Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Nová nemocnica Projekt novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorá by mala vyrásť na Patrónke v spolupráci so súkromným investorom, si vyslúžil kritiku opozičných politikov. Štúdia o plánovanej výstavbe, ktorá stála 800-tisíc eur, podľa predsedu hnutia NOVA vznikla bez konzultácie s Lekárskou fakultou UK, zástupcami zdravotníkov a pacientov. Tvrdí, že analýza obsahuje dopredu dohodnuté riešenia a jej skutočným autorom je niekto iný.

Poukazuje na to, že celá analýza vyznieva v prospech stavby nemocnice cez verejno-súkromné partnerstvo, ktoré je podľa hnutia NOVA najmenej výhodné. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová na výhrady opozície podotýka, že je potrebné sa na celý projekt dívať komplexne. Pripomína, že štúdia má 400 strán a údaje, ktoré uvádzajú opoziční politici, sú vytrhnuté z kontextu a nedá sa na ne reagovať jednou vetou. Prisľúbila však, že ministerstvo bude o všetkých krokoch transparentne informovať. Postaviť a prevádzkovať novú nemocnicu má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou.     
.lk, sita

Spojené štáty ponúkli Slovensku vrtuľníky Sikorsky UH 60 – Black Hawk. Nakupovať by sa mali cez transparentný fond Foreign Military Sales a prvých deväť kusov by malo stáť 300 miliónov eur. Vrtuľníky by mali nahradiť staršie sovietske stroje Mi17.
Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková napadla na Ústavnom súde pre možnú protiústavnosť zákon, na základe ktorého majú byť aj v tomto roku zmrazené platy sudcov.
Slovenský motocyklista Ivan Jakeš vyhral etapu na prestížnom motoristickom podujatí Rely Dakar. Niečo podobné sa naposledy podarilo Jaroslavovi Katriňákovi v roku 1999.
V Banskej Bystrici niekto premaľoval naružovo sochu partizána. Riaditeľ Múzea Slovenského národného povstania Stanislav Mičev povedal, že hoci môže byť tento čin mnohým sympatický, vandalizmu by sme nemali tlieskať.
Avizované spoločné zasadanie vlád Slovenska a Ukrajiny sa neuskutoční. Do Kyjeva začiatkom februára pocestujú iba premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Osobnosť: Andrej Kiska/
Prezident udelil vyznamenania desiatim osobnostiam. Medzi ocenenými sú historik Milan Zemko, spisovateľ Pavel Vilikovský, hudobník Marián Varga, predseda SAV Pavol Šajgalík, skladateľ Ján Valach aj kritik Pavol Branko, ktorý prežil koncentračný tábor.

Antiosobnosť: Pavol Hagyari/
Bývalý primátor Prešova podpísal pred svojím odchodom z funkcie siedmim vedúcim pracovníkom Mestského úradu dodatky k pracovným zmluvám, ktoré im zaručujú pri ukončení pracovného pomeru nadštandardné odstupné. V jednom prípade ide až o približne 10-tisíc eur.

Citát/
Hagyari o odstupnom: „Považujem to za slušnosť a odmenu pre ľudí, ktorí za posledné roky mimoriadne pracovali.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite