Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Cormac James: Vynáranie (Artforum, 2013)
„Prešiel deň. Znovu a znovu odväzoval a vysúval ďalekohľad, dúfal, že kamennú mohylu na severe uvidí jasnejšie. Bolo to však zbytočné pokušenie,” konštatuje írsky autor Cormac James, pozorujúc námorníka Morgana, hlavného hrdinu svojho pozoruhodného románu Vynáranie. Morgan je najprv prvý dôstojník, neskôr kapitán brigy Impetus, ktorá patrí medzi lode po stratenej výprave sira Johna Franklina. Vmŕzanie do arktického ľadu, snehové búrky, polročná noc a polročný deň. To všetko nájdeme v Jamesovej šikovne napísanej, a preto príjemne čítavej knihe, ktorú výborne preložil Vladislav Gális. Ide však len o exotickú kulisu či robustnú metaforu oveľa familiárnejších záležitostí: narodenie dieťaťa, vzťah jeho rodičov, útek od ťaživej každodennosti, cesta, ktorá sa pozvoľna mení na cieľ. Vnáranie do ľadu je zároveň vynáraním toho najdôležitejšieho: „Chcem cítiť údery svojho druhého srdca.”
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Andrei Makine: Kniha krátkych lások, čo trvajú večne
(Inaque.sk 2014)
Francúzsky spisovateľ ruského pôvodu Andrei Makine vo svojich ôsmich poviedkach rozohráva krehké príbehy lásky, v ktorých sa premietajú neveselé sovietske dejiny. Jeho štýl je raritne jemný – s citom opisuje všedné (alebo náhodné) stretnutia, ktoré sa nakoniec zmenia na zázrak priateľstva a blízkosti. Kulisy sú oblepené prázdnymi heslami a Leninovými portrétmi. No napriek nim dochádza k niečomu, čo vonia nežnosťou, vášňou a krásou. „Vyhľadávame pôžitky, ktoré nevyprchajú. Posadnutosť trvalosťou spôsobuje, že prehliadame mnohé z pominuteľných rajov, ktoré sú jedinými, v ktoré môžeme dúfať počas našej búrlivej cesty týmto slzavým údolím.“ Napriek vonkajšej nepriazni môže človek zažiť aj tú najväčšiu blaženosť. Ľudské šťastie nesmie byť iba výsledkom vonkajších okolností. Makine emigroval do Francúzska ako tridsaťročný. Za román Francúzsky testament získal v roku 1995 Goncourtovu cenu.
.ľubomír Jaško

OPLATÍ SA VIDIEŤ Zabijak Joe
(Divadlo Aréna)
Chudobná rodina z Texasu si objedná vraždu vlastnej matky, aby získala jej poistku. Hoci je zápletka čiernej komédie Zabijak Joe jednoduchá, vývoj udalostí v nej je nepredvídateľný. Dramatický debut držiteľa Pulitzerovej ceny Tracyho Lettsa uvádza bratislavské divadlo Aréna. Prostredie nižšej vrstvy spoznávame cez scénografiu Zuzany Formánkovej, ktorej dominuje obrovský, gýčovo zariadený karavan. Na prvý pohľad groteskné postavy v sebe nesú aj psychologický rozmer, čo posúva hru na hranicu sociálnej drámy. Režisérka Adriana Totiková pevne drží všetky vrstvy inscenácie a ich kombináciou dodáva textu hlbší význam. Blízko má i k filmovému jazyku, o čom svedčí nielen obrazová kompozícia, ale i práca s napätím. V odvážnej polohe sa v inscenácii predstaví Diana Mórová, širší emočný záber ukáže i Matej Marušin. Keby bol Zabijak Joe ešte krvavejší, Totiková by zniesla označenie slovenský Tarantino.
.peter Scherhaufer

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Wilco: Alpha Mike Foxtrot: Rare Tracks 1994 – 2014
(Nonesuch)
Americká skupina Wilco koncom minulého roka oslávila tridsať rokov existencie a svojím fanúšikom preto nadelila dva vianočné darčeky. Prvým je výber ich najlepších skladieb, ale pozornosť púta najmä druhý dar – štvordisková kolekcia raritných nahrávok, ktoré sa dnes dajú zohnať len veľmi ťažko. Pre veľkého priaznivca Wilco sa tak tento výpravný album od zostavy okolo speváka Jeffa Tweedyho stáva veľmi cennou akvizíciou. Alpha Mike Foxtrot popri rôznych pesničkách, ktoré sa nakoniec neprepracovali na ich radovky, živých nahrávkach z koncertov a zaujímavých coververzií ukazuje na pozoruhodný vývoj kapely. Na prvých dvoch diskoch tejto kolekcie Wilco znejú ako klasická folkrocková kapela, ktorá stavila na „obyčajné" pesničky, no na ďalších dvoch urobila obrovský krok vpred smerom k experimentovaniu v štúdiu, čo ju dnes radí medzi najlepšie americké kapely súčasnosti.   
.pb

OPLATÍ SA POČÚVAŤ TV on the Radio: Seeds
(Harvest Records)
Keď vydávali TV on the Radio na jar 2011 svoj predošlý album, hudobný vesmír im nebol práve naklonený. Ešte pred vydaním  štvrtej štúdiovky ohlásili svoj dočasný rozchod a aby toho nebolo málo, týždeň po jej vydaní zahynul po boji s rakovinou basák Gerard Smith. Koniec niekdajšej supernovy alternatívnej scény sa zdal neodvratný. Po pár rokoch sa však v zvyšných členoch ozvala túžba začať odznova a na svete bol plán na štúdiovku Seeds. Už úvodný singel Happy Idiot naznačil prístup, ktorý je cítiť z celého albumu – priamočiarejšie melódie, jednoduchšie texty a neskrývaná radosť z čírej (nielen hudobnej) prítomnosti. Rovnako ako farby na prebale albumu pôsobia aj jednotlivé skladby, maľované až nečakane širokým spektrom žánrov. No napriek tomu, že výsledný produkt zásluhou muzikantského umu zúčastnených drží pokope, ťažko sa vyhnuť pocitu, že Brooklynčania svoj pád neodvrátili, iba spomalili.
.filip Olšovský

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite