Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rok parádnej zmeny

.marcel Merčiak .časopis .šport

Nebol to historický rok národného tímu, ale bol to rok výnimočný, prekrásny. A vytvára prepoklady na to, aby sme sa o rok tešili na EURO 2016. Kozákov Annus Mirabilis.

Osem víťazstiev a jediná prehra z nás robia najvýraznejšieho skokana v prvej stovke rebríčka FIFA: vlani v novembri sme boli na 63. mieste, v októbri už na 24. a po víťazstve v Macedónsku by sme sa mali posunúť o tri miesta vyššie! Len 5 európskych tímov získalo v tomto roku do rankingu FIFA viac bodov ako my a všetci (Nemecko, Belgicko, Holandsko, Francúzsko, Portugalsko) hrali na MS v Brazílii. Na svete sme v tomto smere v Top Ten!
 
.potvrdenie premeny
Toľko suchá reč čísel. Viac ako jej výsledný efekt však rezonuje utvorenie novej a úspešne hrajúcej reprezentačnej partie. Tímový duch, bojovnosť, nasadenie, obetavosť, presvedčenie, že môžeme niečo dosiahnuť. Faktory podporené výbornými výsledkami nás posúvajú na prah postupového úspechu už teraz, pred hvizdom prvého polčasu kvalifikácie! Vyhrali sme poltucet zápasov v sérii, máme 12 kvalifikačných bodov, pričom v budúcom roku odohráme štyri zo 6 zápasov doma.
V čom nastala premena? Ako je možné, že hráči z nevydarenej kvalifikácie MS 2014 našli cestu k víťazstvám? V lete 2013 prišiel k tímu Ján Kozák a netrieskal dverami. Mnohí očakávali frontálne personálne zmeny, ale s konštatovaním, že „toto sú naši najlepší hráči“ a že „lepších jednoducho nemáme“, tréner do skladby príliš nesiahal. A predsa ich prebudil.
Prestali experimenty s Hamšíkom, z ktorého sa konečne a definitívne stal líder ofenzívy, utvorila sa jasná kostra tímu. Škrtel s Ďuricom v strede obrany, Kucka s „čističom“ Pečovským v strede zálohy, nad nimi Hamšík, ktorému sa na krídlach formuje jedna silnejšia alternatíva ako druhá (Weiss, Mak, Stoch, Šesták, Švento, Duda).
Hádam len brankársky post si vyžadoval riziko, pretože do kvalifikačného vstupu na Ukrajine nebolo jasné, či bude jednotkou Kozáčik alebo Mucha. Podobne post stredného útočníka. Zaujal ho Adam Nemec, ktorého na jeseň preradili v druholigovom Unione Berlín do rezervy, napriek tomu nestratil miesto v národnom tíme. „Tréner mi ďakoval, že som dal gól, ale ja sa mu musím poďakovať za dôveru, ktorá mi teraz prináša najväčšiu radosť z futbalu v živote,“ povedal Nemec v Skopje po výhre nad Macedónskom.
 
.hráčska i ľudská symbióza
Kozák považuje za najväčšie víťazstvo trefu pri výberu hráčov: „Výkonnostne aj povahovo. Obmeny boli, naskočili mladí ako Mak, Gyombér či teraz, na konci jesene, Hrošovský. Vždy priniesli novú iskru a pri najskúsenejších hráčoch sa majú čo naučiť. Tímové nastavenie je výborné.“
Výhra na Ukrajine bola nečakaná, otvorila dvere na široký bulvár kvalifikácie, nezatiahla nás do tenkej uličky. Zrodila sa napriek absencii kapitána Škrtela. Triumf nad Španielskom je vrcholom národného tímu za posledné štyri roky, v postafrickom období. „Presvedčil nás, že môžeme vyhrávať, hoci na tejto úrovni je to nesmierne náročné – a je jedno, či hráte proti Španielsku alebo akémukoľvek inému súperovi. Toto víťazstvo si nesmierne vážim, najmä ak si uvedomím, akých hráčov sa nám podarilo zdolať. Takýto výsledok prichádza len raz za dlhé obdobie a našim chlapcom sa to podarilo. Pomohlo nám to vytvoriť klímu, z ktorej sme ťažili v ďalších zápasoch,“ konštatoval tréner. Potvrdilo sa to v Bielorusku aj v Macedónsku, kde bolo mužstvo úspešné napriek ťažkým okolnostiam (v Borisove gól na 1:1 v 79. minúte, v Skopje vynútené odchody Pekaríka a Kucku).
Vo všetkých zápasoch kvalifikácie sme vyhrali preteky o prvý gól. Každému súperovi sme dali najavo, že ak ho strelíme, zápas sa proti nám otáča ťažko. Stoja za tým skúsenosti obrany, veď zadáci Pekarík, Škrtel, Ďurica a Hubočan majú celkovo 237 medzištátnych štartov. „Obrana je na repre úrovni absolútnym základom. Bez jej kvality niet šance na dobré výsledky,“ potvrdzuje Kozák. Nepochybuje o tom, že je stále čo zlepšovať a vlastnou  náročnosťou je garantom, že sa nebude spať na vavrínoch ani lietať v oblakoch. Čarovná je atmosféra v tíme, ktorú sme mali možnosť vnímať počas jesene – na tréningoch, v mix zónach, na letiskách, v lietadle. Kozákova myšlienka o tom, že „táto generácia je našim fanúšikom ešte niečo dlžná“ padla na úrodnú pôdu. Máme vyvážený, teraz už ambiciózny tím, ktorý si latku nastavil vysoko, pretože sa vie skoncentrovať a prejaviť túžbu po víťazstve. Držme mu palce, Kozákovi chlapci si to zaslúžia.
.autor je komentátor RTVS.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite