Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .osobnosti

Továrnik a mecenáš z východného Česka Kvido Štěpánek vyslal vlastný humanitárny konvoj na Ukrajinu. Ako svoju osobnú odpoveď Rusku. Nebavilo ho čakať, kým to urobí EÚ, tak to urobil sám. Z Jablonného nad Orlicí (3 300 obyvateľov), kde má jeho firma sídlo, išlo päť Štěpánkových kamiónov až do Slavjanska. Po dohode s ľuďmi z neziskovky Člověk v tísni, ktorí organizujú pomoc, viezli strešnú krytinu na stovku domov a 50 ton oblečenia. Minulý štvrtok a piatok sa (po pätnástich dňoch jazdy) v poriadku vrátili. „Nemám k Ukrajine zvláštny vzťah. Ale pamätám si dobre na rok 1968, keď som mal 11 rokov.

Ako dieťa som veril, že nám niekto príde na pomoc,“ vysvetlil v českých Hospodářskych novinách. „Na Ukrajine sú ľudia, ktorých vôbec nepoznáme, nevieme, ako vyzerajú. Ale oni nás vidia a povedia si: Česi nám idú na pomoc!“
Kvido Štěpánek je podnikavý inžinier ako z verneoviek. V roku 1992 nemal žiadnu počiatočnú výhodu: pracoval ako radový konštruktér, nebol v KSČ. Na dlh kúpil upadajúci miestny podnik a postupne z neho urobil najväčšieho zamestnávateľa v regióne s tržbami za miliardu korún (vyrába plastové výlisky pre autopriemysel, domáce spotrebiče alebo Štěpánkov vynález – motorové táčky). Dnes má dosť peňazí, aby utrácal čisto pre potešenie. Čo sa u neho neprejavuje letmi do kozmu, ale tým, že je najštedrejší filantrop v kraji.
V tretej dekáde českej slobody sa v regiónoch začínajú objavovať práve takí selfmademani-filantropovia, triezvi v osobnej spotrebe, ale ochotní minúť stámilióny pre obecné dobro. Dalibor Dědek z Jablonca kúpil lúky v Jizerských horách, aby ich mohol prenajať bežkárom za korunu; Martin Hausenblas z Ústí nad Labem sa stal mecenášom hercov tamojšieho Činoherného spolku, keď sa nepohodli s vtedajším magistrátom. Kvido Štěpánek na jar chystá druhý konvoj na Ukrajinu, tentoraz s jedlom; Andrej Babiš mu sľúbil 72 ton múky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite