obrany do útoku a dobré bránenie základnej čiary. Dominika tu zažila generálny test pevných nervov a húževnatosti: od stavu 3-5 musela odvrátiť 6 setballov. Štyri pri podaní súperky, dva na vlastnom servise. Uhrala si to vlastnou aktivitou a preukázala fantastickú kombináciu odvahy a presnosti; niečo, čo dokáže iba šampión. Set bravúrne otočila na 7-5 a v druhej sade už dominovala tak, ako ju predurčuje jej krstné meno.
Jej osemfinálový súboj s dvojnásobnou víťazkou tohto turnaja, s Vikou Azarenkovou, bol podľa ohlasov najlepším zápasom dovtedajšieho priebehu. V prvom sete Dominika predvádzala učebnicovú ukážku modernej ofenzívy. Neskutočné dve tretiny všetkých fiftínov získala víťaznými údermi. Bolo pozoruhodné, ako svoju súperku deptala údermi do protipohybu. Dokázala tak, že pri svojej strojovej hre stíha používať hlavu.
No Azarenka nie je bývalá svetová jednotka nadarmo. Zmenila taktiku a zápas postupne ovládla. V treťom sete mala k dispozícií vedenie 2-0. Tu sa opäť ukázala nezlomnosť našej najlepšej tenistky modernej histórie. Dominika predviedla najlepšie údery zápasu, keď to najviac potrebovala – na brejkbaloch a gembaloch. Z posledných siedmich hier vyhrala šesť a ohromne sa tešila z postupu.
Séria jej tohtoročného ťažkého žrebu sa zavŕšila tým, že ju najlepšia hráčka súčasnosti čakala už vo štvrťfinále. Serena Williams predvádza tenis, na ktorý ženský okruh nestačí. Rozdiel v ich servise bol neskutočných 40 kilometrov za hodinu. Pre jednu hráčku najväčšia slabina, pre druhú najväčšia zbraň. Čo z toho, že keď sa rozohrala výmena, mala jasne navrch Dominika. Naša hráčka bojovala, no nemala nárok. Bolo to z jej výrazu trochu cítiť už pred zápasom vo vstupnom tuneli, že keď aj nejaké šance prídu, čierna bombardérka ich odvráti servisom. Presne tak aj bolo.
Chuť výhry nad americkou hrajúcou legendou Dominika neokúsila ani na piaty pokus a finále neobhájila. Príde takmer o 900 bodov a v rebríčku klesne, no za jej vystúpenie treba sňať z hláv klobúky. Svojím spôsobom totiž tú latku posunula ešte o niečo vyššie.
.autor je redaktor portálu Takurcitee.sk.     

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite