Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Veľká daňová lúpež: špinavá kampaň

.marek Vagovič .časopis .kauza

Pôvodní vyšetrovatelia podvodu za 20 miliónov eur, do ktorého má byť zapletená aj firma blízka Smeru, sú definitívne čistí. Verzia o úplatných kriminalistoch, ktorú živilo vedenie polície aj ministerstva vnútra, sa tak rozsypala ako domček z karát.

Pred niekoľkými mesiacmi sme zverejnili informácie o pozadí vyšetrovania daňového podvodu, v ktorom figuruje aj spoločnosť Budamar Logistics. Podľa Jaroslava Ambróza a Ľubomíra Hláčika z finančnej polície v Banskej Bystrici vyše štyridsať firiem zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska medzi sebou formálne obchodovalo s potravinárskym tovarom. Mnohé existovali len na papieri, pričom kľúčovým článkom v reťazci mal byť práve Budamar. Spomínaní kriminalisti v lete 2013 zistili, že firma profitovala z nadmerného odpočtu DPH.
Vlani v decembri však do priebehu vyšetrovania nečakane zasiahol riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Daniel Goga. Prípad totiž odňal Ambrózovi s Hláčikom a pridelil ho protikorupčnej jednotke v Banskej Bystrici. Oficiálnym dôvodom bol anonym, podľa ktorého vraj obaja účelovo a za úplatok stíhali ľudí z Budamaru. No v skutočnosti mohol byť motívom na zásah zhora fakt, že spoločnosť Budamar Logistics je personálne prepojená s viacerými vplyvnými podnikateľmi, ktorí majú blízko k Smeru (.týždeň č. 10/2014).

.pochybnosti opozície
Keď sa o prípad začali zaujímať aj iné médiá (Aktualne.sk, Markíza), vedenie polície muselo blufovať: verzia o podozrení z korupcie v prípade kriminalistov, ktorí patrili k najlepším na Slovensku, totiž nepôsobila dôveryhodne. Polícia najskôr tvrdila, že Ambróza s Hláčikom už „rieši“ aj inšpekcia ministerstva vnútra. Potom začala hovoriť o akejsi vnútornej kontrole, ktorú urobili ich nadriadení. Neskôr museli absolvovať test na detektore lži. A napokon sa začalo aj trestné stíhanie. Výsledok? Ambróz s Hláčikom sú čistí.
„Vyšetrovateľ vydal uznesenie, ktorým zastavuje trestné stíhanie v tejto veci,“ potvrdil pred niekoľkými dňami pre Aktualne.sk policajný prezident Tibor Gašpar. To znamená, že anonym o skorumpovaných vyšetrovateľoch bol od začiatku blud. Podľa poslanca branno-bezpečnostného výboru parlamentu Ľubomíra Galka (SaS) je spôsob, akým boli odstavení Ambróz s Hláčikom, „smutným príkladom toho, ako funguje vedenie polície, ktoré koná pod vplyvom vládnej strany“.
„Keď sa konečne nájdu čestní policajti, ktorí zistia miliónový podvod na vratkách DPH, spájaný s politikmi Smeru, na základe nejakého anonymu im ten prípad zoberú,“ dodal Galko. Pochybnosti o účelovom konaní zo strany vedenia polície má aj ďalší poslanec výboru Daniel Lipšic (NOVA). „Postup voči vyšetrovateľom tejto kauzy je veľmi zvláštny. Výsledkom totiž nie je žiadny posun v preverovaní samotného daňového podvodu, žiadne obvinenia konkrétnych osôb, nič.“
Policajný šéf Gašpar na otázky .týždňa, či neboli Ambróz s Hláčikom z prípadu odvolaní účelovo, respektíve, či nie je zastavenie trestného stíhania dôvodom, aby im bola znovu pridelená kauza Budamar, priamo neodpovedal: „Personálnu a riadiacu činnosť nadriadených nebudeme komentovať prostredníctvom médií.“ Gašpar síce priznal, že v prípade daňového podvodu za dvadsať miliónov eur, ktorým sa polícia zaoberá už viac ako rok, nebol dodnes nikto obvinený.
Podľa neho však aj noví vyšetrovatelia na prípade intenzívne pracujú. „Po pridelení spisového materiálu vyšetrovateľovi bolo vo veci vykonaných 12 výsluchov a jedna konfrontácia. Nadviazaná bola aj spolupráca s Daňovým úradom pre vybrané subjekty a tiež s Kriminálnym úradom finančnej správy,“ tvrdí Gašpar. Polícia uvažuje aj o vytvorení medzinárodného vyšetrovacieho tímu: „Zákonná lehota na vybavenie takejto žiadosti Národným daňovým a colným úradom v Maďarsku však môže byť aj niekoľko mesiacov.“
Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) na otázky .týždňa nereagoval. Po zverejnení kauzy pritom naznačoval, že minimálne jeden z vyšetrovateľov vzbudzuje pochybnosti, čo však doteraz nepodložil žiadnym dôkazom. Minister tiež tvrdil, že dôvodom ich odstavenia od kauzy Budamar nebol len anonym, ale aj bližšie nešpecifikované „operatívne informácie“, že vyšetrovanie tohto prípadu sa snaží ovplyvniť niekto významný. Napriek údajne vážnym podozreniam však Ambróza s Hláčikom nikto nepostavil mimo služby.

.nervózny minister
Apropo, Kaliňák. Po medializácii veľkej daňovej lúpeže bol nezvyčajne nervózny, pričom pohrozil aj .týždňu. „Mám dosť inej roboty, aby som sa súdil s novinármi, ale mne raz dôjde trpezlivosť. Vy si totiž neoverujete informácie, a Budamar je toho živým príkladom. Vaše konštrukcie, že ovplyvňujeme vyšetrovanie a odvolávame ľudí preto, že išli proti Smeru, sú úplný nonsens,“ tvrdil minister. Na otázku, prečo boli teda odvolaní Ambróz s Hláčikom, Kaliňák odpovedal: „Ale čo vás to trápi? Veď vy ste takmer zmarili vyšetrovanie. Keď bude ten prípad uzavretý a vyčíslime škody, ktoré ste napáchali, tak si to možno budete aj zodpovedať.“
Napriek podráždeným reakciám ministra vnútra je zrejmé, že niekto rozpútal proti pôvodným vyšetrovateľom kauzy Budamar špinavú kampaň, na ktorej sa priživilo aj vedenie rezortu (polície). Mimochodom, jeden z nich – Ľubomír Hláčik – odišiel k 1. septembru 2014 do civilu. Kaliňák je napriek tomu pri objasňovaní veľkej daňovej lúpeže optimista. „Som presvedčený, že ten prípad dopadne tak, ako si to predstavujeme: to znamená, že budú trestne stíhaní aj konkrétni ľudia.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite