Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysoká kultúra Laca Terena

.laco Teren .časopis .klub

Nápad ísť na výstavu Joana Miróa a Diega Rodrigueza de Silva y Velázqueza by sa zdal neškodný a určite bezpečný. Maľby obidvoch milujem a nezostávalo iné, len sa na ne tešiť. Cha, smeje sa poludný démon, ja ti dám! Aj dal. Nevšimol som si, že moji spoločníci majú iné nastavenie, čo sa umenia a chutí týka, takže som po pár nejapných poznámkach môjho spoločníka z výstavy Miróa zutekal a po dlhom uvažovaní, či pôjdem domov naspäť vlakom, som skončil v reštaurácii pre biznismenov a turistov, kde som sa skoro udusil suchým teľacím rezňom, čo úplne zlomilo môj ďalší odpor a nechal som sa hnusnou veternou Viedňou, plnou turistických hôrd, trepať na výstavu trpaslíka Lautreca.

No nič, ako hovorí Werner, aj trpaslíci začínali v malom. Ale aj tak,  Henri Marie Raymond de Toulouse - Lautrec - Monfa je tiež môj obľúbený maliar. Výstava bola skvelá, ako všetko od zlomyseľného Lautreca. Všetko, čo činil, by sa dalo prirovnať k jednému z jeho povestných cocktailov Tremblement de Terre – zemetrasenie, absint a koňak pol na pol, jednoduché a účinné. Moju mizernú náladu úplne opravila krásna pani učiteľka, ktorá učila triedu mladých dievčat v hlavnej sále, ako sa tancuje kankán. To sa nám s Henrim veľmi páčilo, bolo to vskutku chamtivé.
V kníhkupectve som objavil nemecký preklad Lautrecovej knihy L'art de la cuisine, ktorá ma uviedla do stavu doteraztrvajúceho nadšenia. Okrem toho, že obsahuje úplne dôsledné recepty francúzskej haute cuisine, je pretkaná vynikajúcimi receptmi napríklad na pečené svište, zastrelené za slnečného septembrového rána, pečené veveričky v slaninke so svojou exquizitnou orechovou chuťou až po naozaj čierny humor saint sur le grill a recette antique.
Podelím sa s vami o spôsob, ako dosiahnuť, aby kuracie mäso bolo jemné. Vypustíme kura z kurníka na voľné pole, tam ho prinútime utekať a zastrelíme ho flintou nabitou jemnými brokmi.
Mäso strachom posadnutej sliepky bude jemné. Táto metóda, ktorú používajú v krajine Fangov (Gabun) je bezchybná aj pri starých a najtuhších sliepkach.
Toľko Henri, tak veľa úspechov pri love a varení, prípadne na výstavách.
Srdečne váš  Le vieux con!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite