Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Omyl barónky

.daniel Johnson .časopis .klub

Málokto o nej počul a ešte menej ľudí sa zaujímalo. Reč je o barónke Warsiovej, ministerke britskej vlády, ktorá minulý mesiac rezignovala. Obvinila pritom vládu, že v otázke Gazy zastáva „morálne neobhájiteľné“ pozície. Bol to pritom jej list, ktorý bol neobhájiteľný – gramaticky. Pôsobil takmer negramotne. Barónka nedokázala správne po anglicky napísať nielen slovo Británia, ale dokonca ani jej obľúbené slovo – islamofóbia. Ale najdôležitejšia bola veta, ktorá síce pôsobila chabo, ale mala znieť výhražne: „Akokoľvek dávno už ministerstvo vnútra a ďalší poukázali na dôsledky súčasného konfliktu a potenciál krízy v Gaze, naša odpoveď sa stáva bázou pre radikalizáciu, ktorá bude mať dôsledky v najbližších rokoch.“

Preložené do angličtiny to znamená, že vládu, ktorá neodsúdila Izrael, možno raz obviniť z toho, že mladí britskí moslimovia sa zmenia na teroristov. A to je od bývalej ministerky pre vieru a komunity prejav nezodpovednosti.
Od momentu, ako rezignovala, ponúkala rozhovory, v ktorých cielene poškodzovala vládu, stranu a premiéra, ktorému, mimochodom, vďačí  za svoje povýšenie.  
Je to však ešte horšie, barónka sa nesprávala len ako Shakespearov Markus Antonius, chcela trochu napodobniť aj Bruta a Cassia. Dozvedeli sme sa, že „ľudia ako George Osborne a Michael Gove sú veľmi, veľmi blízki izraelským lídrom (...) Blahoželám priateľom Izraela a všetkým, ktorí lobujú za Izrael, pretože sú neskutočne efektívni (...) Úprimne dúfam, že to, ako konzervatívna strana získava sponzorské dary, nemá nijaký dopad na politiku, akú robí vo vláde. Národný záujem by nikdy nemal byť podriadený účtovníctvu kohokoľvek.“ Dodáva tým dôveryhodnosť islamistickým konšpiračným teóriám, podľa ktorých je zahraničná politika Británie, USA a ďalších vlád kontrolovaná izraelskými peniazmi. Barónka tvrdí, že jej názory zdieľajú vo vláde aj ďalší ministri. Najbližšie mesiace otestujú nervy premiéra Camerona, ale Izrael, jedna z mála krajín, ktorá sa nebojí vracať údery, je nás dôležitý spojenec.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite