Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pomáha nám mladý kmeň klientov

.redakcia .časopis .promotion

V roku 2015 sa začnú vyplácať prvé dôchodky sporiteľom z druhého piliera. O tom, ako sa to dotkne DSS-iek, sme sa porozprávali s predsedníčkou predstavenstva dôchodkovej správcovskej spoločnosti VÚB GENERALI Beátou Haramiovou.

.celkovo má ísť približne o tritisíc sporiteľov, ktorým v šiestich DSS-kách vznikne nárok na vyplácanie dôchodku z druhého piliera. Koľko z nich pripadá na vašu spoločnosť?
Máme 150 klientov, u ktorých vieme, že už sú v dôchodkovom veku alebo zákonom stanovený dôchodkový vek dovŕšia budúci rok. Nie je to až tak veľa. Systém bol viac krát otvorený a odchádzali z neho najmä starší sporitelia, ktorí neboli ochotní akceptovať sústavné politické zásahy do systému a výhodnosť pri takej krátkej dobe sporenia bola diskutabilná. Čiže skupina ľudí, ktorým vzniká dnes nárok na dôchodok z druhého piliera, sa nám stenčila. Približne v podobných intenciách sa to bude pohybovať ďalšie dva-tri roky, potom tie čísla narastajú rádovo k tisíckam klientov ročne.

.máte už predstavu, koľko ľudí zamení svoje úspory za anuitu?
Podľa stavu účtov a našich odhadov si okolo 90 klientov nechá vyplácať doživotný dôchodok od životnej poisťovne, kým 60 klientov zostáva s takou sumou, ktorú budeme vyplácať my ako DSS-ka. Je to takzvaná malá nasporená suma. Klient, samozrejme, o dôchodok požiadať nemusí. Môže napríklad ďalej pracovať. Možné tiež je, aby klient poberal dôchodok len z prvého piliera, kým úspory v druhom ponechá na ďalšie zhodnocovanie.

.priemerná výška úspor na jedného sporiteľa je dnes okolo 4-tisíc eur. Na akej výške očakávate, že sa bude lámať hranica, kde už životné poisťovne nezamenia úspory vašich klientov za doživotné dôchodky?
Ak hovoríme o tých, ktorí sú už vo výplatnej fáze, tak tam sa priemerná výška úspor skutočne pohybuje niekde medzi 4- až 5-tisíc eur. My odhadujeme, že okolo 2 500 eur na účte bude suma, kde už životná poisťovňa neponúkne anuitu a klient sa bude môcť rozhodnúť. Bude si môcť vybrať, či má záujem o vyplatenie malej nasporenej sumy u nás, alebo možno aj v životnej poisťovni, ktorá mu vie ponúknuť dočasný dôchodok. Ale toto je len odhad, keďže životné poisťovne zatiaľ ešte nezverejnili z akej najnižšej sumy budú vyplácať doživotné dôchodky.

.dSS-ky sú dlhodobo kritizované, pretože výnosy ich fondov sotva držia krok s in­fláciou. Aj vaše fondy ju v dlhodobom horizonte prekonávajú len tesne.
Záleží od toho, o ktorom dôchodkovom fonde hovoríme. Ak hovoríte o našom najväčšom, o Klasiku, tak ročný výnos sa od vzniku pohybuje približne na úrovni asi 3 percent, čo vôbec nie je zlé a tento rok sme aktuálne na 4 percentách. Takzvané negarantované fondy, kde dnes už konečne máme širší priestor investovať, ale je v nich aj vyššie riziko, zarábali výrazne viac a aj dnes sa pohybujú v dvojmiestnych číslach.

.do akej miery výšku výnosov podľa vás ovplyvňujú časté politické zásahy do systému a do akej miery situácia na finančných trhoch?
Zákon bol istý čas nastavený tak, že sme mali obmedzené možnosti ísť do investícií, ktoré by klientovi vedeli priniesť vyššie zhodnotenie. Bolo tam nastavené príliš krátke obdobie na posúdenie, či zhodnocujeme, alebo nie. Museli by sme straty dorovnávať z vlastných zdrojov a to sa pri úsporách v systéme viac ako 6 miliárd eur robí len ťažko. Čiže politické zásahy obmedzili všetky DSS-ky. V danom období rozdiel medzi konzervatívnym a ostatnými fondmi nebol takmer žiadny. Len čo sa pravidlá uvoľnili a máme jeden garantovaný a tri negarantované fondy, naše investičné možnosti sa z pohľadu zákona rozšírili. Aj keď denné zvažovanie, kam nasmerovať peniaze klientov v tomto období, nie je jednoduché.  

.prečo?
Pretože výnosy idú prudko dole. Napríklad päťročný dlhopis Slovenska vynáša okolo 0,35 percenta ročne a dvadsaťročný okolo 2 percent. Ďalej sa menia napríklad ratingy firiem a bánk. No skôr k horšiemu. Spoločnosti prejdú do neinvestičného pásma a my musíme potom v súlade so zákonom opustiť túto investíciu. Nie vždy je to úplne optimálne obdobie pre klienta, ktorý tak môže stratiť.

.ako vás zasiahlo obmedzenie výšky odvodov do druhého piliera?
Samozrejme, zo Sociálnej poisťovne chodí menej peňazí, ale nie v pomere, ktorý by zodpovedal jednoduchému prepočtu zníženia ­z 9 na 4 percentá. Mesačne sme zo Sociálnej poisťovne dostávali príspevky vo výške 10 miliónov eur, teraz v priemere 5,5 milióna. Zníženie nie je také výrazné, pretože máme relatívne mladý kmeň. Priemerný vek nášho sporiteľa je 37 rokov. Máme vysoký podiel ekonomicky aktívnych a bonitnejších klientov. Majú vyššie príjmy, a tým pádom aj vyššie odvody na dôchodok. A čo je podstatné, v posledných dvoch rokoch k nám prišlo veľa nových sporiteľov, pričom skoro polovica prestúpila z iných DSS-iek.

.v okolitých krajinách bol druhý pilier značne osekaný. Skončila sa už na Slovensku doba zásahov do systému?
Na rozdiel od susedov sme zatiaľ ustáli všetky zmeny. Systém prekonal tri otvorenia, aj keď sme prišli o úspory sporiteľov, ktoré sme museli vrátiť do Sociálnej poisťovne. Nahradili sme odchádzajúcich klientov novými. No dnes je zákon skompletizovaný. Nerieši už len sporiacu, ale aj výplatnú fázu. Javí sa nám, že vážne zásahy do druhého piliera dnes už nie sú politickou témou. Napriek uvedeným otvoreniam má systém stále asi 1,5 milióna klientov. Z toho 223-tisíc u nás.

.aká časť vašich klientov pristupuje aktívne k možnosti kombinovať svoje úspory medzi fondmi?
Aktívne narábajú so svojimi úsporami rádovo stovky klientov. To znamená, že si ich rozdelia medzi dva fondy, garantovaný a negarantovaný, a následne menia podiely medzi nimi podľa diania na trhu. Klienti začínajú pomaly byť aktívnejší. No väčšinu z nich máme stále v garantovanom fonde.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite