Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Občianstvo i previerky Ústavný súd ani po troch rokoch nerozhodol, či je zákaz dvojakého štátneho občianstva v súlade s ústavou. Návrh skupiny poslancov sudcovia odmietli na verejnom zasadnutí z procesných dôvodov. Gábor Gál, právny zástupca navrhovateľov, sa teraz chce obrátiť na európske a medzinárodné súdne orgány. Takmer 900 ľudí prišlo doposiaľ o štátne občianstvo SR. Len 55 z nich pre nadobudnutie občianstva Maďarska, čo bol pôvodný dôvod zákonnej zmeny. O slovenské občianstvo tak väčšinou prichádzajú Slováci, ktorí z pracovných či rodinných dôvodov žijú v zahraničí.

Na druhej strane, Ústavný súd odložil účinnosť sporných častí ústavnej novely z dielne Smeru a KDH, ktorými sa mali zaviesť previerky sudcov. Zostane to tak, až pokiaľ sa nerozhodne o súlade noriem s ústavou. V rámci previerok mali sudcovia dostať do 30. septembra dotazníky a následne mal ich spôsobilosť preverovať Národný bezpečnostný úrad, Súdna rada i prezident. Proti previerkam malo výhrady Združenie sudcov Slovenska i združenie Za otvorenú justíciu.
.lk, sita

V médiách sa objavili správy, že bývalá riaditeľka Rádia Expres Eva Babitzová sa chce angažovať v politike, a to vo farbách SDKÚ. Vnútrostranícki kritici predsedu Pavla Freša ju vraj chcú navrhnúť na post podpredsedníčky strany.
Dodávky zemného plynu na Slovensko stále klesajú. Minulý týždeň evidovalo SPP zníženie približne o štvrtinu objemu. Podľa plynárov zníženie dodávok nemá zatiaľ na zákazníkov žiadny vplyv.
Podľa ministerstva financií je priamy vplyv protiruských sankcií na našu ekonomiku malý. Väčšie riziko vidí minister Peter Kažimír v tom, že pre konflikt na Ukrajine sa oslabuje podnikateľská dôvera v Európskej únii.
Slovan Bratislava prehral v prvom zápase skupinovej fázy futbalovej Európskej ligy na pôde švajčiarskeho klubu Young Boys Bern vysoko 5:0.
Minulý týždeň nečakane odstúpil tréner hokejistov Slovana Bratislava Rostislav Čada. Dočasne ho zatiaľ zastupuje dvojica Vladimír Orságh a Ján Lipiansky.

Osobnosť: Agneša Kalinová/
Minulý týždeň zomrela vo veku 90 rokov známa novinárka a spisovateľka. Začínala ako redaktorka Kultúrneho života, pre svoje názory sedela tri mesiace vo väzbe. Počas normalizácie sa musela vysťahovať do Nemecka, kde pôsobila v Rádiu Slobodná Európa.    

Antiosobnosť: Miroslav Výboh/
Bývalý obchodník so zbraňami a priateľ Roberta Fica si podľa manažérov rakúskej firmy Steyr pýtal úplatok v kauze Pandur. Výboh, ktorý údajne na rokovaniach vystupoval ako poradca slovenského premiéra, žiadal 18 miliónov eur. Podnikateľ obvinenie odmietol.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite