Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tridsať rokov od vraždy Popieluszka

.grzegorz Górny .časopis .klub

Presne pred 30 rokmi došlo k najhlasnejšej politickej vražde v dejinách komunistického Poľska. Dňa 30. októbra 1984 našli v rieke Visla 37-ročného kňaza Jerzy Popieluszka.

Kaplána uniesli jedenásť dní predtým neznámi muži v uniformách cestnej polície, keď sa vracal z rekolekcie z Bydgoszczy do Varšavy. Spolu s ním cestoval aj šofér Waldemar Chrostowski, ktorému sa podarilo utiecť a vyvolať poplach. Krátko nato boli páchatelia únosu zadržaní. Boli nimi štyria vysokí funkcionári ŠtB zo Štvrtej správy, ktorá mala na starosti dozor nad duchovenstvom. Najvyššie postavený z nich bol plukovníkom. Siedmeho februára 1985 boli odsúdení, dvaja z nich boli odsúdení na 25 rokov a ďalší dvaja na 15 a 14 rokov.
Podľa oficiálnej verzie konali na vlastnú päsť, bez vedomia nadriadených. Táto téza dodnes vyvoláva množstvo otázok a časť historikov si myslí, že rozhodnutie o zabití kaplána muselo padnúť vyššie. Otvorenou otázkou je, kto vydal rozkaz. Bol to minister vnútra generál Kiszczak alebo jeho zástupca generál Milewski? Vedel o zavraždení generál Jaruzelski? Alebo vedú stopy až do Moskvy?
Jerzy Popieluszko bol „kaplánom Solidarity” – v časoch, keď odborový zväz pôsobil v rokoch 1980 – 1981 legálne, ale aj neskôr, po vyhlásení stanného práva, keď organizácia prišla o legálny status a prešla do podzemia. Jeho heslom boli slová apoštola Pavla: „Prekonať zlo dobrom.” V Poľsku ho vždy považovali za mučeníka viery. Potvrdila to aj Svätá stolica, ktorá v roku 2010 rozhodla o jeho blahoslavení. Minulý mesiac sa začal proces svätorečenia Jerzy Popieluszka. O jeho načasovaní rozhodla nezvyčajná udalosť, ku ktorej došlo v Creteil neďaleko Paríža.
Hrdinom tohto príbehu je francúzsky duchovný, 68-ročný kňaz Bernard Brien, ktorý pred dvoma rokmi ako pútnik navštívil Poľsko. Keď navštívil múzeum Jerzy Popieluszka, zistil, že blahoslavený mučeník sa narodil presne v ten istý deň, ako on – 14. septembra 1947. Brien vyhlásil, že našiel svojho brata – „dvojča” – a začal sa na neho obracať v modlitbách.  
Bernard Brien bol kaplánom v nemocnici v Creteil. Raz ho zavolali k mužovi, ktorý zomieral. Francois Audelan, 56-ročný otec troch dcér, trpel vyše 11 rokov na leukémiu kostnej drene. V auguste 2012 sa ocitol v terminálnom štádiu choroby. Lekári tvrdili, že mu niet pomoci, pretože rakovina sa rozšírila po celom organizme. Jeho žena už v nemocnici podnikla prvé kroky pri vybavovaní pohrebu.
A vtedy vošiel do miestnosti s umierajúcim Audelanom kňaz Brien, ktorý si náhle uvedomil, že je 14. septembra, deň jeho a Popieluszkových narodenín. Obrátil sa s prosbou v modlitbe na blahoslaveného Jerzy Popieluszka, aby ťažko chorý muž vyzdravel.
Potom sa stalo niečo, čo bolo z lekárskeho hľadiska nevysvetliteľné. Ešte v ten deň ťažko chorý muž sám vstal a začal chodiť. Následné vyšetrenia potvrdili, že rakovina sa náhle v celom tele stratila. Nezostalo po nej ani stopy. Analýzy v ďakších mesiacoch potvrdili, že rakovina sa stratila natrvalo. Vedenie nemocnice, hoci sa skladá z neveriacich osôb, muselo priznať, že tento prípad nemožno z medicínskeho hľadiska vysvetliť. O to viac, že z kompletnej lekárskej správy, založenej na jedenásťročnej dokumentácii, vyplývalo, že pacient nemal šancu na prežitie.
Biskup Michel Santier z Creteil si myslí, že náhle uzdravenie Francoisa Audelana možno považovať za zázrak, ku ktorému prišlo na príhovor Jerzy Popieluszka. Takýto úkon je potrebný, aby došlo k svätorečeniu. Nebude to pravdepodobne dlho trvať a poľský mučeník z obdobia komunizmu bude vyhlásený za svätého.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite