Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Minulý týždeň zomrel v 87 rokoch Jiří Kovtun. Pokojný a jemný muž, ktorý písal pokojné a jemné texty. Jeho Republika v nebezpečném světě (2005) je pre niektorých najdôležitejšou štúdiou o Prvej republike. Trebárs pre mňa.

Aby človek docenil Kovtunovo záverečné dielo, musel zažiť české neskoré 90. roky, ku ktorým patrila aj „dekonštrukcia“ Masarykovho Československa. Bola v mnohom ozdravná: radikálna sebakritickosť vtedy testovala pevnosť základov, na ktorých stojí česká spoločnosť. Ducha doby vystihol Boj o Hrad (1996) od Antonína Klimka, ktorý farbisto vykreslil odvrátenú tvár prvej republiky: korupciu, malichernosť a smiešnosť jej velikánov (Klimek ich obdivoval, bavila ho však ich ľudskosť). O dekádu neskôr prišlo Kovtunovo dielo, ktoré vďaka starostlivej práci s nemeckými, francúzskymi a britskými archívmi zasadilo prvú republiku do európskeho kontextu. Aj táto kniha vystihla ducha doby: so zvláštnou melanchóliou znova zliepa mýtus, ukazuje Masarykov smelý pokus o slušný štát, odsúdený na zánik.
Jiří Kovtun, rodák z Podkarpatskej Rusi, emigroval po februári 1948. Vyše dvadsať rokov pracoval v Rádiu Slobodná Európa, rovnako dlhý čas v knižnici Kongresu USA. Bol básnik a  poznať to na jeho úžasnom štýle. Vydal niekoľko štúdií o Masarykovi, napríklad knihu Tajuplná vražda (1994) o jeho angažmáne v antisemitskom procese s Leopoldom Hilsnerom.
Stretol som Jiřího Kovtuna predvlani, keď ma nečakane pozval na schôdzku s 92-ročnou vdovou po Ferdinandovi Peroutkovi. Pocítila vtedy obavu, kto sa bude po nej starať o hrob najslávnejšieho českého novinára, a chcela to prebrať s niekým z dnešnej žurnalistickej generácie (navrhol som rôzne riešenia, azda ju upokojili). Jiří Kovtun sa pobavene mlčky usmieval. Zdalo sa, že ho teší slúžiť ako sprostredkovateľ medzi rôznymi svetmi. O dnešnom Česku hovoril, že „nám to v porovnaní s prvou republikou ide výborne“. Mal s nami trpezlivosť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite