Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Televízny škriatok Fidlibum spolu s potkanom Otkom vychovávajú a vzdelávajú malé Čudo, ktorému prischne meno Anička, a tak sa z nej stane Kukanička. V praxi to vyzerá tak, že jej rozprávajú všakovaké príbehy. Tie sú nielen zábavné a hravé, ale predovšetkým poučné, zhrnuté v nádhernej autorskej knižke Prečo Fidlibum kuká a nie je kukučka? spisovateľky Halky Marčekovej, ktorú ilustrovala Martina Matlovičová. Fidlibuma môžu deti poznať aj z televíznej relácie, ktorej dramaturgičkou je autorka knihy, ale my ho s dcérou nesledujeme, vystačíme si s čítaním a pozeraním obrázkov.

Vždy, keď večer Fidlibuma odložíme, premýšľam nad tým, aké je úžasné, že navzdory zdaniu všeobecného marazmu stále vychádzajú takéto knižky. Pôvodné, autorské, nápadité, žiadne prefabrikované priamočiare banálne gýče, ale knižky, čo sú bystré a zároveň sú nádhernými výtvarnými objektmi, ktoré dokážu oceniť nielen neskazené deti, ale i zhýčkaní dospelí. A práve tu cítim problém, lebo sa mi zdá, že Fidlibum reprezentuje tú knižnú tvorbu pre deti a mládež, ktorá akoby sa na trhu strácala.
Ono je, samozrejme, úžasné, že knižku, ktorá pokojne môže reprezentovať to najvyššie umenie detskej knihy, nájdeme v ponuke hypermarketov, akurát tam knihy nakupovať nezvykneme, čo je síce snobstvo, ale je to jednoducho tak.
Na druhej strane, v malých, viac-menej alternatívnych kníhkupectvách, ktoré už akoby samy osebe mali byť zárukou určitej kvality, Fidlibuma nenájdeme, hoci tam by sa svojím naturelom hodil asi najviac. Fidlibum totiž nie je ani prvoplánovo páčivý, ani priamočiaro jednoduchý, ale predovšetkým autorský. A to sa týka tak textu, v rámci ktorého jazyk ožíva presne tak, ako je to deťom blízke a stáva sa nástrojom na hranie a hračkou, ako aj ilustrácií, ktoré sú síce nádherné, ale až na ten druhý sústredenejší pohľad, ktorý akosi hypermarketovému nakupovaniu nesvedčí.
Preto sa obávam, že Fidlibum môže byť jednou z tých detských kníh, ktoré sa práve preto  nepredávajú tak dobre, akoby sa predávať mohli.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite