Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Nová invázia? Ruské jednotky minulý týždeň opäť s nebývalou intenzitou prekračovali hranice s Ukrajinou. Od leta nebol pozorovaný taký prílev ťažkej vojenskej techniky na Ukrajinu a vznikli vážne obavy, že Moskva pripravuje veľkú ofenzívu. Na fotografiách, ktoré zverejnili reportéri, boli aj vysoko efektívne radarové systémy 1RL232, zvaný Leopard, a 1RL239, zvaný Rys.

Nebolo pritom pravdepodobné, že by šlo o systémy patriace ukrajinskej strane, ktoré ukoristili proruskí rebeli. Bývalý poradca Pentagónu Phillip Karber pre server Daily Beast uviedol, že na území Ukrajiny operuje približne 7-tisíc ruských vojakov, 100 tankov a vyše 400 obrnených vozidiel. Cieľom prípadnej novej invázie Ruska by mohlo byť aj dobytie územia, ktoré by Rusku umožnilo zariadiť pozemné zásobovanie pre anektovaný Krym. Ruské vojenské lietadlá zároveň vystupňovali prieniky do priestoru krajín NATO a politológ a Putinov poradca Sergej Markov sa pre švédsku štátnu televíziu vyjadril, že pobaltské štáty majú „všetky dôvody“ báť sa Ruska.
.mg

Nemecká ekonomika sa o vlások vyhla recesii – v treťom štvrťroku 2014 zaznamenala rast o 0,1 percenta. Francúzsko vzrástlo o 0,3 percenta. Celkovo vzrástla ekonomika eurozóny o 0,2 percenta.
Americký prezident Barack Obama chce do konca tohto roka, kým nenastúpi Kongres s prevahou republikánov, presadiť imigračnú reformu využitím mimoriadnych prezidentských právomocí. Reforma by zabránila deportácii niekoľkých miliónov ilegálnych prisťahovalcov.
Modul Philae z kozmickej sondy Rosetta pristál s problémami na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Misia má prispieť aj k objasneniu pôvodu života na Zemi.
Kampaň proti Islamskému štátu pokročila, povedal americký minister obrany Chuck Hagel. Postup IS v Iraku bol niekde zastavený, inde museli džihádisti ustúpiť. Šéf Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, generál Martin Dempsey, naznačil možné vyslanie menšieho počtu amerických jednotiek, ktoré by bojovali po boku irackej armády. Američanmi vedená koalícia zasahuje proti IS zatiaľ len zo vzduchu.

Osobnosť: David Cameron/
Britský premiér v Austrálii pred summitom G20 prisľúbil nové sankcie proti Rusku, ak neprispeje k mierovému vyriešeniu ukrajinskej krízy. Zároveň vyjadril odhodlanie prijať tvrdší zákon proti terorizmu. Britov znepokojilo, že v radoch džihádistov bojujú aj ich spoluobčania.

Antiosobnosť: Abú Bakr al-Bagdádí/
Na sociálnych sieťach sa objavila nahrávka, údajne s hlasom vodcu organizácie Islamský štát a samozvaného kalifa. Bagdádí oznámil šírenie Islamského štátu do Saudskej Arábie, Jemenu, Egypta, Alžírska a Líbye. Nie je jasné, či Bagdádí nebol zranený pri náletoch a kedy nahrávka vznikla.

Citát/
Abú Bakr al-Bagdádí: „Boh nám prikázal bojovať.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite