Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Dňa 9. októbra zomrel vo veku 68 rokov matematik, filozof a kňaz Rudolf Fiby. Keď prišiel v roku 1964 študovať matematiku do Bratislavy, zaumienil si, že si musí spraviť jasno v svetonázorových otázkach. Začal štúdiom knihy Základy marxistickej filozofie od Miroslava Kusého. Potom cvičil a študoval jógu. V piatom ročníku mu kamarát požičal Bibliu. V jednej chvíli povedal, vtedy ešte hypotetickému Kristovi: „Ak existuješ a toto je pravda, prosím, daj mi to nejako vedieť.“ O niekoľko týždňov ráno sa zobudil a zistil, že je veriaci kresťan.

V roku 1969 nastúpil ako asistent na Katedru geometrie PvF UK v Bratislave. Keď mu pri komplexných previerkach v roku 1974 dali podpísať, že „zastáva marxistický svetonázor“, pokojne požiadal, aby namiesto marxistický dali slovo vedecký. Výsledok bol, že na Univerzite Komenského skončil.
Odišiel na Ústav technickej kybernetiky SAV. Vtedy spolu s Vladimírom Juklom a Silvestrom Krčmérym založili hnutie Fatima. Zvolil si krycie meno Hugo. Vo februári 1978 bol v Krakove pomocným krakovským biskupom tajne vysvätený za kňaza. Prítomný bol Silvester Krčméry a dialo sa to s vedomím krakovského arcibiskupa Karola Wojtylu. V roku 1988 bol Rudolf Fiby na čele hnutia Fatima. Keď som vedeniu predložil myšlienku Sviečkovej manifestácie, nastalo ticho, ktoré Rudo prerušil pokojným hlasom: „Sviečku a chuť mám.“ Potom už išlo všetko svojím smerom.
O Rudolfovi Fibym nehlásil Hlas Ameriky ani Slobodná Európa, hoci v rokoch 1969 až 1989 patril ku kľúčovým predstaviteľom skrytej cirkvi. Po novembri 1989 pôsobil ako kňaz, ale zostal pracovať ako aj programátor v Košiciach. Pri odvolaní arcibiskupa Bezáka zastával od začiatku názor, že ide o finančné záležitosti predchádzajúceho obdobia, a tie dokonca presahujú hranice Slovenska...
Rudolf Fiby bol vo svojom živote súvzťažným bodom pre všetkých, ktorí ho obkolesovali.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite