Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mimo dobro a zlo

.ľuba Heinzlová .časopis .film

Film Americký gangster je výpoveďou o Amerike sedemdesiatych rokov. Jeho hrdinovia nám ukazujú, že určiť jednoznačnú hranicu medzi dobrom a zlom nie je vždy jednoduché.

Film Americký gangster je výpoveďou o Amerike sedemdesiatych rokov. Jeho hrdinovia nám ukazujú, že určiť jednoznačnú hranicu medzi dobrom a zlom nie je vždy jednoduché.


Frank Lucas je milujúci syn a brat, lojálny priateľ a šikovný podnikateľ. Jedinou chybičkou krásy je to, že si za predmet svojho podnikania vybral obchod s heroínom. Vďaka taktike predávať kvalitnejšie drogy za menej peňazí ovládne v sedemdesiatych rokoch celý newyorský trh s heroínom. Richie Roberts stelesňuje jeho pravý opak, nevyrovnaného impulzívneho muža, ktorý sa práve rozvádza s manželkou. Ako policajt však vždy hrá podľa pravidiel a túži odhaliť každý podvod. V radoch skorumpovanej polície predstavuje jednu z mála nepodplatiteľných výnimiek. Keď ho povýšia na šéfa špeciálnej protidrogovej jednotky, vyberie sa po stope Franka Lucasa.
Americký gangster predstavuje epickú drámu s veľmi precízne vystavaným príbehom. Rozprávanie je vedené v dvoch paralelných líniách (jedna opisuje život dílera, druhá sa zameriava na policajta) tak, aby sa jednotlivé situácie dopĺňali a vzájomne reflektovali. Film nezostal len pri plochom vykreslení oboch vzájomne sa ovplyvňujúcich príbehov, do každého z nich sú vpletené vedľajšie motívy, ktoré prehlbujú filmovú výpoveď  a pridávajú jej ďalšie roviny významu.

Režisér Ridley Scott rozvíja príbeh pomaly, nenáhlivo. Dokáže udržiavať vyvážené tempo rozprávania. Obrazová zložka v tomto filme nedominuje ako napríklad v Scottovom slávnom sci-fi Blade Runner alebo vo vojnovej dráme Čierny jastrab zostrelený, oproti dialógom plní tentoraz len sekundárnu funkciu. Režijnú stránku nemožno považovať za inovatívnu, vyznačuje sa však citom pre vizuálne detaily, ktoré na seba nepútajú prehnanú pozornosť, ale dotvárajú charakter príbehu. Obzvlášť precízny je filmový strih, vzájomná kombinácia jednotlivých sekvencií sa vyznačuje dômyselnosťou a posilňuje existujúce prepojenie medzi oboma naratívnymi líniami.
Film sa opiera o precízne napísané postavy oboch hlavných postáv. Frank Lucas stelesňuje typicky „americké“ hodnoty lásky k rodine, lojality a úspechu, napriek tomu je chladnokrvným vrahom a dílerom drog. Tvorcovia jeho charakter neidealizujú, ale ani nedémonizujú. Nechávajú divákov, aby zaujali vlastné stanovisko. Lucasovo príjemné, sympatické vystupovanie, umocnené charizmatickým výkonom Denzela Washingtona, nám kladie naliehavú otázku, kde vlastne leží hranica medzi morálnym a nemorálnym, dobrom a zlom. Ešte silnejšie táto otázka zarezonuje, keď porovnáme Lucasovu postavu s charakterom policajta Robertsa. Ten ako otec i manžel zlyhal, často koná impulzívne a nepremyslene, ale bezhranične verí v hodnoty spravodlivosti a profesionálnej cti. Práve jeho postava prechádza zaujímavým vývojom, ktorý sa vyhýba typickej hollywoodskej trajektórii. Obíde sa bez veľkých slov a zveličených gest, nasvecujú ju len drobné, ale veľavravné náznaky. Russell Crowe dokáže dodať svojej postave vierohodnosť vo všetkých polohách a plynulo nás sprevádzať postupnými premenami v Robertsovom charaktere. 
Príbeh so starostlivo vykreslenými hrdinami nám odhaľuje temnejšiu stránku americkej spoločnosti sedemdesiatych rokov. Snímka obsahuje mnohé prvky sociálnej kritiky, čím pripomína filmy nového Hollywoodu, nakrútené v období, ktoré reflektuje. Svoj kritický osteň zameriava predovšetkým na skorumpovanú políciu a nedôveryhodný sociálny systém, odhaľuje deformujúci vplyv vietnamskej vojny na americkú spoločnosť, podkopáva idealizáciu „amerických“ hodnôt, no svojím spôsobom sa práve k nim priznáva.
Americký gangster prináša zručne vystavaný epický príbeh, nakrútený s eleganciou a citom. Nie je inovatívny formou, ale obsahom. Snaží sa vyhnúť čierno-bielemu vnímaniu sveta a ukázať nám aj tie aspekty spoločnosti, pred ktorými by sme radšej zavreli oči. Otázne je, či dokážeme takýto pohľad na realitu prijať a oceniť.

American Gangster, USA, 2007.
Réžia: Ridley Scott Scenár: Steven Zaillian Kamera: Harris Savides Hudba: Marc Streitenfeld
Hrajú: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, RZA.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite