Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Týždeň vo svete

.časopis .udalosti

Biskupi verzus ZapateroPrívrženci názoru, že cirkev sa nemá čo pliesť do politiky, musia byť pri pohľade na súčasné Španielsko zdesení. Prinajmenej tak, ako sú konzervatívne ladení Španieli zdesení z počinov

Biskupi verzus Zapatero
Prívrženci názoru, že cirkev sa nemá čo pliesť do politiky, musia byť pri pohľade na súčasné Španielsko zdesení. Prinajmenej tak, ako sú konzervatívne ladení Španieli zdesení z počinov  vlády socialistu José Zapatera. Dva mesiace pred parlamentnými voľbami sa medzi Katolíckou cirkvou a vládou rozhorela politická vojna. Ešte na konci minulého roka, 30. decembra, zvolala cirkev v Madride masové zhromaždenie „Stretnutie rodiny“, ktoré si vládnuci socialisti oprávnene vysvetlili ako protivládnu demonštráciu. „Neodovzdajme srdcia a mysle našich detí do rúk niekomu inému, najmä nie štátu!“, ozývalo sa z rečníckej tribúny. Na demonštrácii sa zúčastnilo 40 biskupov pod vedením kardinála Antonia María Rouca. Katolíkom prekáža, na aký obraz zapaterovci v priebehu uplynulých šytroch rokov pretvorili krajinu: zaviedli manželstvá párov rovnakého pohlavia, uľahčili rozvody, vylúčili náboženstvo z učebných plánov či umožnili transsexuálom zmenu mena a pohlavia ešte pred operačnou transformáciou... Kardinál Rouco, ktorý obvinil vládu z protirodinnej politiky, preto rečnil s vášňou: „Nemôžeme strácať čas! (...) Odpoveď kresťanov na túto rozhodujúcu otázku našej budúcnosti, budúcnosti Španielska a celého ľudstva, je naliehavá!“ Členovia Zapaterovej vlády reagovali v nasledujúcich dňoch pobúrene. Vicepremiérka Maria Teresa de la Vega sa vyjadrila, že cirkev už nemôže ďalej krajine vnucovať svoju morálku. Sám premiér Zapatero hájil vládnu politiku s tým, že ju podporuje väčšina krajiny. Jeho straník Jose Blanco obvinil cirkevnú hierarchiu zo lží a podotkol, že „klamanie je hriech“. Otázkou momentálne ostáva, ako politické aktivity biskupov ovplyvnia voľby. Z dostupných zdrojov nie je celkom jasné, koľko ľudí sa na madridskej protivládnej demonštrácii vlastne zúčastnilo – sami organizátori počet odhadujú na dva milióny, vláda hovorila o jednom milióne, mnohé médiá však informovali „len“ o desaťtisícoch či státisícoch. Opozičná Ľudová strana, ktorá zatiaľ v prieskumoch zaostáva za socialistami o zopár percent, sa oficiálne radšej držala bokom. Ľudovci na jednej strane dúfajú, že verejné angažovanie biskupov privedie ich konzervatívne jadro voličov k voľbám, súčasne sa obávajú, že ich liberálnejších voličov to môže odplašiť. Aj preto sa ľudovci správajú dosť pragmaticky: hoci svojho času ostro protestovali proti uzákoneniu homosexuálnych manželstiev, dnes tvrdia, že v prípade ich víťazstva tento inštitút ponechajú v platnosti. Zdá sa, že výdobytky Zapaterovej revolúcie nemajú v 21. storočí najhoršie vyhliadky.  
.mh



Američania, pozor!
Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf vystríhal USA pred nepovoleným vstupom na územie Pakistanu v úsilí o zneškodnenie príslušníkov al-Káidy. Vyhlásil, že Američania by to oľutovali. Už nejaký čas sa totiž špekuluje, že Pentagón a CIA majú od Washingtonu povolenie na agresívnejšie operácie v častiach Pakistanu, kde silnie pozícia islamských militantov.
.mg



Bude Palestína?
Americká administratíva dala izraelskej na vedomie, že očakáva odsun Izraela z obsadených území a vznik palestínskeho štátu. Vyhlásil to George Bush na návšteve Izraela a doložil, že šanca na mier je značná a chcel by pomôcť pri jeho nastolení. Ak by sa podpis mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínčanmi podaril, pre Busha by to bol značný politický úspech.
.mg



Blair a Morgan
Tony Blair si k úspešnej postpremiérskej kariére pridal ďalšie hrozienko z koláča: stal sa poradcom americkej investičnej firmy JP Morgan, ktorá sídli na Wall Street. Bude radiť v otázkach globalizácie, vznikajúcich trendov a prienikov politiky s obchodom. Pravdaže, nie zadarmo. Špekuluje sa, že za tento džob na čiastočný úväzok dostane zhruba milión dolárov ročne.
.mg



Nacionalista pri NATO
Ruským veľvyslancom pri NATO sa stal Dimitrij Rogozin a je to ďalší znak, že Rusko svoj tvrdý postup na svetovej scéne myslí vážne. Rogozin je nacionalista, prívrženec politiky veľkého Ruska, antiimigračný aktivista a fanúšik kontroverzného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorého dokonca považoval za vhodného kandidáta na post ruského prezidenta.
.mg



Auto za babku
Kto sa uspokojí s vozidlom, ktoré v Dillí predstavila indická firma Tata Motors, môže mať auto za babku. Tata Nano bude stáť v prepočte asi 50-tisíc Sk. Inšpirované je vozidlami na báze skútrov a motoriek, ktoré v uliciach indických miest často vozia celé rodiny. Výrobca dúfa, že Tata Nano tieto vozidlá aj čiastočne nahradí a prispeje k čistejšiemu vzduchu.
.mg





Hillary Clinton/ Hoci ju odpísali, v ďalšom kole primárok v New Hampshire vstala ako fénix z popola. Jej víťazstvo sa pripisuje aj citovému faktoru. Tvrdá žena Hillary totiž prejavila po iowskej prehre zraniteľnosť, dokonca si v televízii dovolila aj slzu či dve.

Kofi Annan/ Situáciu v Keni sa podujíma riešiť aj Kofi Annan osobne. Bývalý šéf OSN, pôvodom z Ghany, sa stane mediátorom a bude sa spolu s ďalšími osobnosťami Afriky usilovať o nastolenie pokoja v krajine zmietanej politickým násilím po prezidentských voľbách.

Edmund Hillary/ Novozélanďan sir Edmund Hillary, ktorý ako prvý pokoril najvyššiu horu sveta Mount Everest, zomrel vo veku 88 rokov. Na vrchol vystúpil so šerpom Tenzingom Norkejom 29. mája 1953. V horských oblastiach Nepálu zakladal školy, kliniky, letiská, nemocnice. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite