Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Tak sa nám vraj na televízne obrazovky vráti Twin Peaks, jeden zo seriálov, ktorý sa ocitá azda v každom texte, odbornom či populárnom, ktorý sa v širšom kontexte snaží vysvetliť súčasný seriálový boom. Lebo Twin Peaks Davida Lyncha a Marka Frosta už vtedy sledovali ľudia, ktorí inak seriály veľmi nemusia, a dodnes rezonuje, celých tých dvadsaťštyri rokov od svojej premiéry.

Rezonuje? Iste, hoci v našich končinách sa DVD s kompletným vydaním prvej sezóny predávalo natoľko zle, že druhá tu nikdy nevyšla. Lebo Twin Peaks, čo si budeme klamať, bol vždy viac zaujímavou témou, ako predmetom fanúšikovskej vášne. Niežeby fanúšikov nemal, len ich je podstatne menej, akoby sa, na základe jeho všeobecnej známosti, mohlo zdať. Ak by ho totiž naozaj milovalo toľko ľudí, a ak by sa naozaj podpísal tak zásadne, jednak by neskončil hneď po druhej sérii a jednak by sa netešil nelichotivému postu seriálu, ktorý síce každý pozná, každý rešpektuje, ale málokto ho naozaj videl celý.
Lebo Twin Peaks je predovšetkým súčasťou akéhosi až intelektuálneho snobského folklóru. Ide jednoducho o seriál, ktorý „sa patrilo“ poznať, bez ohľadu na to, aký bol reálny stav. Kvôli Lynchovi, samozrejme, hoci on je v prípade Twin Peaks vždy až tým druhým, po Markovi Frostovi.
Ale to je jedno, vrátiť by sa mali totiž obaja. Lynch aj Frost, v produkcii stanice Showtime, ktorá predstavuje absolútnu seriálovú špičku. Takže sa všetci svorne tešme na Twin Peaks, model 2016. A bude tam aj Kyle McLachlan, ak teda nebude mať príliš veľa inej práce, v iných, aktuálne zásadných seriáloch. Ale účasť prisľúbil, ako väčšina pôvodného osadenstva.
Len treba dúfať, že Lynch, ktorý naposledy viac vydesil, ako skutočne potešil psychedelickým spetáklom Inland Empire v roku 2006 a odvtedy nakrúca experimentálne krátke filmy a videofilmy, má skutočne čo povedať. Lebo teraz to skôr vyzerá, akoby kvôli všetkému tomu umeniu, čo za posledné roky vyprodukoval, nemal na zaplatenie účtov.    

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite