Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Niekdajší chartista a ponovembrový český premiér Petr Pithart minulý týždeň poznamenal o Andrejovi Babišovi, že sa z neho „môže ľahko vykľuť Vodca – buď v situácii ohrozenia, alebo v situácii obrovského úspechu, keď stratí zvyšky zábran, ktoré ešte má“.

Babišovo hnutie ANO by dnes volilo podľa prieskumov takmer dvakrát viac ľudí ako v minuloročných predčasných voľbách. Vedie s 35 % pred ČSSD s 18 %  – a šéf hnutia sa začal správať, ako by chcel vládu rozbiť. Najprv zasypal na svojom twitterovom účte štipľavými urážkami sociálnodemokratického ministra zdravotníctva Svatopluka Němečka (s autorom stĺpčeka nie je príbuzný). Mal by vraj „urýchlene nastúpiť na protialkoholickú a psychiatrickú liečbu“ a vraj nákup drahých prístrojov v ostravskej nemocnici, ktorú jeho vládny kolega leta riadil, podľa Babiša súvisí so stavbou Němečkovho domu...  A sotva ČSSD začala svojho človeka obhajovať, Andrej Babiš prinútil k rezignácii svojho vlastného ministra dopravy a nahradil ho šéfom stavebnej spoločnosti Skanska, ktorá buduje diaľnice. „Cap záhradníkom je dobré riešenie,“ okomentoval to veselo šéf ANO.
Petr Pithart v citovanom rozhovore pre Hospodářské noviny hovorí, že naše dobrodružstvo s hnutím ANO je experiment s nepredvídateľným výsledkom: „Babiša niet k čomu prirovnať. Preto spoločnosť nemá proti nemu dostatok obranných látok, nemá vybudovanú imunitu. (...) Je to dravec, ktorý číha na slabý kus v stáde a skočí po ňom. Dokáže byť milý, naschvál hovorí, akoby nevedel do piatich počítať, a ľudia mu na to skáču.“ Neznie toto všetko slovenskému publiku povedome? Andrej Babiš má všetky znaky Vladimíra Mečiara aj jeho štýlu; len má tisíckrát väčší majetok.
Neviem, či sú Česi voči mečiarovskému typu imúnnejší než Slováci. Ale trvalo osem rokov, kým ste ho voľbami zosadili, a ďalších dvanásť, než ste sa ho definitívne zbavili. Ešteže Babiš už oslávil šesťdesiatku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite