Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Osobnosti 2014 - Svet

.redakcia .časopis .téma

František/ Za svetovú osobnosť roka považuje .týždeň pápeža Františka. Kresťanstvo v jeho podaní inšpiruje a mení svet.

Ešte stále prebieha len druhý rok pápežskej služby Jorgeho Maria Bergoglia, ktorý prijal meno František po svätcovi z Assisi. Aj počas tohto roka dôsledne hlásal milosrdnú lásku, ktorú treba prejavovať konkrétnym ľuďom: utečencom, obetiam prenasledovania, ľuďom, ktorých život rozvrátila vojna, ale aj tým, ktorí trpia dôsledkami vlastných hriechov. František opakovane zdôrazňoval, že cirkev má byť ako poľná nemocnica, kde človeka čaká liečenie, nie odsúdenie. Bol nielen hlasom kresťanov, ale aj iných menšín v Iraku, Sýrii a na africkom kontinente.
Tento rok pápež zdôrazňoval potrebu dialógu medzi náboženstvami, podnikol niekoľko pastoračných ciest, pričom všade prosil o náboženskú toleranciu a vyzýval k ľudskosti. Pri návšteve Južnej Kórey vyzval na zmierenie na Kórejskom polostrove a morálne odsúdil neľudský režim na Severe. Pápežova prvá návšteva na európskom kontinente prebehla v Albánsku, kde ocenil vytvorenie vlády s účasťou katolíkov, pravoslávnych a moslimov. Pobyt v Albánsku trval len 11 hodín, ale nestal sa najkratšou oficiálnou pápežskou návštevou – tou boli štyri hodiny v Štrasburgu. František pred európskym parlamentom zdôraznil, že ak sa zjednotená Európa nevráti ku kresťanským koreňom, skončí ako bezduchý súbor inštitúcií. Obrovský význam mala návšteva Turecka, kde žije malá kresťanská menšina. František sa stretol s pravoslávnym patriarchom Bartolomejom I., ale aj s tureckým prezidentom Erdoganom. Apeloval, aby veriaci z rôznych náboženstiev spoločne čelili fanatizmu a fundamentalizmu.
Osobitnú pozornosť si vyslúžila mimoriadna vatikánska synoda o rodine, ktorá riešila problémy rodín, výchovu detí, postavenie rozvedených a opäť zosobášených katolíkov a ťažkosti homosexuálnych osôb v spoločenstve cirkvi. Predbežná správa o témach, diskutovaných na synode, vyvolala búrlivé reakcie liberálov aj konzervatívcov – tí prví s nádejou očakávali zmeny v doktríne katolíckej cirkvi, tí druhí sa ich obávali. Zverejnenie predbežnej správy bolo dôležitým náhľadom do diskusií, ktoré v rámci katolíckej cirkvi prebiehajú. Synoda bude pokračovať v roku 2015.
František bol aj tento rok výrazným pápežom dobra.

Lekári bez hraníc/
Od skorej jari je táto organizácia prítomná v západnej Afrike, kde jej lekári bojujú proti epidémii vírusu ebola. Rozmiestnili dodatočný zdravotný personál v postihnutých krajinách, zriadili provizórne nemocnice a pomohli mobilizovať medzinárodnú pomoc.

Petro Porošenko/
Ukrajina má za sebou dramatický rok. Napriek vojne sa jej však podarilo usporiadať prezidentské a parlamentné voľby. Dobrou správou je, že v nich prepadli radikálni nacionalisti a komunisti. Prezidentom sa stal konsenzuálny politik Petro Porošenko.

Angela Merkel/
Nemecká kancelárka bola aj v tomto roku silnou ženou Európy. Aj vďaka jej pôsobeniu sa EÚ dokázala dohodnúť na sankciách voči Rusku a udržať pohromade menovú úniu. Merkelovej popularita v Nemecku pritom stále trvá a Nemecko zostáva ekonomickým ťahúňom EÚ.

Joshua Wong (Lukáš)/
18-ročný študentský aktivista sa stal tvárou protestov za demokratické práva občanov Hongkongu proti komunistickej vláde v Pekingu. Už v roku 2012 si tento krehko pôsobiaci dyslektik získal meno odporom proti vládnej propagande v školských osnovách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite