Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

2015

.štefan Hríb .časopis .editorial

Tento rok budem držať palce Ukrajincom, Františkovi a Projektu N. Obávať sa budem Islamského štátu a silného Putina, ale trochu aj nášho referenda.

Rok 2015 bude druhou šancou Ukrajiny. Tú prvú si premrhala sama, keď zmarila Oranžovú revolúciu vlastnou korupciou a neporiadkom. Druhú šancu preto dostáva v oveľa ťažšej situácii, s okupovaným Krymom a ruským pazúrom na Donbase. Ak to má Kyjev tentoraz zvládnuť, bude potrebovať dlhodobé partnerstvo pevného Západu, ale rovnako aj vlastné odhodlanie a odvahu na reformy. Ukrajine praje .týždeň oboje.
Rok 2015 bude už tretím pre Františka. Zdá sa, že pôjde o rok, ktorý rozhodne, ako vojde tento pápež do histórie. Či ako sympaťák, alebo ako ten, čo konkrétnymi činmi vrátil svojej cirkvi rozjasnenú tvár. Veľmi mu v tom fandím. S nádejou pritom očakávam, že sa jeden z jeho činov tento rok dotkne Róberta Bezáka.
Rok 2015 bude úplne prvý pre Projekt N. Rozhodnutie jeho ľudí, opustiť pre vlastnú predstavu slobody dlhoročnú istotu a skúsiť to úplne od začiatku, je hodné úcty. Práve z takýchto rozhodnutí vzniká sebavedomá krajina. .týždeň želá novému denníku úspech.
Mojou obavou roka 2015 je silný a populárny Putin. Nie preto, že je silný a populárny. Preto, ako tieto nástroje používa. Dnešné Putinovo Rusko rado obviňuje Ukrajinu z fašizmu a Západ z vykorenenosti. Ale spôsob, akým samo narába s faktmi, kritikmi, médiami, ako sa správa k slabším susedom a ako účelovo používa aktuálne vhodnú ideológiu, je presne zmesou fašizmu a vykorenenosti. .týždeň praje Rusku oveľa lepšiu budúcnosť.
Temnou stránkou roka 2015 bude aj Islamský štát. Vlastná pravda, presadzovaná odrezávaním hláv, vlastný Boh, šírený mečom a terorom, budú nielen mementom toho, akého fanatizmu je človek naprieč dejinami schopný, ale aj pripomenutím príliš ľahko prehliadaných predností dnešnej západnej civilizácie, vrátane západného kresťanstva.
Celkom iná, omnoho jemnejšia, no o to osobnejšia je moja domáca obava z roku 2015. Blížiace sa referendum je pritom ústavné a z definície bude rešpektovať vôľu ľudí. Obávam sa iného. Toho, že ak referendum uspeje, získajú slovenskí kresťania pocit prevahy nad homosexuálnou menšinou, ale aj liberálmi a naďalej ich nebudú vedieť a už ani chcieť počúvať. Áno, obávam sa kresťanskej nelásky. A naopak, ak referendum neuspeje, že s referendovými otázkami zahodia ich kritici aj tie kresťanstvom tvorené piliere tejto spoločnosti, bez ktorých stratí stabilitu, vitalitu a hĺbku. Áno, obávam sa Slovenska bez Boha. .týždeň sa bude snažiť, aby sa nestalo ani jedno, ani druhé.

Vážení čitatelia,
s veľkou vďačnosťou a pocitom zaviazanosti oznamujem, že ste nám v zbierke na 50-tisícovú pokutu za Lampu ku kauze Cervanová poslali na náš Fond pre kvalitnú žurnalistiku (číslo účtu 2949 459 570/1100) už vyše 40-tisíc eur.
Vďaka vám sa rok 2015 začína najkrajším možným spôsobom – spolupatričnosťou, vďaka ktorej prežijeme aj túto hroznú pokutu.
Ďakujem vám.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite