Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prekvapenie v Poľsku

.grzegorz Górny .časopis .klub

Nominácia Donalda Tuska na predsedu Európskej rady zaskočila v Poľsku všetkých, ale najviac jeho najbližších spolupracovníkov.

Premiér Tusk verejne tvrdil, že Varšava je pre neho najdôležitejšia a na žiadne európske posty nemyslí. Netvrdil to len verejne, ale aj súkromne, v rozhovoroch so svojimi kolegami vo vláde a strane. V skutočnosti však, ako o tom dnes píšu médiá, bol Tusk na tomto vývoji už štyri roky dohodnutý s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
Z tohto dôvodu sa Tuskova strana Občianska platforma dostala do situácie, ktorá ju prekvapila a ukázalo sa, že nie je pripravená na vytvorenie novej vlády. Šéfkou kabinetu sa stala Ewa Kopaczová, ktorá nikdy nepôsobila ako niekto, kto uvažuje nad najdôležitejšími témami v štáte. Nepoznáme jej názory na ekonomiku, spoločenské otázky ani medzinárodné vzťahy. Nikdy na žiadnu takú tému nenapísala text, ani o tom nepredniesla prejav.
Zato vieme, že Ewa Kopaczová, keď ešte bola lekárka na provincii v jej rodnom Szydlowci, si nedokázala poradiť s malým lekárskym zariadením, ktoré dostala pre kolosálne dlhy a nezaplatené dane na pokraj bankrotu. Odišla odtiaľ a stala sa poslankyňou a neskôr ministerkou zdravotníctva v Tuskovej vláde. Ani tento rezort neviedla dobre. Tak sa stala predsedníčkou parlamentu, keďže sa vo všetkých vnútrostraníckych zápasoch ukázala ako absolútne lojálna voči premiérovi Tuskovi. Teraz dostala za úlohu vytvoriť vládu a jej zloženie vyvolalo v médiách prekvapenie.
Pani premiérka odvolala doterajšieho ministra zahraničných vecí a skúseného Radka Sikorského a šéfom diplomacie spravila Grzegorza Schetynu, ktorý nehovorí žiadnym cudzím jazykom. V čase konfliktu na Ukrajine vyvolala taká vážna zmena prekvapenie. V Občianskej platforme nikto netají, že hlavným dôvodom bola potreba zachovať jednotu vnútri strany, pretože Schetyna sa stal vodcom frakcie, ktorá bola nepriateľsky naladená voči Tuskovi a jeho ľuďom.  Z rovnakej frakcie pochádza aj nový minister digitalizácie Andrzej Halicki, ktorý sa preslávil vyhlásením, že dva a pol milióna Poliakov neemigrovalo pre nedostatok pracovných miest a perspektívu v krajine, ale zo zvedavosti – aby spoznali nové jazyky a kultúru.   
Na vrcholné posty v politike sa vracajú ľudia, ktorých sa predtým Tusk zbavoval preto, že sa skompromitovali. Schetyna prišiel o post ministra vnútra po veľkej afére s hazardom. V jeho časoch vypukla na ministerstve aj takzvaná Infoaféra, najväčší finančný škandál v posledných rokoch v Poľsku. Tusk tiež odvolal ministra infraštruktúry Cezaryho Grabarczyka, ktorý bol zodpovedný za výstavbu ciest a diaľnic pred majstrovstvami Európy vo futbale. Euro 2012 malo dať poľskej ekonomike modernizačný impulz, ale skončilo sa to masovými bankrotmi poľských stavebných firiem. Teraz sa Grabarczyk stal ministrom spravodlivosti.
Jednu vec možno o novej vláde povedať naisto: Kopaczovej vláda bude v kultúrnych a civilizačných otázkach viac ľavicová, ako boli vlády Tuskove. Občianska platforma, ktorá vznikla v roku 2001 ako kresťansko-demokratická strana, sa postupne odkláňala od svojich ideových koreňov, ale až doteraz sa sústreďovala na to, aby zachovala rovnováhu medzi konzervatívcami a liberálmi. V Tuskovej vláde bolo miesto aj pre bojujúce feministky, aj praktizujúcich katolíkov. Vo vláde Ewy Kopaczovej to bude inak. Minister spravodlivosti Marek Biernacki, ktorý blokoval ofenzívu ľavicovo-liberálnej legislatívy, prišiel o post a jeho nástupca sa už stihol vyjadriť, že na tomto ministerstve nie je miesto pre úradníkov, ktorí berú svoju vieru vážne.
Najviac sa z novej vlády teší opozícia. Politici Práva a spravodlivosti sú presvedčení, že taká nekompetentná vláda iba zvyšuje ich šance pred budúcoročnými voľbami.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite