Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Erik Menkveld: Veľké mlčanie (Slovart, 2014)
Erik Menkveld je holandský básnik a publicista. Veľké mlčanie je jeho románový debut, ktorý v dôsledku autorovho nečakaného úmrtia v marci tohto roku zrejme zostane jeho jediným prozaickým dielom. Je to román v každom ohľade klasický: bez formálnych experimentov, v chronologickom poradí, s rozprávačom v pozícii „božieho oka” opisuje vzťah hudobného skladateľa Alfonsa Diepenbrocka a kritika (so skladateľskými ambíciami) Thijsa Vermeulena. Postavy románu sú skutočné, samotný príbeh je podložený štúdiom prameňov. Najcennejšími na tejto hrubej knihe sú autorove ponory do hudby, do jej tvorby, jej vnímania, jej psychológie a filozofie. Hoci sú hudobné časti románu prepletené s príliš romantickými (a nie príliš zaujímavými) opismi všetkých možných kombinácií milostných vzťahov, určite sa ho oplatí prečítať. Pre tú hudbu a pre atmosféru začiatku minulého storočia vo veternom,  kultúrne bohatom Nizozemsku.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Erlend Loe: Kamióny Volvo
(Premedia, 2014)
Na obálke sa dočítame, že kniha je voľným pokračovaním románu Doppler a pokračuje tam, kde sme skončili, hlavný hrdina Doppler sprevádzaný malým losom a synom sa blížia k švédskej hranici. Okrem týchto troch hrdinov a naivno-humorného jazyka nórskeho spisovateľa scenáristu však knihy veľa spoločné nemajú. Nielen preto, že syn aj los rýchlo z deja vypadnú a k Dopplerovi pribudnú dve rovnako bláznivé a nepochopiteľne konajúce postavy, večne zhulená starena Maj Britt a boháč-skaut Anton von Borring. Najdôležitejší rozdiel však je v tom, že pribúda ešte jedna hlavná postava a tou je autor sám, ktorý neustále vstupuje do rozprávania vsuvkami, poznámkami, komentármi vlastnej tvorivej metódy, odkazmi pre svojich bývalých i budúcich kritikov. Zo začiatku je to osviežujúce a zábavné, ku koncu už len absurdné.
.elena Akácsová

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Radka Denemarková: Příspěvek k dějinám radosti
(Host, 2014)
Novým románom česká prozaička Radka Denemarková prestúpila do iného levelu písania. So zručnosťou pri stavbe príbehov nemala problém ani predtým. Teraz však pridala silné témy, hru so žánrom (román je zdanlivo detektívkou) a angažovanosť. Príbeh sa začína samovraždou postaršieho muža, bohatého a úspešného. Policajt tuší, že všetko je inak. Pátranie ho dovedie k tajomnému domu pod Petřínom. Na scéne sa objavujú tri, možno štyri dámy. Sú vzdelané, scestované a pripravené poslúžiť spravodlivosti. Systematicky „odpratávajú“ tých, ktorí kdekoľvek po svete znásilňujú ženy a myslia si, že môžu všetko. Toto je naozaj iný román, nie iba krátkymi, akoby roboticky tvorenými vetami, ktoré rozvíjajú príbeh. Denemarková vstupuje do moderných polemík, lebo sú dôležité pre obraz sveta. Búri sa proti mužskému svetu ovládania a zneužívania. Píše o ľudskom tele, lebo to neklame. „Jedenkrát zneužité telo je solidárne s každým iným zneužívaným telom kdekoľvek na tejto zemi.“ Autorka odmieta označenie „ženská literatúra“. Nechce byť fantazírujúcou spisovateľkou, ktorá na svojom „gendri“ založí úspech. Kniha je určite príspevkom k literárnym pozoruhodnostiam roka.
.ľubomír Jaško

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Led Zeppelin: IV a House of Holy
(Warner Music)
Starý muž s chrastím na chrbte a nahé deti, ktoré sa šplhajú na útes. Kvízová otázka. Akej skupine patria obaly s týmito výjavmi. Aj začínajúci hudobníci a fanúšikovia vedia, že Led Zeppelin. Štvrtým a piatym albumom pokračuje kampaň remastrovaných reedícií všetkých radových albumov Led Zeppelin, ktorá je zaujímavá aj tým, že ju vedie gitarista kapely Jimmy Page, ktorý sa stará o bohaté zeppelínovské archívy. Tých, ktorí majú klasické albumy kapely vypočuté od a po zet, poteší, že v rozšírených verziách je dostatok alternatívneho materiálu z jednotlivých nahrávacích sessions. Čo však poteší hneď, je výborný zvuk. Page sa snažil docieliť zvuk pôvodného originálu. Aj keď sa ďalšie reunion tejto kapely už konať pravdepodobne nebude (spevák Robert Plant nemá záujem), tak aspoň sa opäť môžeme ponoriť do ich piesní, kde aj po rokoch je stále čo objavovať.
.pb

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Club Des Belugas: Fishing For Zebras
 (Chinchin Records)
Hudobné skupiny, ktoré dokážu nahrať po sebe viacero albumov s repertoárom dobrých skladieb, je možné prirovnať k vzácnemu šafranu. Niektoré sú napodiv menej známe. Napríklad nemecká skupina Club Des Belugas s medzinárodným obsadením. Teraz nám ponúka ďalšiu hudobnú, elektronicko-akustickú, poschodovú tortu džezu, popu, bossa novy, samby, soulu, funky, lounge music, na albume Fishing For Zebras. V krátkosti nie je možné opísať pestrosť všetkých skladieb, ktoré obsahuje, a množstvo hosťujúcich muzikantov. Hneď v úvodnej skladbe Never Think Twice akoby bola pospletaná sieť z džezu a westernovej filmovej hudby à la Morricone, s nádherným soulovým spevom dánskej speváčky Lene Riebau. Na albume sa postupne ozvú hlasy šiestich speváčok vrátane famóznej Brendy Boykin. Resumé? Pekné, nápadité, originálne, precízne.
.miroslav Potoček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite