Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pôvod

.peter Szolcsányi .časopis .veda

Termín čokoláda (chocolate) je pravdepodobne odvodený od slova xocolatl pochádzajúceho z jazyka Nahuatl v Mexiku a v preklade znamená „horká voda“. Aztékovia si totiž čokoládu spájali s mytologickou postavou Xochiquetzal, bohyňou plodnosti.

Termín čokoláda (chocolate) je pravdepodobne odvodený od slova xocolatl pochádzajúceho z jazyka Nahuatl v Mexiku a v preklade znamená „horká voda“. Aztékovia si totiž čokoládu spájali s mytologickou postavou Xochiquetzal, bohyňou plodnosti.
Najstaršie dôkazy o existencii čokolády pochádzajú z roku 1100 pred n. l. z archeologických vykopávok v Hondurase. Čokoláda sa takmer počas celej svojej histórie (po)užívala ako nápoj. Pôvodní obyvatelia Nového sveta ju konzumovali ako horký a korenistý drink, do ktorého často pridávali vanilku, čili alebo annato (prírodné oranžové farbivo). Hotovému nápoju pripisovali povzbudzujúce účinky, čo pravdepodobne súviselo s obsahom teobromínu pochádzajúceho z kakaa.
V predkolumbovskej Amerike bola čokoláda luxusným obchodným artiklom a kakaové bôby sa dokonca používali ako platidlo. Na ilustráciu: u Aztékov stálo avokádo tri a moriak sto kakaových bôbov. Prvý oficiálny import čokolády do Európy sa datuje od roku 1585, keď lode priviezli vzácny náklad z mexického Veracruzu do španielskej Sevilly. Tu však prišlo pomerne rýchlo k malej, ale dosť podstatnej zmene pôvodného receptu. Čili papričky totiž nahradil cukor, a vznikol tak „nový“ nápoj omamne sladkej chuti. Takto vylepšený sa veľmi rýchlo rozšíril zo Španielska do celej Európy a námorné veľmoci Anglicko, Francúzsko a Holandsko vzápätí začali pestovať kakaovník vo svojich kolóniách v Karibiku. Tekutá čokoláda sa tak čoskoro stala bežne dostupným tovarom. V roku 1828 si holandský výrobca Conrad J. van Houten dal patentovať nový a navyše lacný spôsob získavania kakaového masla hydraulickým lisovaním pražených bôbov. Polotuhá masa sa vysušila, následne rozdrvila a kakaový prášok bol svete. A práve z neho vyrobil v roku 1849 anglický čokolatiér Joseph S. Fry asi prvú tabuľku čokolády na svete. O 30 rokov neskôr dostal švajčiarsky cukrár Daniel Peter nápad pridať ešte sušené mlieko, a vymyslel tak mliečnu čokoládu. A nie náhodou práve tá s nápisom Lindt patrí medzi najlepšie na svete.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite