Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

XXL rodina

.michal Čop .časopis .lifestyle

Pochádza zo šestnástich súrodencov a sama je matkou osemnástich detí. Žije v Barcelone a jej rodina je jednou z najväčších na svete. Hovoríme s Rosou Pich-Aguliera Roca a jej manželom Chosem.

.na Slovensko ste prišli uviesť svoju knihu, ako sa žije mnohodetnej matke. Prečo ste sa rozhodli ju napísať?
S manželom sa venujeme vzdelávaniu manželov a rodín. Všade na svete mladí ľudia študujú, aby boli dobrí v profesionálnom živote, no neučia sa, ako byť dobrými rodičmi. V Chorvátsku mám kamarátku, ktorá mi poradila, aby som v knihe vysvetlila, čo robí naša rodina  ̶  od prebudenia, až kým nejdeme spať.

.ktoré body sú pre takú veľkú rodinu kľúčové?
Prvou je rodinné stolovanie. Druhou vzťah manželov. Veľa ľudí si myslí, že najdôležitejšie sú deti, no najdôležitejší v rodine sú rodičia. Všetci máme problémy a trápenia, ale život musíme žiť s nadšením.

.prečo ste hneď ako prvé spomenuli stolovanie?
Ľudia si myslia, že budú šťastní, keď vyhrajú v lotérii, pôjdu na dobrú dovolenku, alebo ak budú robiť extra veci. No niečo také môžu vykonať len raz za čas. Pravdivé šťastie je v každodennom živote a v ľuďoch, s ktorými sa stretávame. A najjednoduchší moment, keď sa môžu najbližší stretnúť, je práve stolovanie. Nie je len o jedení. Vnímame ho aj ako službu, keďže počas večere je povinnosťou všetkých členov rodiny starať sa o ostatných. Je to aj moment, keď sa veľa nasmejeme, lebo sa bavíme aj o tom, čo sme počas dňa zažili.
Chose: Je to čas, keď sa môžeme navzájom lepšie spoznať. Ak máte niekoho radi, je dôležité ho aj spoznávať.

.a to nadšenie? Odkiaľ ho máte?
Pochádzam zo šestnástich súrodencov a život v našej rodine bol preto striktný. Veľa kamarátov ma pozývalo na párty, no otec mi dovolil len jednu do mesiaca, aby som sa naučila, že život nie je len zábava, ale sú to aj povinnosti a služba. Naučila som sa, že dávanie iným je pravým šťastím pre človeka. Mojím tajomstvom je tiež láska k manželovi. Ak niekto verí v to, že človeka netvorí len telo, ale aj duša, tak pochopí, že silu čerpám z každodennej omše a polhodinovej modlitby.

.ako vyzerá denný režim vašej rodiny?
O pol ôsmej rodičia odchádzajú z domu. Syn ide kúpiť pečivo. Deti sa zobudia samy, naraňajkujú sa a samy idú aj do školy. Po škole majú krúžky, ale nie veľa. Podporujeme športovanie  ̶  chlapci futbal, dievčatá basketbal, lebo keby si nemohli kopnúť do lopty, kopali by do seba navzájom. Podvečer sa spoločne modlíme ruženec, a potom večeriame. Po večeri idú malí spať a starší si čítajú.

.a kedy máte čas navzájom na seba ako manželia?
O desiatej povieme všetkým deťom, aby nás už nevyrušovali, to je náš čas. Je veľmi dôležité, aby deti videli, že rodičia sa ľúbia.
Chose: To im dáva pocit bezpečia.

.ako toľko detí zvládate finančne?
Peniaze nie sú hlavnou otázkou. Tou je otázka, či chcem mať veľa detí. Moje kolegyne z práce si chodia raz za rok niekam na drahú dovolenku, ja mám zas každý rok nové bábätko.
Chose: Sme ekologicky založení, a preto sa oblečenie dedí, až kým sa nezoderie. A je jedno, či sa v aute vezie jeden alebo piati, vždy dáte za benzín toľko isto peňazí.

.no pri varení sa už táto matematika nedá použiť.
Recept je jasný: Viac vody do polievky. (Smiech.) Jeme ekonomicky lacné jedlá cestoviny, zemiaky, párky...  No aj tak sú naše deti veľmi silné. Jeden náš syn je veľmi dobrý atlét a spolužiaci sa ho stále vypytujú, čo doma jedáva, keď stále vyhráva súťaže. Odkedy prišla do Španielska ekonomická kríza, robíme nákupy len raz do mesiaca a nekupujeme už ani kakao či nutelu.

.čo je najťažšie v rodine, akou je tá vaša?
Najťažšie je zvládať ten chaos, ktorý sa u nás niekedy vyskytuje a udržať v rodine poriadok.

.a čo, naopak, najkrajšie?
Najkrajšie je, že všetko šťastie sa v takej veľkej rodine zdvojnásobí a smútok sa medzi nás rozdelí.

.rosa, kedy máte čas sama na seba?
Musíme vedieť byť aj egoisti, aby sme vedeli načerpať sily, a potom ich rozdávať iným. Každý pondelok cez obed chodím hrávať padel. Rada chodím na prechádzky a raz do týždňa, vo štvrtok, sa stretávam so svojimi kamarátkami, len tak, aby sme si spolu poklebetili o tom, kto má čo nové.

.vaše prvé tri deti mali ťažké zdravotné problémy. Dve dokonca zomreli. Prečo ste sa aj napriek tomu rozhodli mať ďalšie deti?
Vždy sme s manželom túžili mať veľa detí. Chose pochádza zo štrnástich, ja zo šestnástich detí. Doktor nám po treťom dieťati hovoril, aby sme nemali viac detí, lebo všetky môžu mať podobné ťažkosti. My sme si povedali, že ak máme mať ďalšie dieťa a má zomrieť, tak ho pochováme a pôjde do neba. Ale, našťastie, doktori sa pomýlili a my dnes máme 15 detí.
Chose: Ak by sme nemali dôveru v Boha, dnes by sme mali tri mŕtve deti.

.prečo ste chceli veľkú rodinu?
Chose: Bolo u nás BBC natáčať dokument Najväčšie rodiny sveta. Na konci dokumentu moderátor hovorí: Mysleli sme si, že tieto rodiny mali nejaký zvláštny dôvod na to, že majú tak veľa detí. My, čo sme s nimi strávili istý čas, môžeme povedať, že sú to obyčajné, no veľmi šťastné rodiny.

.autor je spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite