Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alina – cárovná

.eva Čobejová .časopis .profil

Najkrajšia poslankyňa ruskej Štátnej dumy sa vzdala svojho poslaneckého mandátu. Alina Kabajevová prijala novú výzvu a stala sa zrejme najsilnejšou ženou Ruska. Má 31 rokov.

Písal sa rok 2006 a očarený športový redaktor českého denníka MF Dnes opisoval ohurujúci výkon ruskej modernej gymnastky na pretekoch v Brne aj týmito slovami: „Dotancovala, vyrovnala sa a poslala do publika okúzľujúci úsmev. Ako odpoveď prišiel z publika búrlivý aplauz. Už aj Brno patrí medzi mestá, ktoré prepadli pôvabu Aliny Kabajevovej, ruskej cárovnej modernej gymnastiky.“
Ten redaktor to vystihol –  Alina Kabajevová nemá len výnimočný športový talent, ale aj schopnosť získať si publikum a dokonale predať svoj talent i ženský šarm. Aj to slovo cárovná bolo namieste. Dnes však nie je len cárovnou modernej gymnastiky. Pôvabná Alina je už dnes viac ako gymnastka známa tým, že je favoritkou Vladimíra Putina. Ani jeden však nikdy milenecký vzťah nepotvrdil. Putin, ktorý nemá takmer žiadny osobný život, je navyše ako voľný muž pre mnohé voličky oveľa atraktívnejší. No  Moskovskij Korrespondent, ktorý priniesol pred šiestimi rokmi správu o tajnej svadbe Putina a Kabajevovej, rýchlo zakapal, oficiálne pre finančné problémy.

.o Aline
Alina Maratovna Kabajevová sa narodila v roku 1983 v Taškente a jej rodičia boli profesionálni športovci. Alinin otec je pôvodom Tatár a zrejme aj preto má Alina trošku exotickejšie črty, nie je to klasický slovanský typ. (K tomuto pôvodu sa Alina prihlásila aj tým, že do Štátnej dumy kandidovala za Tatarstan.) Traduje sa historka o tom, že keď matka doviedla malú Alinu k prvej trénerke, tá ju označila za nevhodnú pre modernú gymnastiku – nemá vraj na to figúru, a nie je ani príliš pekná. Ale matka sa nedala a keď sa po presťahovaní do Moskvy prišla dvanásťročná Alina ukázať trénerke Irine A. Viner, tá nezaváhala. Tiež si všimla, že Alina nemá na modernú gymnastiku ideálnu postavu, ale má mimoriadnu obratnosť a ohybnosť. „Ona zo mňa urobila šampiónku, zasiala do mňa vieru v seba, v to, že naozaj môžem veľa...“ pripomenula Alina vďačne trénerkine zásluhy.
Kabajevová má za sebou impozantnú športovú kariéru – už v pätnástich bola absolútnou majsterkou Európy v modernej gymnastike, o rok neskôr priniesla víťazstvá z majstrovstiev sveta a tie potom nosila pravidelne. Jej kariéra však bola na rok prerušená v roku 2001, keď jej dokázali použitie dopingu. Ročnú pauzu využila na to, aby si skúsila kariéru televíznej moderátorky. A potom sa vrátila a obhájila svoju pozíciu šampiónky. Aj z aténskej olympiády potom priniesla zlato. Je historicky najúspešnejšou modernou gymnastkou Ruska.
Kariéru zavŕšila v roku 2004, hoci potom sa ešte ukázala na niekoľkých pretekoch. Prišli však nové výzvy. Naďalej ju bavilo televízne moderovanie, ale na univerzite telovýchovy vyštudovala športový manažment a predpokladalo sa, že sa bude venovať výchove nových ruských gymnastiek. Alinu vtiahol politický svet. Vstúpila do strany Jednotné Rusko a v roku 2007 uspela vo voľbách do Štátnej dumy. Venovala sa tam najmä téme mládeže, a samozrejme, dodávala veľký glanc Putinovej strane. Pôvabná, cieľavedomá, životaschopná – a fotogenická (ponuku Playboya síce odmietla, ale na titulke Vogue zažiarila). Okrem politiky mala ešte jeden bočný úväzok – bola šéfkou Rady verejnosti silného  holdingu Národná mediálna skupina.
Ruské médiá Alinu šetrili a rešpektovali jej zásadu, že o svojom súkromní zásadne nehovorí. Akurát raz, po klebetách, že má s Putinom dieťa, v médiách vyhlásila, že určite žiadne dieťa nemá. Inak rozprávala s novinármi len o tom, ako miluje prechádzky v Peredelkine, kde sú aj úžasné múzeá... A rada číta Jacka Londona, ruského filozofa Ivana Iľjina a v ťažkých chvíľach Remarqua.

.odchod
V polovici septembra sa objavila v ruských médiách informácia, že viacero poslancov Štátnej dumy sa vzdá svojho mandátu. Medzi nimi padlo aj meno Aliny Kabajevovej. Jej kolegyňa zo Štátnej dumy novinárom neprozreteľne povedala, že sa Alina plánuje venovať „športovým témam“. No o pár hodín prišlo oficiálne oznámenie, že olympijská šampiónka prijala ponuku, aby viedla radu riaditeľov holdingu Národná mediálna skupina, čo je jedna z najsilnejších súkromných mediálnych firiem v Rusku. Do jej portfólia patrí denník Izvestija, ale sú v nej aj televízne stanice, tlačová agentúra, rozhlasová stanica, viacero novín či produkčná televízna spoločnosť.
Národnú mediálnu spoločnosť kontroluje spolumajiteľ banky Rossija Jurij Kovaľčuk,  ktorý má povesť osobného Putinovho bankára. To, že ide o dôležitú persónu, potvrdzuje aj jeho zaradenie do sankčného zoznamu USA. Na Západe je teda Kovaľčuk momentálne nežiaduca osoba. Doteraz stál na čele Národnej mediálnej skupiny Kovaľčukov synovec, teraz ho nahradí Alina Kabajevová.
Ruské médiá prechod Aliny Kabajevovej na nový post ani príliš neriešili. Akurát najoriginálnejší Putinov kritik a zároveň silný ruský patriot Dmitrij Bykov napísal o odchode Aliny zo Štátnej dumy báseň. Ľutuje v nej to, že táto pôvabná žena odchádza z Dumy, lebo teraz sa bude na tento orgán pozerať oveľa ťažšie. Bykov je, samozrejme, aj ironický, ale zároveň vážne obhajuje pôsobenie Aliny Kabajevovej a všetkých úspešných športovcov v Štátnej dume, pretože títo ľudia urobili pre Rusko veľa. „Kabajevová predsa na svetových arénach reprezentovala Rusko, a reprezentovala ho veľmi dôstojne.“ No aj Bykov vo svojej básni špekuluje o tom, že časť poslancov teraz uteká z Dumy preto, že sa dostanú na sankčný zoznam. Moderátorka opozičného rádia Echo Moskvy, ktorá s týmto ruským bardom robila rozhovor, však nebola taká láskavá. Naznačila, že Kabajevová sa zľakla sankcií, ktoré by jej brániť cestovať do Monaka. No Bykov len láskavo dodal, že všetky kádrové rozhodnutia o Aline sa prijímajú mimo jej čarovnej hlavičky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite