Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Jeden z mojich najobľúbenejších architektonických detailov je ceduľa Pozor padá sneh a škridla na dome oproti polícii v Trenčíne. Je tam už roky, či je zima, či leto.

Jeden z mojich najobľúbenejších architektonických detailov je ceduľa Pozor padá sneh a škridla na dome oproti polícii v Trenčíne. Je tam už roky, či je zima, či leto.
Neviem, ako sa dáva pozor na padajúci sneh a škridlu, nikdy som nevidel padať z tej strechy ani jedno, ani druhé. Keď si všímam okoloidúcich, tak sa správajú úplne rovnako ako pod inými domami. Možno už obaja hrdinovia z tej tabuľky dopadli, potom by stačilo dopísať l a zmeniť nápis na Pozor padal sneh a škridla. Z výstrahy by sa stalo zaznamenanie historickej udalosti. Zatiaľ ostáva všetko pri starom a ja dúfam, že tento skvost teraz niekto neodstráni.
Už som uvažoval aj o tom, že to urobím na vlastné náklady, ale to sa nehodí, navyše, oproti je polícia a kratučkú posadnutosť dopravnými značkami a ceduľkami už mám za sebou – výsledkom je vlastníctvo žlto-čierneho plechového čísla 12 z bratislavskej električky (to už je historický kus), dvoch tabuliek Slovenská sporiteľňa a nápisu Ústřední hřbitov, myslím, z Brna, tú som však dostal do daru. Podobne kladný vzťah mám k značke Pozor jeleň, páči sa mi, ako je na nej ten nedisciplinovaný jeleň nakreslený v takom majestátnom výskoku – dokonale to vie napodobniť Rasťo Kubica, jeho jednoaktovka „Jeleň cez cestu“ je streetart ako vyšitý, dokonalá performance a cool drama v jednom. Neviem, či niekto vie, ako sa treba správať, keď je pri ceste značka Pozor padajú kamene. Zrýchliť? Spomaliť? Ísť bližšie k svahu? Alebo naopak? Záľuba  v nápisoch, ako je ten z úvodu, je u nás zjavná. Udržujte čistotu. Keď stojíte, držte sa (pekný dvojzmysel, akoby státie predpokladalo mimoriadny výkon. Na väzniciach by mohol byť nápis Aj keď sedíte, držte sa!). Legitimujte sa bez vyzvania. (slovo legitimovať je super, divím sa, že sa nepresadilo v hovorovej reči. Dobrý deň slečna, mohli by ste sa mi prosím zalegitimovať? Nie je to síce „bez vyzvania“, ale je to poetické, nie?) Čitatelia týždňa sú určite disciplinovaní a snažia sa dodržiavať všetky príkazy a zákazy. Netreba to však preháňať, často ide o nemožný cieľ, priam skrytý útok na svedomie. Ako príklad použijem poučný, mierne upravený nápis z jednej peknej knižky: Čítať tento článok je zakázané.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite