Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

HUDBA IVA BITTOVÁ & GEORGE MRAZ
UTOROK 8. JANUÁR
Huslistka, skladateľka a speváčka Iva Bittová nedávno vydala v spolupráci s významným džezovým kontrabasistom Georgeom Mrazom nahrávku upravených moravských ľudových piesní s názvom Moravian Gems. Niektoré z týchto moravských drahokamov obrúsi naživo na dvojkoncerte s Mrazom v Koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. Obidvaja účinkujúci predvedú samostatné sólové programy i niekoľko spoločných skladieb.

VÝSTAVA SLOVENSKÁ GRAFIKA 20. STOROČIA
UTOROK – NEDEĽA 8. – 13. JANUÁR
V priestoroch Galérie mesta Bratislava v Mirbachovom paláci sú až do začiatku marca 2008 vystavené diela slovenských grafikov viacerých generácií. Pod kuratelou Ivana Jančára ponúka výstava Slovenská grafika 20. storočia pohľad na tvorbu nielen najznámejších predstaviteľov domácej grafiky, ale aj práce menej známych či začínajúcich autorov. Na výstave sú zastúpení tí, pre ktorých je grafika hlavným výrazovým prostriedkom, ako aj tí, ktorí sa jej venujú iba okrajovo.

HUDBA MŇÁGA A ŽĎORP
ŠTVRTOK - SOBOTA 10. – 12. JANUÁR
Vo štvrtok v bratislavskom Subclube, v piatok v prešovskom Véčku a v sobotu vo svidníckom Holičstve vystúpi moravská skupina Mňága a Žďorp. Pesničky z aktuálneho albumu Dutý ale Free, hity z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého a z prvých rokov tohto storočia, jednoduchý bigbít Made In Valmez na štyri doby. Hudba, ktorá je s nami už viac než dvadsať rokov a stále nie je opočúvaná.

PARTY DATARHYTHM LIVE!
PIATOK 11. JANUÁR
V druhý januárový piatok sa bude v bratislavskom Subclube konať ďalšie pokračovanie obľúbenej akcie Datarhythm, ktoré milovníkov súčasnej elektronickej hudby poteší vystúpením Marka Henninga z Veľkej Británie. Akcia sa volá Datarhythm live! preto, lebo okrem dídžejky Miss Ivek budú hrať naživo aj štyria zaujímaví domáci predskokani – DNC, Isobutane, Raganova a Tetsuo/Craquetone. Naživo má „krabičky“ obsluhovať i ctený hosť z univerzitného mesta Cambridge.

DIVADLO PŮL DRUHÉ HODINY ZPOŽDĚNÍ
SOBOTA – NEDEĽA 12. – 13. JANUÁR
Počas víkendu pozýva bratislavské štúdio L+S priateľov inteligentného humoru na niekoľko predstavení hry francúzskych autorov Jeana Della a Géralda Sibleyrasa s názvom Půl druhé hodiny zpoždění v réžii Patrika Hartla. Hlavné úlohy v ľahkej konverzačnej komédii (jej ústrednou zápletkou je náhle rozhodnutie manželov, ktorí sú tridsať rokov spolu, vzbúriť sa proti zaužívaným sexuálnym a iným manželským stereotypom) hrajú Daniela Kolářová a Milan Lasica.

HUDBA SKO1
NEDEĽA 13. JANUÁR
V nedeľu popoludní odohrá Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala pod umeleckým vedením huslistu Ewalda Danela v Malej sále Slovenskej filharmónie v Bratislave koncert s komornými i symfonickými dielami Arcangela Corelliho, Felixa Mendelssohna Bartholdyho, Henryka Mikolaja Góreckého a  Petra Iľjiča Čajkovského. Skladby pre sláčikové nástroje a klavír bude s orchestrom interpretovať hosťujúca klaviristka Elena Letňanová.

FILM SOM LEGENDA
Robert Neville v podaní herca Willa Smitha je brilantný vedec, ktorému sa však nepodarilo zabrániť šíreniu desivého, nevyliečiteľného vírusu, meniaceho ľudí na krvilačné beštie. Neville, z neznámeho dôvodu imúnny, je posledným nenakazeným človekom v New Yorku a možno na celom svete. Preto sa snaží rôznymi prostriedkami skontaktovať iných zdravých jedincov a odvrátiť hroziacu záhubu ľudstva.
I Am Legend (USA, 2007)
Réžia: Francis Lawrence. Hrajú: Will Smith, Alice Braga, April Grace

FILM SICKO
Nový dokument kontroverzného amerického filmára a dokumentaristu Michaela Moora si tentoraz berie na mušku americký zdravotný systém. Tvorca filmov Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 sa opäť snaží predstaviť svoju víziu odvrátenej strany americkej spoločnosti, ktorá jeho antiamerických a antiglobalistických fanúšikov privádza do extázy a odporcov núti trhať si vlasy nad použitými neférovými prostriedkami.
Sicko (USA, 2007)
Réžia: Michael Moore.

FILM V TEN VEČER
Romanticko-psychologický príbeh v Hollywoode usadeného maďarského režiséra Lajosa Koltaia sa zaoberá záhadami minulosti. Umierajúca matka na smrteľnej posteli rozpráva dospelým dcéram po kúskoch príbeh, ktorý sa odohral pred polstoročím a navždy ovplyvnil ich životy. Vtedy sa ako mladá družička na svadbe svojej najlepšej priateľky zamilovala do tajomného muža menom Harris…
Evening (USA/Nem., 2007)
Réžia: Lajos Koltai. Hrajú: Vanessa Redgrave, Maryl Streep, Glenn Close

FILM AMERICKÝ GANGSTER
Russel Crowe opäť v úlohe bielej vrany. Tentoraz hrá policajného detektíva Richieho Robertsa, šéfa protikorupčného tímu, ktorý sa v časoch po skončení vojny vo Vietname snaží polapiť najväčšieho newyorského drogového dílera – toho predstavuje Denzel Washington. Nový film Ridleyho Scotta sľubuje veľkolepý súboj dobra a zla na pozadí boja proti mafii a skorumpovanej polícii. Na Slovensku s nálepkou sci-fi?
American Gangster (USA, 2007)
Réžia: Ridley Scott. Hrajú: Denzel Washington, Russel Crowe

KINO GYMPEĽ
Rodinná celovečerná a výsostne česká komédia o študentoch, učiteľoch, rodičoch a grafiťákoch. Hviezdy divadla Sklep sa vrátili pod krídla režiséra Tomáša Vorla a spolu s ďalšími českými hercami stvárnili panoptikum pedagógov (Milan Šteindler, Jiří Schmitzer, Martin Zbrožek, Eva Holubová) a rodičov (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková), pokúšajúcich sa zvládnuť dnešnú mládež.
Gympl (ČR, 2007)
Réžia: Tomáš Vorel. Hrajú: Milan Šteindler, Eva Holubová, Jiří Mádl

KINO FAUNOV LABYRINT
Faunov labyrint je mexicko-španielsko-americký film kombinujúci realitu s prvkami fantasy. Režisér Guillermo del Toro, odborník na hollywoodske akčné fantázie (Blade II, Hellboy), získal zaň v r. 2007 troch Oscarov. Príbeh sa začína občianskou vojnou v rozvrátenom  Španielsku po nástupe generála Franca k moci. Ofélia, dcéra kapitána Vidala, uniká pred krutým svetom do rovnako temnej rozprávkovej ríše.
El Laberinto del Fauno (Mex./Špan./USA, 2006)
Réžia: Guillermo del Toro. Hrajú: Ivana Baquero, Sergi López, Doug Jones


.vladimír Potančok
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite