Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Celovečerný dokument o predčasne zosnulom hokejistovi videlo už v prvý deň premietania v našich kinách takmer jedenásťtisíc divákov. Ak sa mu takto bude dariť naďalej, môže sa snímka 38 stať jedným z najúspešnejších filmov roka. Potom môžeme smelo tvrdiť, že sme taký kultúrny národ, že pred blockbustermi a umeleckými snímkami dávame v kinách prednosť kráľovskej disciplíne kinematografie – dokumentom. A nie hocijakým, ale dokumentom s názorom, ktorých ambíciou nie je zaznamenať čosi „objektívne“, nezaujato, ale účelovo a tendenčne, ako to robí napríklad demagóg Michael Moore.

38, celovečerný životopisný dokument o Pavlovi Demitrovi, je celkom programovo filmovou poctou tomuto hokejistovi, ani na chvíľku nepredstiera, že by mu nešlo o to, ako ho ešte viac osláviť, glorifikovať, postaviť mu ešte väčší pomník. Darí sa mu to nadmieru presvedčivo, jedno oko nezostane suché, lebo Demitra z plátna pôsobí ako skvelý chlapík z mäsa a kostí, človek s názorom, ambíciami a čo je hlavné, človek s drobnými ľudskými slabosťami, ktoré diváka rozosmejú práve vtedy, keď už by ďalšie tlačenie na slzné kanáliky mohlo pôsobiť ako emocionálne vydieranie.
38 nás presviedča, že sme nemali a len tak ľahko ani nebudeme mať ďalšiu hokejovú legendu podobného formátu. Nebudeme? Nie, kým nedajbože tragicky nezahynie takmer v priamom prenose niekto ďalší. Lebo 38 ukazuje, že aby mohol vzniknúť ďalší podobný obraz hrdinu, nestačí na to jeho život, ale rovnako dôležitá, ak nie dôležitejšia, je jeho smrť.
Parazitovanie na utrpení? A to zase nie, osou dokumentu je totiž cesta Demitrovej manželky na miesto tragédie a ona sama by na smrti svojho manžela určite neparazitovala. Akurát subtílnejšej časti publika sa to môže celé zdať vrcholne nevkusné. Takí diváci však na filme, ktorý mal premiéru tri roky po úmrtí protagonistu, nemali čo robiť.
Lebo film 38 je najmä o tom, že svojich hrdinov naplno a bez výhrad, takých, akí sú, môžeme milovať až po smrti. Na dokument o živom Demitrovi by toľko ľudí isto neprišlo, aj keď nemám s čím porovnávať, celovečerných životopisných dokumentov o našich živých hokejistoch akosi niet.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite