Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo nám Rusko robí zle

.fero Múčka .časopis .politika

Keď chce Rusko ukázať Západu vojenskú silu, pošle stíhačku preletieť sa nad pobaltské krajiny. Niečo podobné skúša aj pri dodávkach plynu a so Slovenskom.

Podľa predpovedí má byť zima studená, odkázal Ukrajincom  minulý týždeň Alexej Miller. Je to šéf ruského plynového gigantu Gazprom. Pre predstavu, o aký podnik ide, uveďme, že jeho ročné tržby sú podobné, ako je slovenské HDP za dva roky a za jeho ročný zisk by sa dala zaplatiť celá olympiáda v Soči. Keďže biznis je v Rusku politika, Miller je v podstate jeden z najvyšších ruských politikov. Oficiálne sa to volá geostrategické záujmy Ruska a firma Gazprom to má aj oficiálne v popise práce. V posledných týždňoch do provokácií zapája aj Slovensko.
V krátkosti kontext: Rusko už dlhšie nedodáva Ukrajine plyn, a to z politických dôvodov, aj keď sa to tvári ako biznis. Ukrajina totiž nie je spoľahlivý zákazník, a tak sa dlhy voči Rusku nahromadili na miliardy eur. Nové podmienky, ktoré Rusko ponúklo Ukrajine, však boli také nevýhodné, že už sa nedalo poprieť, že ide o politický nátlak. Ukrajina síce ťaží aj svoj plyn, a nie málo, no nie dosť na to, aby ním mohla do zimy naplniť zásobníky a spolu s nimi v pohode prežiť zimu. Aby krajina fungovala normálne, potrebuje doviezť vyše polovicu spotreby.  Hoci Rusko plyn Ukrajine nedodáva, ruský plyn cez Ukrajinu tečie aj tak ako tranzit do Európy. Akurát Ukrajina si z neho nesmie odoberať. Ak to začne robiť, Rusko by malo dôvod zastaviť plyn cez Ukrajinu (a Slovensko).

.provokácie
Provokácie však skúša aj na Slovensko. Hoci plyn cez Slovensko prechádza, najväčší poskytovateľ pre domácnosti, štátny SPP, dostáva len polovicu z toho, čo má s Ruskom dohodnuté. Plynu pritom na Slovensko tečie oveľa viac, ako sú dodávky pre SPP. No SPP na ne nesmie siahnuť. Technicky to funguje tak, že každý deň nám Rusko hlási, koľko plynu má cez nás pretiecť a ako ho treba ďalej rozdeliť. Teda, koľko si môže zobrať SPP, koľko treba poslať ďalej do Rakúska, prípadne do Česka. Pre SPP chodia len polovičné balíky oproti tomu, čo je dohodnuté. No nemalo by to znamenať väčšie nepríjemnosti, zatiaľ je pomerne jednoduché kupovať plyn od iných obchodníkov, ak by bolo treba, keďže v Európe je ho momentálne prebytok. No veľmi arogantne pôsobí už to, že o tom Rusi nechcú ani komunikovať.
Otázka znie, prečo nám to robia.  Príčin môže byť niekoľko, napríklad, že plyn pre SPP posielajú niekomu inému, že plnia vlastné zásobníky v EÚ či u seba doma. Alebo aj to, že chcú tlačiť na cenu nadbytkového (spotového) plynu v Únii. Európski klienti Rusov majú veľmi neflexibilné zmluvy, ktoré ich nútia odberať plyn vo väčších množstvách, než potrebujú, a tak nadbytočný plyn predávajú pod cenu ďalej. Pocit nízkej ceny plynu Rusom prekáža, keď so svojimi partnermi dohadujú nové dlhodobé zmluvy.
No firmy, ktoré sa na Slovensku zaoberajú predajom či prepravou plynu, vidia za manévrami najmä politické gestá. Keďže SPP je dominantný dodávateľ plynu na Slovensku (obsluhuje dve tretiny trhu), je plne pod kontrolou štátu a jeho dodávky boli zosekané až na polovicu, prípad SPP zaujal svetové médiá.

.červené súkno
To, čo Rusov na Slovensku najviac dráždi, sa volá plynový reverz. Vďaka nemu sme dnes vplyvným spojencom Ukrajiny proti Rusku. A o Ukrajinu ide Rusku v tomto prípade najviac.
Rusko a Ukrajina stoja pred ďalším kolom rokovaní o plyne. Ruská taktika sa opiera o zimu. Čím je zima bližšie, tým ťahá Ukrajina za kratší koniec a zvyšujú sa šance Ruska vyjednať plyn drahšie či prípadne žiadať iné ústupky od Ukrajiny. No keď Rusko taktizovalo, nezapočítalo do scenára možnosť, že Ukrajina môže dostať plyn aj od niekoho iného. Aby bola Ukrajina v pohode aj v prípade krutej zimy, chýba jej podľa oficiálnych zdrojov asi desať miliárd kubických metrov plynu.
Dnes Ukrajina počíta s tým, že cez slovenský reverz by mohla dostať tento rok asi dve miliardy. Technicky by  do konca zimy bolo možné reverzom pokryť ďalšiu miliardu či dve. A to by sa už blížilo k hranici, keď by Ukrajina mohla zimu prežiť aj bez ruského plynu, hoci s menšími obmedzeniami (a za miernej zimy).
K svojej strategickej úlohe sa Slovensko dostalo v podstate náhodou. Zistilo sa, že vieme na Ukrajinu posielať veľké množstvá plynu vďaka nevyužívanej infraštruktúre.  Poskytujeme teda rúru, no plyn si Ukrajinci musia dohodnúť sami s niektorým z obchodníkov. V prepojenom trhu s plynom to môže byť takmer ktokoľvek a odkiaľkoľvek. Po počiatočnej skepse, že sa nenájde nik, kto by nespoľahlivej Ukrajine plyn dodával,  sa však Ukrajine opakovane darí uzatvárať kontrakty. Najnovšie napríklad potvrdili ďalší kontrakt s nórskou firmou Statoil.
No s kýmkoľvek sa Ukrajina na dodávke plynu dohodne, vždy sa to dotkne aj Slovenska. Vždy to totiž bude znamenať, že ruský plyn sa na Slovensku otočí a pošle späť na Ukrajinu, akurát sa mu dá visačka, že ten plyn už patrí niektorému z obchodníkov. Rusko tento spôsob, samozrejme, považuje za nelegálny.
 Ako veľmi Rusku záleží na tom, aby Ukrajina nedostávala plyn od nikoho iného, ukázal nedávny incident v Maďarsku. Aj Maďarsko ešte donedávna posielalo na Ukrajinu plyn cez reverz, hoci vo výrazne menšom množstve ako Slovensko. Po stretnutí Millera s maďarským premiérom Viktorom Orbánom poslal maďarský plynárenský podnik email na Ukrajinu, že z technických dôvodov sa reverz prerušuje.
No a napokon, ruská odveta SPP ukazuje, ako Rusi vnímajú systém. Hoci štátne špičky reverz oficiálne podporujú, kontrolu nad ním nemá štát, ale firma Eustrema. Zdá sa, že z ruského pohľadu je to jedno. Keď ten plyn raz ide na Ukrajinu cez Slovensko, treba provokovať slovenských obyvateľov. Ak nie stíhačkami, tak plynom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite