Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohľad Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Pri rannom čítaní správ na jednom z českých informačných portálov som sa dozvedel, že Islamský štát – áno, ten, čo stína hlavy novinárom, humanitárnym pracovníkom, „nepriateľom“ islamu – je konšpiráciou Izraela a USA. A aj tie ekonomické sankcie, ktoré majú ochrániť Ukrajinu pred ruskou agresiou, sú iba olejom do ohňa. Približne tak povedali exprezident Klaus a jeho exporadca Hájek, prezident Zeman, expremiér Čarnogurský, premiér Fico... ak mám vymenovať aspoň časť predstaviteľov generácie súčasnej a nedávno minulej vodcovskej elity. Ide vraj o ropu a geopolitické záujmy mocností. Pomerne pestrá a masívna časť občianskej verejnosti im súhlasne pritakáva.

Pri svojich pochôdzkach po kníhkupectvách som si opakovane overil, že najoceňovanejšie tituly krásnej literatúry sú tie depresívne, temné, bezperspektívne. V mojom obľúbenom pražskom kníhkupectve Fišer tvrdia, že ide o 95 percent kníh na pultoch. Existenciálna a existenčná bieda je nespochybniteľným umeleckým mainstreamom. A to žijeme v časoch bezprecedentného mieru, demokracie a blahobytu.
Nazad ku knihám: Čerstvá novinka Malé ruce ve veliké válce (Yury a Sonya Winterbergovci, Praha 2014) dostala aj mňa. Je o deťoch, ktoré prevalcovala prvá svetová vojna, čiže o generácii našich rodičov a starých rodičov.
Nemám dôvod neveriť psychiatrom, psychológom, neurovedcom… o prenosoch tráum z prarodičov a rodičov na deti a vnúčatá.  Dve svetové vojny a jeden komunizmus za necelé storočie – bolo toho dosť minimálne pre štyri generácie. Zvyknúť si na svet bez ostnatých drôtov a obmedzení šlo rýchlo. Zdá sa mi skôr, že generácia našich detí trpí absenciou „veľkých“, teda nadosobných cieľov. S tým sa mladým ľuďom fakt ťažko žije. Teda, pokiaľ za „veľké“ ciele nepovažujú niektorú z revolt, ktoré sú práve v móde a dajú sa absolvovať za tatkove peniaze. Predpokladám, že generácia vnúčat a pravnúčat si svoje veľké ciele bude musieť  vymyslieť opäť „nanovo“.  Niektorí sa vydajú cestou resentimentov na časy revolúcií a sociálnych búrok, podaktorí aj cestou nacionálneho a internacionálneho socializmu. Boh s nimi, pokiaľ by za svoje omyly platili sami. Zaplatia však aj nevinní, ako tomu bolo vždy, keď vodcovia načrtli ružové obzory a „ľud“ sa vydal na cestu. Nanič im budú zaprášené knihy po rodičoch a prarodičoch. Navyše, kto už bude rozumieť tomu jazyku?
A čo tak presídliť sa do vesmíru? Takýto manéver vyžaduje heroické vzopätia kreativity a spolupráce, čo sú dva základné predpoklady prežitia ľudstva. A je to vskutku múdrejšia motivácia, ako šibnuté národovectvo. To národovectvo, ktorého mali ľudia ako Klaus, Hájek, Zeman, Čarnogurský, Fico... v onom roku pána 2014 plné ústa.
V zásade však mám voči slovu generácia výhrady. Psychologický a sociálny čas kráčajú svojimi cestičkami, často bez ohľadu na ten individuálny biologický a kalendárny. Budúcnosť, ako by som rád dúfal a veril, patrí deťom. A je jedno, koľko budú mať aktuálne rokov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite