Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Všade počúvam, že ak na Slovensku budú uzákonené homosexuálne manželstvá, urobíme veľký pokrok v rovnosti ľudí. A práve cirkev je označovaná za ukrutnú brzdu tejto rovnosti. Keby som chcel na to zareagovať po kresťansky, tak poviem prekvapivú skutočnosť, že práve kresťanstvo ako jediné zastáva absolútnu rovnosť. Lebo Ježiš Kristus trpel na kríži za všetkých ľudí, bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu.

Kebyže reagujem z filozofického hľadiska, tak zákon nikdy nemá za cieľ zmazať rôznosti medzi ľuďmi, práve naopak, má chrániť rôzne entity. Zákon má slúžiť na to, aby zaistil rozdielne zachádzanie s ľuďmi. Akokoľvek sa na to pozrieme, každý zákon má dve strany – rovnosť a rozdielnosť. A rovnosť je možná, iba ak akceptujeme rozdielnosť. Napríklad pravá rovnosť medzi mužom a ženou nespočíva v tom, že o nich uvažujeme ako o identických jedincoch, ale v tom, že sa trebárs vytvorí status, ktorý bude chrániť ženu rešpektom k materstvu, ktoré by jej ale neskôr nemalo brániť zamestnať sa.
Tu, na východnom Slovensku, po stretnutí s tými homosexuálmi, s ktorými sa dá zmysluplne viesť dialóg, konštatujem, že veľmi netúžia po uzákonení homosexuálneho manželstva. Naopak, tieto snahy vnímajú ako nejakú stigmatizáciu homosexuálov a nepochopenie toho, čo homosexualita je. Oni o nej práveže vravia ako o inakosti a myslia si, že keď budú robiť niečo ako heterosexuáli, stratia práve túto svoju inakosť. V slovenskom mediálnom priestore však nadobúdam dojem, že LBGT loby má na všetko jediný správny názor, a tak si máme láskavo všetci osvojiť, že manželstvá homosexuálov budú dobro a pokrok. Píšte všetci dúhovým perom, kúpte si všetci dúhový atrament. V mene tolerancie inakosť farieb nebude?
To je práve tá dvojsečná zbraň. Aby tolerancia bola možná, je potrebná existencia rozdielov. Aj tým, že sa uzákoní. Preto na referendum idem a hovorím trikrát áno.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite