Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nie som naivný

.jozef Majchrák .časopis .spoločnosť

Rozhovor s bývalým šéfredaktorom SME Matúšom Kostolným o jeho odchode a plánoch do budúcnosti.

.je piatok, tri dni po tom, čo ste avizovali, že odchádzate z postu šéfredaktora SME. Boli ste dnes v robote?
Áno, do konca mesiaca chodím do roboty. Nevstupujem už do novín, nie som ich šéfredaktor, ale považujem za svoju úlohu urobiť všetko pre to, aby vychádzali noviny naďalej a aby môj odchod bol čo najplynulejší. Samozrejme, nič nepíšem, prišlo by mi to ako nekorektné – po tom všetkom, čo som v posledné dni porozprával a urobil.

.ako je zabezpečený chod redakcie?
Dvaja moji zástupcovia, ktorí dali tiež výpoveď, sú v tomto momente poverení vedením – jeden printu, druhý webu. Neustále pripomínam, že neodchádzam preto, že by som chcel „zdrhnúť“ zo SME, odchádzam smutný a nešťastný a do poslednej chvíľky som sa voči SME správal slušne.

.prečo pre vás nie je prijateľné, aby PENTA mala minoritný podiel vo vydavateľstve, ak by nezávislosť redakcie garantovala naďalej PSIS?
Z pohľadu riadenia firmy je to úplne zrozumiteľná vec a z podnikateľského pohľadu je to prijateľný spôsob fungovania za predpokladu, že obe strany rešpektujú svoje pozície. Lenže mne nejde o biznisový či podnikateľský pohľad. Neobávam sa ani toho, že by vedenie firmy vstupovalo do riadenia novín, pretože mám úplnú dôveru voči riaditeľovi Petit Pressu Alexejovi Fulmekovi. Dlhé roky spolupracujeme, takže to viem. Mne prekáža vstup Penty v symbolickej rovine. Mne je jedno, či je to 34, 49 alebo 50 percent, ale jednoducho si neviem – už z princípu – predstaviť situáciu, že by sa dali robiť slobodné a nezávislé noviny tak, že mám na krku spolumajiteľa Pentu, ktorá má niekoľko konfliktov záujmov. Od toho, že podniká so štátom, má mimoriadne veľké záujmy v biznise až po to, že je to taká veľká a aktívna skupina na Slovensku, že sa nedá hovoriť iba o podnikateľskej skupine, je jasné, že má záujem aj na ovplyvňovaní prostredia, v ktorom podniká.

.piati ste už ohlásili odchod z redakcie. Viete už, ako sa budú správať ostatní redaktori?
Úprimne neviem.

.až 64 redaktorov podpísalo vyhlásenie, že odchádzajú.
Skúsim vysvetliť, ako k tomu došlo. Celý mesiac, keď už bolo zrejmé, že Penta sa pokúša vstúpiť do nášho vydavateľstva, som revolučné nálady v redakcii brzdil a do poslednej chvíle som veril, že sa to nestane, naopak, že sa to prirodzeným vývojom zvráti. V posledných hodinách, keď sa to rozhodnutie ešte dalo zmeniť, som poslal list nemeckému spoluvlastníkovi a dal som ho prečítať svojim štyrom zástupcom a oni sa podeň tiež podpísali. Poslal som ten list a až následne som informoval redakciu, že som to urobil. Bol to posledný pokus ukázať, že redakcia nie je nejaká fabrika, že to nie je bežný typ skupiny ľudí a zdalo sa mi, že úplne stačí, keď tam bude podpísané iba vedenie redakcie. Nebude potrebné, aby sa k tomu pridávali ľudia. Napriek tomu sa o chvíľu pridalo vyše 60 ľudí. Ja som už spolu so zástupcami dal výpoveď a viem, že nejaká časť redaktorov tiež dáva výpovede, ale netuším, koľko ich je a stále dúfam, že si to časť redaktorov rozmyslí. Nehovorím to v zlom, hovorím to v dobrom. Uvedomujem si, že ja ako šéfredaktor som v inej pozícii ako bežný redaktor.

.spolu s odchodom ste ohlásili aj vznik nového projektu. O čo pôjde?
Rozmýšľame o tom. Určite to bude niečo internetové. Internet považujem – a SME je toho dôkazom – za médium budúcnosti. Veľká pozornosť čitateľov sa preskupuje tam. Myslím, že my sme v tom boli celkom úspešní a celkom tomu rozumieme.

.ako to budete financovať?
To je predčasná otázka.

.objavila sa informácia, že máte prisľúbené prostriedky z firmy ESET.
Nie je to pravda. Je jasné, že sa pokúsime osloviť ľudí, ktorých považujeme za ochotných a schopných pustiť sa do takéhoto projektu.

.hlásia sa vám nejakí investori aj sami alebo ich vy oslovujete?
Je to kombinácia.

.ozývajú sa aj záujemcovia s prepojením na politické kruhy?
To by nebolo dobré. Bol by to potenciálny konflikt záujmov. Ale tie možnosti nie sú v tejto krajine veľmi veľké.

.v Česku sa udialo čosi podobné, vznikli alternatívne médiá na internete, ale majú oveľa menší výtlak. Vy ste boli doteraz zvyknutí, že keď niečo napíšete, tak to má veľký ohlas. To sa môže zmeniť.
Áno, tento problém si uvedomujem. Riešili sme ho často s kolegami, ktorí odišli do iných médií. Budeme sa s tým musieť vyrovnať.

.uvažujete o spravodajskom či skôr komentátorsko-publicistickom portáli?
Vychádzam z denníka SME. To najlepšie, čo sme vedeli robiť, je to, že na našich stránkach sa odohrávala zaujímavá spoločenská diskusia. Som presvedčený, že sa musíme pokúsiť o plnoformátový projekt, ktorého ambíciou bude prinášať od začiatku vlastné témy, robiť žurnalistiku v tej podobe, ktorá sa pokúša byť kritickou kontrolou mocných. .na to je potrebná redakcia s istým počtom ľudí. Určite áno.  V novinách robím 25 rokov, osem rokov som šéfredaktorom, nie som naivný, nemyslím si, že by sme vedeli žiť zo vzduchu a z lásky, ktorú momentálne cítim. Chápem to a musím k tomu pristúpiť realisticky a pragmaticky. Musíme presvedčiť čitateľov a investorov – a podľa toho, ako ich presvedčíme, také budú naše možnosti. Časť tej výzvy je na strane čitateľov. Ak nebudú mať záujem o ten typ žurnalistiky a písania, ktorý chceme robiť a pokračovať v ňom, tak možno že nebudeme úspešní.

.máte predstavu, koľko ľudí v novom projekte zamestnáte?
Nie, v hlave pracujem v rôznych verziách a je to tri dni stará situácia.

.zamestnáte zrejme ľudí, ktorí odídu zo SME.
Pre mňa to bola rodina, v ktorej som fungoval. Ak sa kolegovia rozhodnú opustiť tieto noviny, je prirodzené, že sa pokúsim s nimi pracovať ďalej.

.máte rámcový výhľad, kedy to spustíte?
Nie. Pravda je taká, že do konca tohto mesiaca som zamestnaný v denníku SME a od toho momentu sa pokúsime na tom čo najintenzívnejšie pracovať.

.bude nový projekt spustený do konca roka?
Musíme sa o to pokúsiť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite