Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA VYSTRIEŤ: Zariadenie pre rovný chrbát
Vystri sa! Pokrikovali po nás v detstve rodičia, vychovávatelia aj telocvikári. Lenže medzitým sme dospeli a hrbíme sa veselo ďalej, nad počítačom, pri sedení aj pri chôdzi. To má devastačný účinok nielen na samotný chrbát, ale aj na náš úspech, ako pôsobíme na iných ľudí, vystretý rovná sa sebavedomý, ba priam krásny. Teraz môžeme na chrbát prilepiť malé diskrétne zariadenie UpRight, ktoré nás jemným vibrovaním napomenie hneď, ako sa zhrbíme. Postupne si tak môžeme vypestovať nový návyk a držať sa vzpriamene automaticky. UpRight je prepojený cez bluetooth na aplikáciu v telefóne, takže sa dajú sledovať vlastné pokroky aj podporovať priateľov. UpRight nazbieral prostriedky na výrobu cez Indiegogo, môžete si ho už dnes predobjednať za 89 dolárov, prvé zásielky by mali doraziť zákazníkom v marci budúceho roka.    

TREBA PIECŤ: Rímsky hrniec na zdravé pokrmy bez tuku
Spisovateľ Tomáš Varga v rozhovore o svojich nerestiach a cnostiach na vedľajšej strane spomenul, že rád varí v rímskom hrnci. Ak by ste aj vy chceli tento druh zdravého varenia v pare vyskúšať, ale nechcete si hneď kupovať drahý elektrický parný hrniec, môžete skúsiť túto klasiku od starých Rimanov. Rímsky hrniec musí byť vyrobený z neglazovanej keramiky, hlina musí mať schopnosť natiahnuť vodu, dno by malo byť čo najhrubšie. Pri používaní hrnca treba dodržiavať niekoľko zásad, aby nepraskol – namočiť do vody aj pokrievku, hrniec vkladať zásadne do studenej rúry, teplotu zvyšovať postupne a keď už je horúci, nepodlievať zas pokrmy studenou vodou. Inak je varenie v ňom celkom jednoduché. Kúpite pri cestách, v Rumunsku, na keramických trhoch aj na internete.  

TREBA SI VYBRAŤ: Pivo, kapusta, maratón a biela noc
Slávny mníchovský pivný festival Oktoberfest je už v plnom prúde a najväčší nátresk čakajú práve tento víkend na jeho záver. Ak tam nemáte cestu, ale nejaké pivko by ste si dali, možno vás uspokojí  taký mini Oktoberfest na bratislavských mestských hradbách. Celkom inú požívatinu môžete cez víkend oslavovať a konzumovať už tradične v Stupave na Dni zelá. Najväčší festival na Záhorí sa snaží o zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty. Na opačnej strane republiky sa bude behať nie z kapusty, zato jubilejne, pretože košický Medzinárodný maratón mieru tento rok oslávi 90. výročie založenia. Pobeží sa 10 disciplín, svoje trasy majú aj začiatočníci, inline korčuliari, handbikeri a vozíčkari. Noc pred maratónom môžu bežci načerpať inšpiráciu na festivale súčasného umenia Nuit Blanche/Biela noc.

TREBA SA POZERAŤ NA INTERNETE: Dlhá cesta Heleny Třeštíkovej
Jedinečnú možnosť pozrieť si bezplatne a online retrospektívu výnimočnej českej režisérky Heleny Třeštíkovej máte až do konca týždňa na adrese www.dafilms.cz. Táto populárna dokumentaristka, ocenená mnohými domácimi a zahraničnými cenami, sa predstaví prostredníctvom viac ako 25 filmov siahajúcich až do druhej polovice 70. rokov, napríklad absolventskou snímkou Zázrak (1975), ktorá je úvodnou časťou dokumentu Soukromý vesmír (2011) a autorka ju označuje za svoj prvý, ešte neuvedomelý časozberný film. Významnou časťou jej prehliadky sú televízne dokumenty a jej najznámejšie práce ako René (2008), Katka (2009), Marcela (2006) a cykly Manželské etudy (1987) a Manželské etudy po 20. letech (2005). Diváci môžu na stránke hlasovaním vybrať najobľúbenejší film, ten sa premietne na špeciálnom filmovom večere v Prahe, kde bude režisérku osobne spovedať jej slovenský kolega Peter Kerekeš.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Charles Aznavour hrá na klavíri
Režisér, scenárista, herec a cinefil François Truffaut patrí spolu s Jean-Luc Godardom, Claude Chabrolom, Jacquesom Rivetteom a Éricom Rohmerom k hlavným ideológom, reprezentantom a tvorcom toho, čo sa stalo súčasťou svetových dejín kinematografie pod názvom Francúzska nová vlna. Hnutie, ktoré vzišlo z okruhu filmových teoretikov a publicistov, zmenilo tvár filmu celkom zásadným spôsobom. Strieľajte na pianistu je Truffautov druhý celovečerný film, svojrázny mix trileru, čiernej komédie, psychodrámy, romance a filmu noir o zabudnutom slávnom pianistovi, ktorého dostihne minulosť a Truffaut v ňom dokazuje, že o filme nielen veľa vedel, ale ho aj vlastne celkom obyčajne divácky miloval. A to je mimoriadne dôležité, lebo práve vďaka tomu môžeme Strieľanie na pianistu zbaviť zbytočného akademizmu a jednoducho si ho vychutnať. Sobota, 4. októbra, Dvojka, 21.35. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite