Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zvuk krídla

.časopis .umenie

Nerád počúva, že je zázračné dieťa, pretože jediným naozaj zázračným dieťaťom bol podľa neho Mozart. Názor na jeho hru si môžete urobiť sami – youtube na to poskytuje dostatok materiálu. Martin Chudada.

.tento rozhovor robíme o deň neskôr, než sme plánovali, pretože včera si mal koncert. Čo to bol za koncert a čo si hral?
Bol to koncert v Betlémské kapli, to je v centre Prahy, kde kázal Jan Hus. Hral som Chopinovu Revolučnú etudu C mol. Môj učiteľ, pán Kahánek, zabudol, že to má hrať a poprosil ma, či by som to za neho nezahral. On tam hral tiež, ale túto skladbu som hral ja. Bol to koncert k výročiu Nežnej revolúcie.

.máš trinásť rokov a tvoji rovesníci toho o Nežnej revolúcii často veľa nevedia. Ty vieš čo?
Len také tie všeobecné veci, že vtedy nastala zmena režimu, z komunizmu na kapitalizmus, a že vedúcou postavou bol Václav Havel. Sedemnásteho novembra boli demonštrácie študentov, v škole máme teraz taký projektový týždeň zameraný na výročie Novembra a jedna spolužiačka tam doniesla fotky, ako študenti dávajú kvety tým ozbrojeným policajtom.

.keď už je reč o škole, ty si zo Žiliny a do školy chodíš v Prahe. To prečo?
Kvôli klavíru. Doma som chodil do normálnej školy a okrem toho som mimoriadnym žiakom žilinského konzervatória. K pani profesorke Švárnej chodím dodnes na konzultácie, vždy mi poradí. A potom som sa na jedných klavírnych kurzoch stretol s pánom Kahánkom a veľmi dobre sa mi s ním pracovalo, aj jemu so mnou. Tak sme niekedy za ním zašli do Ostravy alebo do Prahy, aby mi dal hodinu. Až nám raz povedal, že by sa mi mohol lepšie venovať, keby sme boli v Prahe. Takže teraz už tri mesiace bývam aj s mamou v Prahe. Jedna sestra je tiež v Prahe, študuje medicínu, a otec s druhou sestrou za nami chodia. Alebo ideme my za nimi do Žiliny.

.a Ivo Kahánek ťa nielen učí, ale ťa necháva aj koncertovať.
Áno. Najbližšie budeme hrať 25. novembra spolu skladbu pre dva klavíry ako hostia Václava Hudečka. A na Vianoce budem hrať Mozartov Koncert C dur s Košickou filharmóniou.

.už dvakrát si získal grant v rámci programu Talenty novej Európy. Ten grant je účelový, vždy sa žiada na niečo konkrétne. Na čo si ho žiadal ty?
Ten prvý raz sme to žiadali na odhlučnenie miestnosti, pretože jednému susedovi sa klavír nepáčil. Tento rok sme žiadali príspevok na kúpu krídla. Keď už máme odhlučnenú miestnosť, tak si môžeme dovoliť mať tam aj krídlo, ktoré má už fakt dosť veľký zvuk.

.krídlo na cvičenie?
Krídlo je na koncertovanie a cvičiť sa dá aj na pianine, pretože pianino a krídlo nemajú až takú odlišnú mechaniku. Ale krídlo má bohatší zvuk, a keď ho budem mať doma, tak objavím nové možnosti, ktoré potom môžem využiť na koncertoch. To sa nedá stihnúť za taký krátky čas, ako je generálka alebo akustická skúška. Ja chcem, aby bol môj zvuk čo najlepší, a preto chcem objavovať tie nové zvuky už doma, a potom ich využívať na koncerte.

.hudbu počúva veľa ľudí, ale len málo z nich dokáže rozlišovať také jemnosti, ako je zvláštny zvuk konkrétneho nástroja. Ty zjavne počúvaš práve tieto jemnosti. Kto ťa priviedol k takémuto počúvaniu? Rodičia, učitelia, alebo len tvoje vlastné ucho?
(Dlhšie ticho.) Hm, to je taká dosť zaujímavá otázka...

.to je moja úloha, klásť ti podľa možnosti zaujímavé otázky...
Ja vlastne ani neviem. Najčastejšie počúvam Bacha, to je môj najobľúbenejší skladateľ. A vždy si vypočujem viacerých interpretov. Najviac sa mi páčia nahrávky Glenna Goulda. Keď som počúval iných, tak to znelo pekne, ale Gould dokáže vystihnúť ten Bachov pokoj. A takú tú čistú harmóniu. Buddhista by asi povedal, že Gould je reinkarnácia samotného Bacha.

.počúvaš aj inú hudbu? Čo napríklad džez?
Džez počúvam a páči sa mi. Je to pre mňa také osvieženie, ten rozdiel. Z interpretov sa mi asi najviac páči Oscar Peterson. On má jednu z najlepších techník, hrá s úžasnou ľahkosťou a s takým prirodzeným nadšením.

.a čo ťa baví okrem klavíra?
Baví ma škola.

.škola ťa baví? Čo v škole ťa baví?
Hlavne matematika. Aj fyzika. Aj geografia a dejepis. Chodil som aj na viaceré súťaže. V Pytagoriáde som bol druhý na celoštátnom kole.

.dobre, a okrem matematiky, fyziky a klavíra ťa baví čo?
(Dlhšie ticho.) No, musím sa priznať, že rád hrám počítačové hry.

.no konečne. A aké hry? Stratégie, RPG, strieľačky?
Také strategické, troška smerom k akčným. Napríklad sériu Total War.

.ktorú časť? Stredoveké Japonsko alebo staroveký Rím? A tuším už vyšlo aj napoleonské Francúzsko.
Ja som hral za Rím aj za Francúzsko.

.a čo knihy?
Čítam veľmi rád, môj obľúbený autor je Jules Verne. A rôzne knihy o matematike. Teraz som objavil nejaké staršie zaprášené knihy, a už im teraz viac rozumiem.

.film?
Tie až tak nepozerám, ale zaujal ma Matrix. Celá séria.

.naozaj celá? Mne sa zdala jednotka vynikajúca, ale potom to šlo podľa mňa dolu vodou.
Tento názor má dosť veľa ľudí, ale mne sa páčili všetky tri filmy.

.posledná otázka: aké máš s klavírom ďalšie plány?
Krátkodobý plán je čo najlepšie umiestnenie budúci rok na súťaži v Dánsku. Už som vyhral medzinárodnú klavírnu súťaž Amadeus v Brne, tiež v Mikulove, ale aj talianskom Neapole, no a bol som aj druhý na medzinárodnej klavírnej súťaži Petra Toperczera v Košiciach, kde som získal aj cenu prezidenta republiky pre najlepšieho slovenského účastníka. Dobré umiestnenia by mi mohli pomôcť získať štipendium na štúdium v Paríži alebo v Londýne. A stredno- až dlhodobý plán je vyhrať nejakú veľkú súťaž, ako Pražské jaro alebo Chopinovu súťaž. Tam už potom nejde o ponuky školských štipendií, ale o ponuky na koncerty a vystúpenia. Čiže, ak vyhráte niečo také, tak už ste za vodou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite