Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Primátorkou Prahy sa minulú stredu stala Adriana Krnáčová. Je to prvá žena v tejto funkcii za celú históriu. A tiež prvá Slovenka. Mohlo by sa to stať aj opačne – aby sa primátorkou Bratislavy stala Češka?

Jeden z príjemných rysov českej spoločnosti je neutrálny postoj k národnosti. V českej ústave nie je žiadna zmienka o štátnom jazyku. Na českom Ústavnom súde dvadsať rokov slúžil vtedajší najlepší slovenský právny teoretik Pavel Holländer. Do úradníckej vlády Jana Fischera nastúpil ako minister dopravy Gustáv Slamečka, ktorý mal v tom čase iba slovenské občianstvo a hovoril výhradne po slovensky. Slováci tvoria 6,36 % študentov českých vysokých škôl, diplomovky môžu odovzdávať v slovenčine. V zaujímavej debate, ktorú na túto tému pred desiatimi dňami usporiadal týždenník Echo, spomínal jeden z tvorcov českej zahraničnej politiky, Alexandr Vondra, ako po rozpade federácie lanáril slovenských diplomatov. U dvoch najlepších sa mu to nepodarilo – Magda Vášáryová aj Ján Kubiš odišli slúžiť svojej rodnej krajine (podľa Vondru sme už nikdy nemali také dobré informácie z Viedne ako za Vášáryovej; pred ňou totiž nikto neudržal tajomstvo).
Adriana Krnáčová zatiaľ medzi slovenské úspechy v Česku nepatrí. Bývalá šéfka českej Transparency International bola vždy jej tvárou, nie mozgom; a ani teraz neprišla so žiadnym vlastným nápadom. V kampani, do ktorej ju majiteľ strany ANO Andrej Babiš nasadil v poslednej chvíli, neponúkla program, len z pamäti lovila staré pražské kauzy, dávno riešené (z dekadentnej éry pražskej ODS v rokoch 2006 až 2010). Neobťažovala sa s prejavom k zvoleným zastupiteľom – s tým, že ju predsa všetci poznajú. Ako prvý krok si požiadala o ochranku.
Jasné, je to len začiatok. Ako hovorí Gandalf Thorinovi: „Nekonáte nijako mimoriadne dobre ako kráľ pod Horou. Ale všetko sa ešte môže zmeniť.“ Ako českej primátorke Bratislavy by jej to možno došlo rýchlejšie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite